Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKORO NATJEČAJ

Država kupuje četiri PET/CT-a, Kujundžić poručuje da će to biti dovoljno za hrvatske potrebe

Milan Kujundžić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
23.11.2019.
u 00:20

Ministar zdravstva: S financijskog je aspekta jasno da za godinu dana i oko 50 milijuna kuna koje HZZO plati privatnoj ustanovi možemo kupiti četiri aparata

Nedavna objava Poliklinike Medikol o sklapanju ugovora za nabavu četiri nova PET/CT uređaja nije zaustavila državnu nabavu istih skupih aparata. Štoviše, ministar zdravstva Milan Kujundžić odgovara nam da država nabavu za četiri PET/CT uređaja planira objaviti za mjesec dana, a cijela priprema natječaja već je počela.

Resorni ministar smatra i da će četiri uređaja u državnim bolnicama biti dovoljna za potrebe Hrvatske. Nastavak je ovo priče o nabavi novih uređaja, ponajprije namijenjenih onkološkim pacijentima (ali ne i jedino), koja je počela ljetos objavom i države i Medikola o nabavi novih PET/CT-a. Jasno je da čak osam novih uređaja doista nije realna potreba, ali od nabave nitko nije niti će odustati.

Foto: Patrik Macek/Jurica Galoic/PIXSELL

– Toliki stručnjaci radiologije i nuklearne medicine upozoravaju da je neophodno nabaviti nove PET/CT aparate, a poglavito u programu ove Vlade koja je napravila Nacionalni plan protiv raka i na tome tragu idemo u nabavu četiri nova aparata. A hoće li i koja privatna ustanova kupovati, to nije stvar Ministarstva, neka ljudi investiraju, samo je sigurno da ova Vlada neće nikome dopustiti monopol ni da itko ima bilo koje aparate a da ih pri tome nemaju državne ustanove – odgovor je ministra zdravstva na naše pitanje znači li Medikolova najava nabave odustajanje države od nabave ovih uređaja.

Podsjetimo, od 2007. do 2012. godine jedino je Medikol imao ove uređaje i ugovor s HZZO-om za tu pretragu, dok prije sedam godina prvi uređaj nije kupila država za bolnicu Rebro. Odluku da država tu pretragu mora osigurati u svakom dijelu zemlje te nabavu četiri uređaja – za Zagreb, Rijeku, Split i Osijek – aktualni je ministar argumentirao ljetos, među ostalim, podacima da su uređaji privatne ustanove već zastarjeli. Medikol i jest krenuo u obnovu aparata, što su ovih dana objavili priopćenjem, no od nabave ne odustaje ni država.

– U povijest se ne vraćam, ali iz povijesti učim. Iz nepoznatih čudnih razloga HZZO je dao jamstvo da će od privatne tvrtke zakupiti PET/CT i sve ove godine produljivao je ugovor. Ne treba biti veliki matematičar; s financijskog je aspekta jasno da za godinu dana i oko 50 milijuna kuna koje HZZO plati privatnoj ustanovi možemo kupiti četiri nova aparata. Uz to postoji i drugi sindrom; u privatnim ustanovama mi ne možemo kontrolirati indiciranost postupaka. A sada uvodimo radiološki softver kojim će se kontrolirati treba li neki postupak raditi ili ne. Krećemo s bolnicama u Osijeku, Rijeci, Dubravi, Slavonskom Brodu i Bjelovaru za CT i magnetsku rezonanciju, a ubrzo ćemo isto to napraviti i za PET/CT i brojne druge postupke – najavljuje ministar zdravstva Milan Kujundžić.

 

Komentara 1

MT
Marko Tenđera
06:58 23.11.2019.

Ministar skužio sa financijskog aspekta da je isplativije kupiti 4 ct-a

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije