Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Unesrećeni vatrogasac

Država napokon obeštetila Franu Lučića

Frane Lučić dolazi na ročište u pratnji odvjetnika
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/5
15.03.2019.
u 22:12

Napokon je i M. Maškarinu, koji je 2006. ostao bez noge greškom liječnika, dosuđena odšteta

Frani Lučiću, jedinom preživjelom vatrogascu iz kornatske tragedije, država će napokon isplatiti pravednu odštetu. Vlada je, naime, jučer dala pozitivno mišljenje na prijedlog Državnog odvjetništva da s Lučićem sklopi nagodbu. Stradali vatrogasac tako će, 12 godina nakon tragedije iz koje je izišao teško narušena zdravlja, od države dobiti odštetu u iznosu nešto manjem od 5,5 milijuna kuna. Usto, država će mu isplaćivati i mjesečnu rentu od 6000 kuna na ime tuđe pomoći i njege te za vitamine i prehranu. Ovom će nagodbom konačno biti završena desetogodišnja parnica u kojoj je nedavno pala nepravomoćna presuda u Lučićevu korist, no Državno odvjetništvo na tu se presudu žalilo, na što je burno reagirala vatrogasna zajednica, ali i cjelokupna javnost, nazivajući ovaj slučaj nacionalnom sramotom.

Izbjegavanje odgovornosti

Postavilo se tako pitanje zbog čega se država toliko opire ideji da obešteti vatrogasca koji je teško stradao, ne iz osobnog hira ni za vlastitu korist, nego u akciji u kojoj je branio imovinu te iste države. Odlučnost DORH-a da na Lučićevu slučaju do kraja pokuša izbjeći odgovornost države, ne samo kaznenu, nego i materijalnu, izazvala je oštre reakcije vatrogasaca diljem Hrvatske, kojima je postalo jasno da bi se država u sličnim situacijama jednako nemilosrdno ponijela i prema njima. Zbog toga su najavili da će početi prodavati imovinu dobrovoljnih vatrogasnih društava i tako prikupiti pomoć za stradalog kolegu.

Održan je i niz manjih prosvjeda i najavljen veliki pred Banskim dvorima, no tada se u priču uključio sam premijer Plenković, najavivši da će s DORH-om pokušati postići mirno rješenje, što se i dogodilo. Prihvati li Lučić nagodbu morao bi dati izjavu da su riješeni svi zahtjevi tužitelja iz parnice pred Općinskim radnim sudom u Zagrebu te da se sklapanje nagodbe ne može smatrati priznanjem odgovornosti države za tragediju. Ovom formulacijom država se vjerojatno želi zaštititi od odštetnih zahtjeva obitelji smrtno stradalih vatrogasaca.

Maškarinu 2,338 mil. kuna

Nagodba kojom će se tako završiti ovaj za cijelo društvo mučan slučaj zapravo je rijetkost u hrvatskom pravosuđu koje, bez obzira na preporuke međunarodnih tijela, nagodbom završava tek 20-ak posto svih parnica u kojima DORH zastupa državu. DORH se pritom “vadi” da sporove ne može rješavati mirnim putem jer mu za to nisu osigurani uvjeti. Državni odvjetnici godinama se žale da se premalo novca izdvaja za vještačenja radi utvrđivanja visine obveze, kao i da ih nadležna tijela ne izvještavaju na vrijeme o bitnim činjenicama o kojima ovisi odluka o osnovanosti zahtjeva, a bez toga je, upozoravaju, nemoguće ići na bilo kakvu nagodbu. Da država nema volje za mirnim rješavanjem sporova vidljivo je i iz parnica koje protiv ministarstava obrane i zdravstva vode vojnici i liječnici kojima su uskraćena materijalna prava iz kolektivnih ugovora.

Ove sporove zaposlenici u pravilu dobivaju, a šteta za državu na kraju bi se mogla mjeriti u milijardama kuna, no ovi postupci za društvo ipak nisu tako bolni kao neke druge očite nepravde u kojima država nema volje za mirenjem. Jedan od takvih slučajeva je i onaj Miroslava Maškarina s Raba, kojemu je zbog komplikacija tijekom operacije slijepog crijeva još 2006., u dobi od 21 godine, amputirana lijeva noga. Kaznena odgovornost liječnika nikad nije utvrđena zbog zastare, a Maškarinova pravna agonija trajala je sve do ovog tjedna, kada mu je na ponovljenom suđenju dosuđeno 2,338 milijuna kuna naknade za pretrpljenu štetu.

>>Vatrogasci pružaju potporu Frani Lučiću

Ključne riječi

Komentara 5

RO
ronyday
09:24 16.03.2019.

Za koliko će ga oderati advokat ? Takvi strvinari najbolje prolaze.

OB
ObrenM
07:31 16.03.2019.

Da se javnost i DVD-i nisu ostro obratili vladi,nikad ova naknada nebi bila isplacena-Zna se.Bitno je da je veliki vodja izjavio da ce isplata biti cin humanosti vlade,a ne obveza.

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
07:21 16.03.2019.

Sada će se javiti i obitelji ostalih i tražiti naknadu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije