Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otok Vir

Država nas se odrekla, a mi smo iz „dišpeta” postali najbolji u državi

Otok Vir
20.11.2020.
u 09:06

Godina 2019. na otoku Viru u turističkom je smislu oborila sve dotadašnje rekorde. Na otoku je ostvareno oko 2.700.000 noćenja, od čega 1.200.000 stranaca.

Usprkos pandemiji, i u 2020. Vir je, prema ostvarenim rezultatima, hrvatski šampion turizma. No prije samo 15 godina taj je otok bio samo simbol bespravne gradnje koji je tadašnji predsjednik Vladina Povjerenstva za prostorno uređenje i graditeljstvo Jerko Rošin, proglasio nepovratno devastiranim i besperspektivnim. O nevjerojatnoj transformaciji otoka prema održivom turizmu i zelenom gospodarstvu razgovarali smo s načelnikom Općine Vir Kristijanom Kapovićem. 

Kristijan Kapović, načelnik Općine Vir

Kako ste uspjeli transformirati otok bespravne gradnje u perspektivni otok održivog turizma? 

Imali smo jasnu viziju što želimo i kako to ostvariti. Znao sam da nas čeka dug i naporan put, ali svaki se korak isplatio. Danas smo prepoznatljivi po izvrsnim turističkim rezultatima, najvećim kapitalnim ulaganjima per capita, demografskoj obnovi i najboljim socijalnim programima u zemlji. Zapravo smo, u dišpet svima koji su nas prije 15 godina otpisali, pokazali da i s najviših i najodgovornijih državnih funkcija i stručnih razina zna doći velika gomila gluposti. 

Kako ste riješili problem bespravne gradnje? 

Vir je bio simbol kaosa, ali nikad nije bio mjesto u kojem je vladao kaos. Istina je da su objekti bili bespravno izgrađeni, kao i da su bili bez komunalne infrastrukture, ali te su kuće gradili ljudi koji su imali višak novca, nije bilo socijalne gradnje. Sve te kuće imale su projekt i nisu napravljene bez plana. Svi bespravno izgrađeni objekti mogli su dobiti sve potrebne priključke, što znači da je država na neki način poticala bespravnu gradnju. Da bismo promijenili percepciju bespravne gradnje kao devastacije, morali smo prvo izgraditi infrastrukturu. Godine 2014. napravili smo priključak na vodu i kanalizaciju. I u ovom trenutku više od 300 milijuna kuna ulažemo u projekte izgradnje vodovoda, kanalizacije, asfaltiranja prometnica, javne rasvjete, uređenja plaža i javnih zelenih površina. To je još uvijek nedovoljno jer Vir ima goleme komunalne potrebe, primjerice ljeti dnevno mora servisirati više od 50 tisuća ljudi, pa, kad je riječ o financiranju projekata, mnogo očekujemo od hrvatske Vlade i EU fondova. Trenutačno pripremamo EU projekt Aglomeracija Vir vrijedan oko milijardu kuna koji bi trebao biti realiziran do 2025. godine. Sva ta ulaganja podigla su i kvalitetu turizma. Danas imamo oko 160.000 dolazaka, od čega je 1.200.000 stranaca iz 77 zemalja, koji ostvare 2,7 milijuna noćenja. To je osmi rezultat u Hrvatskoj i daleko najbolji u Zadarskoj županiji. Oko 98% te aktivnosti ostvari se u privatnom smještaju, u kojem su novi objekti na razini četiri zvjezdice i više. S obzirom na takvu strukturu turističkih kapaciteta, i u korona krizi smo bili najotporniji na turbulencije koje su se pojavile na turističkom tržištu. U tim kapacitetima smo u 2020. godini ostvarili 66% turističkih dolazaka i 86% noćenja u odnosu na rekordnu 2019. – dovoljno da postanemo hrvatski turistički šampioni za 2020.  

Ima li još nekih gospodarskih aktivnosti na Viru, ne oslanjate se samo na turizam? 

Turizam je najveći magnet i to ne kao gospodarska grana, nego kao fenomen, ali imamo i ostale gospodarske aktivnosti u trgovini, graditeljstvu, obrtništvu i servisnim uslugama u kojima radi više od tisuću ljudi. Naime, iako je otok Vir dijelio depopulacijsku sudbinu većine jadranskih otoka, uspjeli smo taj trend preokrenuti. Najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku i PU Zadarske govore da danas Vir ima više od četiri tisuće stalnih stanovnika, sve je više mladih obitelji s djecom, vrtić i škola postali su pretijesni, dakle, radi se o najvećem demografskom i natalitetnom rastu jednog mjesta, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi, u posljednjih 30 godina. Upravo zato imamo i najbolji socijalni program u Hrvatskoj za sve dobne skupine stanovnika, izdašne materijalne potpore – od novorođenih, školaraca, studenata, nezaposlenih pa do umirovljenika i osoba treće životne dobi. Kao općinski načelnik apsolutno sam svjestan da su ulaganja u ljude i njihov prosperitet ključ svakog uspjeha. Zanimljivo je i da smo, prema istraživanjima najvećih hrvatskih portala za nekretnine, u posljednje tri godine najtraženije područje stranih kupaca za kupnju nekretnina. 

Kako će otok Vir izgledati za primjerice deset godina? 

Cilj je u sljedeće tri godine izgraditi hotel s pet zvjezdica, za što smo osigurali lokaciju u središtu Vira, koji neće svojim kapacitetima ni na koji način ugroziti privatne iznajmljivače, već će svojim sadržajima biti virski dnevni boravak. Osim hotela, razvijamo projekt gradnje marina i autokampa također visoke kategorije. Gosti traže uređene i opremljene plažne i ostale sadržaje, važna im je čistoća destinacije i postojanje prirodnog ambijenta. Stoga i mi idemo u tom “zelenom” smjeru. Vjerovali ili ne, oko 70% virskoga kopna čini netaknuta priroda, u obalnom pojasu su pješčane plaže i atraktivne uvale, a u višim područjima su guste šume bora i crnike. Da, Vir je zeleni otok i upravo ćemo na održivosti i zaštiti okoliša temeljiti njegovu razvojnu i turističku budućnost. 

Sadržaj omogućila Općina Vir

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije