Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
blokirani računi

Država odvjetnicima duguje 59 mil. kuna pa nemaju za porez

'05.10.2012., Zagreb - U hotelu Sheraton odrzana je konferencija za medije o mirenju sudskih sporova. Robert Travas.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
Žarko Bašić/PIXSELL
17.06.2013.
u 20:00

Začarani krug: 
"Ne mogu dobiti posao jer moram dostaviti potvrdu o plaćenu porezu."

Dok država bez milosti svojim dužnicima brzo zatvori kasu, blokira im račune i nabija vrtoglave kamate, u suprotnome vrijede sasvim drukčija pravila. Kada država duguje, kamate za kasno plaćanje ne postoje, a dužnicima se plaća ovisno o stanju u državnoj blagajni. Na svojoj koži iskusili su to mnogi poduzetnici i obrtnici, među njima i odvjetnici.

Prema podacima Ministarstva pravosuđa, braniteljima po službenoj dužnosti i vještacima RH ukupno duguje 59 milijuna kuna. Od toga se 40,7 milijuna kuna odnosi na odvjetnike koji su zastupali one koji nisu imali novaca da sami plate branitelje. Na sudovima tvrde da odvjetnicima ne mogu platiti dok im Ministarstvo ne proslijedi novac. I tako neki odvjetnici imaju nekoliko desetaka tisuća kuna potraživanja od države, a u isto vrijeme Porezna ih stišće zbog njihovih dugovanja, koja ne mogu platiti jer se ne mogu naplatiti od države. U tom je začaranom krugu i jedan odvjetnik iz istočne Hrvatske.

Odbijenica plus račun

– Država mi duguje stotinjak tisuća kuna za obrane po službenoj dužnosti, s time da sam neke osobe branio još prije dvije godine. Novac još čekam, a Porezna me blokirala zbog duga koji je manji od mog potraživanja. Pokušao sam to riješiti prebojem dugova, ali mi ne daju. Sada, kad sam blokiran, ne mogu se prijaviti na natječaje za poslove jer moram dostaviti potvrdu o redovnom plaćanju poreza – ogorčen je taj odvjetnik koji poput svojih kolega, s kojima smo razgovarali jer ih muče isti problemimi, želi ostati anoniman zbog straha da se ne zamjeri Poreznoj.

Odvjetnici traže preboj dugova. Pravilnik o preboju dugova koji provodi Fina, postoji, ali, čini se, samo u teoriji. U Fini priznaju da su do sada jedino Agenciji za plaćanje u poljoprivredi izvršili preboj. Tvrde da je nositelj posla Porezna uprava i da "Fina ne raspolaže informacijom kada će se ostali korisnici uključiti u postupak preboja". Odvjetnici tvrde da bi se oni uključili u "postupak preboja", ali svaki su put odbijeni te im Fina odbija provesti čak i pravomoćna i ovršna rješenja sudova.

– Fina mi je čak uz odbijenicu poslala račun od 20 kuna kako bi mi odbijenicu naplatila – govori odvjetnik.

Drugom branitelju Fina je odbila zahtjev za preboj dugova uz bizarno objašnjenje. Na adresu mu je stigla "Obavijest o vraćanju osnove za plaćanje" na kojoj stoji da mu je zahtjev odbijen jer na njemu nema njegova imena i prezimena! Suvišno je reći da u zaglavlju tog papira stoje svi njegovi podaci.

Ministarstva pregovaraju

U Fini odgovaraju da ne provode ovršna rješenja sudova koja su donesena prije 15. listopada prošle godine, odnosno, kada je na snagu stupio Ovršni zakon. No, odvjetnici tvrde da Fina ne provodi ni rješenja izdana nakon toga. U Hrvatskoj odvjetničkoj komori pokušavaju riješiti problem s nadležnim Ministarstvima.

– Ministarstvo financija i Ministarstvo pravosuđa trenutačno o tome razgovaraju i nadam se da će se problem uskoro riješiti jer su mnogi kolege u izuzetno lošoj situaciji. Najmanje što se za njih može učiniti jest da im se omogući preboj dugova – rekao je predsjednik Komore Robert Travaš. U Ministarstvu pravosuđa kažu da inzentivno pregovaraju s Ministarstvom financija i da će odvjetnici moći ostvariti preboj dugova "u najbržem mogućem roku".

>>Za nagodbu se javilo 6,5 tisuća dužnika, a to je samo 3,6% duga

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije