Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBEŠTETILI ŽRTVE

Država od gospićke skupine traži da joj vrati 2,3 milijuna kuna

Mirko Norac
Foto: Filip Brala/PIXSELL
1/5
17.10.2015.
u 22:20

Odvjetnik: Orešković nije učinio ništa s namjerom da nanese štetu državi

– Tog 16. listopada vratila sam se kući s posla sa sedmoipolgodišnjim djetetom i razgovarala sam sa susjedom kad su u moj stan ušla dva čovjeka, jedan u građanskoj odjeći, a drugi u vojnoj odori te su pitali za mene. Sve troje pokupili su u automobil, odvezli na sajmište te su nas s drugim ljudima ukrcali u teretno vozilo i odvezli u vojarnu u Perušiću. Tamo nas je dočekao neki čovjek i sve ostale pustio, a mene i dijete je zaustavio te je rekao da me treba razdvojiti od djeteta pa smo i dijete i ja plakali – prisjetila se na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu umirovljena nastavnica iz Gospića Stojanka Borić kako je za vrijeme Domovinskog rata odvedena iz svog doma u Gospiću.

Preživjela zarobljavanje

Za razliku od najmanje pedeset civila likvidiranih u Lipovoj Glavici i na Pazarištu, Borić je, kako je sama rekla na sudu, smrt izbjegla "za dlaku", a njezino prisilno odvođenje i zarobljavanje bilo je, među ostalim, i predmetom suđenja članovima tzv. gospićke skupine – Tihomiru Oreškoviću, Mirku Norcu i Stjepanu Grandiću, pravomoćno osuđenima za ratni zločin. U tom postupku Orešković je osuđen na 15 godina zatvora, Norac je dobio 12 godina, a Grandić 10 godina zatvora. Kao i sve druge obitelji likvidiranih i zatočenih u listopadu 1991. na području Gospića, umirovljenoj nastavnici i njezinu sinu država je isplatila odštetu od 107.563 kune, a taj novac sada sudskim putem država potražuje od Oreškovića, Norca i Grandića. Ovo je samo jedan u nizu postupaka koje je Republika Hrvatska na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu pokrenula protiv spomenute trojice kako bi solidarno nadoknadili iznose isplaćene žrtvama, a od njih potražuje ukupno najmanje oko 2,3 milijuna kuna.

Najveći pojedinačni tužbeni zahtjev iznosi 1,2 milijuna kuna, koliko je država isplatila Marici i Jeleni Barać čiji je suprug, odnosno otac likvidiran u Lipovoj Glavici, a sada taj iznos potražuje od Oreškovića, Norca i Grandića. Općinsko državno odvjetništvo, koje u postupku zastupa državu, od Oreškovića, Norca i Grandića u još jednom predmetu traži da nadoknade i 80.632 kune koje je država nakon sudske nagodbe isplatila Biserki Grošev čija je majka pogubljena u Lipovoj Glavici.

"Nije bio vojna osoba"

Još 360.761 kuna isplaćena obitelji civila likvidiranog na području Gospića država traži od Oreškovića i Norca, a protiv Norca je podnesena i tužba kojom država nastoji naplatiti još 602.475 kuna. Taj iznos isplaćen je supruzi i dvjema kćerima civila Steve Vujnovića ubijenog u akciji Medački džep. Zbog zločina u akciji Medački džep Norac je na Županijskom sudu u Zagrebu osuđen na šest godina zatvora pa mu je Vrhovni sud odredio jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora. Na uvjetni otpust pušten je u studenom 2011. nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

U svim ovim postupcima Orešković, Norac i Grandić osporavaju sve navode iz podnesenih tužbi. Oreškovićeva odvjetnica tako u jednom od odgovora na tužbu priznaje kako država odgovara za štetu koju je počinio pripadnik oružanih snaga te ima pravo zahtijevati vraćanje određenog iznosa, no ističe kako Orešković nikada nije bio pripadnik oružanih snaga i vojna osoba, već tajnik Operativnog štaba u Gospiću. U jednom od sudskih spisa stoji i očitovanje Oreškovićeva odvjetnika Vinka Nuića koji ističe kako na suđenju za zločine na području Gospića nije utvrđeno da je Orešković namjerno ili iz grube nepažnje uzrokovao smrt civila, što je preduvjet za nadoknadu štete.

– Tuženik nije učinio ništa s namjerom da nanese štetu državi, već naprotiv, on se tijekom Domovinskog rata na prvoj liniji bojišnice u izuzetno teškim uvjetima borio za slobodu i boljitak Republike Hrvatske – stoji u podnesku.

>> Ekskluzivno: Norac nadzire radove na novoj kući u Biogradu

Komentara 43

Avatar Idler 3
Idler 3
22:27 17.10.2015.

Nemrem vjerovat, ovo nije ništ drugo neg otvoreno neprijateljsko djelovanje proti vlastite zemlje. Pitanje svim sucima, političarima, odvjetnicima i sličnima - žrtva je žrtva, to se bumo složili, kaj je sa žrtvama pokolja koji se dogodil koji dan ranije i koji kilometar sjevernije ??? Jel buju i obitelji tih žrtava dobile po 100 000 kuna ??? Znate vi si skup o čem ja pišem !!!

DU
Deleted user
22:39 17.10.2015.

Ti ljudi ( Norac i ostali) borili su se za Hrvatsku. Najprije su robijali zbog toga, a sad bi još trebali i novčano platiti. S druge strane postoji gomila ratnih profitera i dezertera koji nisu ništa uložili ili riskirali tijekomm rata, a danas imaju sve. I gdje je tu pravednost ?

GU
gustirna
23:36 17.10.2015.

Kada ce se ponoviti suđenje norcu zbog udbaskih falsfikata pri udbaskom suđenju na jugokomunistickom sudu u rijeci ....i kako li je udbas bajic lijepo preselio suđenje norcu iz gospica na svoje udbasko prabosuđe u rijeci gdje je bio siguran da ce ga mrzitelji hrvatske osuditi...inace udbaski sud u rijeci za mito od nekoliko tisuca maraka nekomunjaru osuđuje na dugogodisnju robiju a svoje udbokomunisticke kriminalce za 250 miljuna dolara pokradenih u rijeckoj banci i viktoru lencu niti ne sudi....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije