Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova ulaganja

Država prodala zemljište Cimosu i spasila 1300 radnih mjesta

Goran Marić
Patrik Macek/PIXSELL
31.07.2018.
u 15:14

'Hrvatsku smo odabrali kao polazišnu točku za svoju djelatnost i želimo od toga napraviti jedan vrhunski centar u našem sektoru'

Predstavnici Ministarstva državne imovine i Cimos Grupe u utorak su potpisali nagodbu kojom su riješeni sporni imovinskopravni odnosi na zemljištima u Buzetu i Roču, a prema kojoj je za spornih 22 tisuće četvornih metara zemljišta Cimos u hrvatski proračun uplatio 7,4 milijuna kuna, čime postaje neosporni vlasnik tog zemljišta.

Potpisujući nagodbu s predstavnicima talijanskog investitora u Cimos, ministar državne imovine Goran Marić rekao je da se sporazum odnosi na 22 tisuće kvadrata zemljišta za koje nije bilo dokaza da ga je Cimos stekao pravnim putem, ali nije bilo ni dokaza da je to u vlasništvu Republike Hrvatske.

"Izvršena je procjena vrijednosti tog zemljišta koja je oko milijun eura, oko 7,4 milijuna kuna, i Cimos je pristao platiti to zemljište. Tako da smo mi zapravo prodali to zemljište i sada su ga oni legalizirali za svoje potrebe, a stavit će ga u funkciju razvoja Cimosa", istaknuo je Marić.

Kaže i da mu ništa nije ljepše nego sudjelovati u spašavanju tvrtki, pogotovo proizvođačkih. Podsjetio je i kako su prije godinu dana stvorene pretpostavke za današnji sporazum, zahvaljujući angažmanu slovenskog Ministarstva gospodarstva i hrvatskog Ministarstva državne imovine tako da su složeni preduvjeti da se omogući ulazak strateškom partneru iz Italije u Cimos.

 "Zadovoljan sam jer je spašeno 1.300 radnih mjesta, proizvodnih radnih mjesta, a proizvodnja je generator gospodarskog razvoja. Tijekom pregovora s talijanskom firmom uspjeli smo da proizvodnja opstane u Hrvatskoj, da je inozemni partner ne premjesti u okružje, pokazali smo da znamo prihvatiti inozemne investicije.

Ne samo da smo spasili ta radna mjesta, već smo omogućili novo ulaganje od 20 milijuna eura do 2020. godine", rekao je Goran Marić, dodajući da Cimos pokazuje razinu profesionalnosti i poslovne odgovornosti kakva još nije viđena u Hrvatskoj.

Predsjednik Uprave talijanske tvrtke TCH Cogeme (vlasnik Cimosa) i izvršni direktor Cimosa Gino Berti istaknuo je da je ovo veliki dan za njegovu tvrtku.

"Hrvatsku smo odabrali kao polazišnu točku za svoju djelatnost i želimo od toga napraviti jedan vrhunski centar u našem sektoru. Povećat ćemo naša buduća ulaganja, sada su prepreke za to riješene. Hvala što ste vjerovali u naš plan razvoja.

Od sutra pokrećemo naš plan ulaganja koji će se odvijati sljedeće tri godine, ići će u više faza, a u sve faze proizvodnje planiramo uložiti više od 20 milijuna eura", istaknuo je Berti, poručujući da će tvrtka otvarati i nova radna mjesta.

Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić naglasio je da je Cimos najznačajniji gospodarski subjekt ne samo na području grada Buzeta nego i na području cijele Istre te ima značajan utjecaj na cjelokupno gospodarstvo.

Istarski župan Valter Flego istaknuo da je u strukturi istarskog BDP-a turizam tek na trećem mjestu, iza proizvodnje i trgovine, odnosno uslužnih djelatnosti.

"Cimos je jedan od simbola sjevera Istre, simbol proizvodnje, stvaranja nove vrijednosti, zahtjevnih projekata, razvoja", zaključio je Flego.

Ključne riječi

Komentara 4

ST
Stipan
16:21 31.07.2018.

BMW gradi u Mađarskom Debrecin novu Tvornicu koja će zapošljavati preko tisuću ljudi i proizvoditi preko 150.000 osobnih automobila godišnje .ulaganje preko milijardu €. To je pravo ulaganje a ne ovo talijanske mafije a možda su i otkupili zemlju koja je prije njihova i bila.

XO
xoce
17:30 31.07.2018.

'Iza dogovora oko Cimosa stoje sumnjivi dogovori i igre'ne zna se kojih je tisuću radnika višak, u kojim će se pogonima radnici otpuštati

DH
dalibor.hren
18:49 31.07.2018.

Država je u vlasništvu zemljišta 1/1 što vjerojatno neće ili ne smije znati, jer je za vrijeme Drugog svjetskog rata na tom mjestu bio logor. Zemljište je površine 126196 metara kvadratnih ili 1487 čhv ili 21 jutro. Nalazi se u mjestu Mirkovec, kataetarska općina 334430, broj zk uloška 3219 zemljišno knjižni odjel Zabok, Glavna knjiga Mirkovec, katastarska čestica 840/1. Gospodin ministar je nekoliko puta zamoljen ( i resorno ministarstvo ) za sanaciju spomenutog zemljišta jer na njemu raste grmlje, šikara i razno drveće među kojim sklonište pronalaze mnoge divlje životinje, a u blizini je školska zgrada, stambene kuće i ugostiteljski objekt! Ako je dvadesetak tisuća kvadrata prodani Cimosu, neka ovu, znatno veću površinu prodaju nekome tko će znati gospodariti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije