Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika očekivanja

Država i Županija daju i 3.000 kuna poticaja po hektaru

\'pod 08 07 2004...kioprivnica pocela zetva....uljana repica...koprivnica snimio: josip maljak\'
Josip Maljak
15.09.2010.
u 15:25

Sve više uzgajivača sadi uljanu repicu, a Udruga planira ove godine zasijati tom kulturom i do 1500 hektara

Udruga proizvođača "Uljana repica", kojom predsjeda Željko Ačaj, okuplja više od 100 poljoprivrednika s područja Sisačko-moslavačke županije, te je, uz početak ovogodišnje sjetve, organizirala sastanak članova radi upoznavanja s novostima u proizvodnji i poticajima.

Otkup za tvornicu u Ozlju

– Planiramo ove godine zasijati do 1500 hektara, a dogovorili smo otkup s tvrtkom Gorup, koja je vlasnik tvornice biodizela u Ozlju – rekao je Ačaj, koji je uvjeren u svijetlu budućnost uljane repice, koju se može prodavati i za proizvodnju biodizela i za konzumno ulje.

Država potiče repicu u iznosu od 2.250 kuna po hektaru, a ako je ona namijenjena biodizelu, dodaje još 360 kuna po hektaru, dok Županija daje i svojih 400 kuna po hektaru uljane repice za biodizel. Zbog te odredbe lani su županijska sredstva ostala nepotrošena, jer je uljana repica prodana za druge namjene, a ne biodizel, no iz županije su poručili da je ove godine to ograničenje uklonjeno, te će svaki uzgajivač dobiti poticaje.

I sami poljoprivrednici očekuju dobar urod.

– Namjeravam posijati 35 hektara uljane repice, jer je to kultura koja daje dobar prirod, a kako kažu, otkupna cijena ove će godine biti dobra, a poticaj visok – kaže Danijel Kosor iz Potoka, dok njegov kolega iz Hrastelnice Miodrag Malović namjerava posijati sto hektara.

Velika prilika za županiju

– Površinu sam pripremio i uskoro ću krenuti sa sjetvom. Do sada sam bio zadovoljan prinosom, ali i otkupnom cijenom, pa se nadam još boljoj zaradi u 2011. godini – kazuje Malović.

– Hrvatska će se skorim ulaskom u Europsku uniju naći u situaciji da će, kao članica, morati proizvesti ili uvesti barem 135.000 tona biodizela godišnje, a u Sisačko-moslavačkoj županiji je oko 70.000 hektara neobrađenog zemljišta, što je prilika koju treba iskoristiti – rekla je na sastanku saborska zastupnica Marijana Petir.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije