Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROBUĐENA SAVJEST

Država hitno ide u istragu zašto je toliko raka i smrti u Sisku

vasiljevic
Nikola Ćutuk/Pixsell
Autori: Diana Glavina, Danijel Prerad
14.04.2010.
u 22:00

Cilj je studije utvrditi postoji li uzročno-posljedična veza između malignih bolesti i zagađenja zraka.

Dramatično upozorenje Večernjeg lista o poražavajućim podacima o oboljelima od malignih i drugih bolesti na sisačkom području, potkrijepljenih podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, napokon su potaknule državne službe da otvore istragu.

Pritisak i poruka javnosti da je doista krajnje vrijeme da se argumentima objasni Siščanima je li i koliko opasno za zdravlje živjeti u Sisku urodio je plodom. Epidemiološkim studijama treba utvrditi zbog čega su stope smrtnosti od leukemije kod cjelokupnog stanovništva Siska te nekih malignih bolesti kod mlađe populacije višestruko veće nego što je hrvatski prosjek.

Također će se nastojati utvrditi zbog čega je godinama broj oboljelih, na 100.000 stanovnika, od kroničnih bolesti dišnog sustava gotovo dvostruko veći u Sisku nego u ostalim dijelovima Hrvatske. U ovo istraživanje bit će uključeni stručnjaci Ministarstva zdravstva, HZJZ-a i Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

Na današnjem sastanku koji je vodio državni tajnik Dražen Jurković, Ministarstvo zdravstva obvezalo je HZJZ da obavi epidemiološku studiju za Sisak. Prema dostupnim podacima, županijski zavod će za početak u studiju uključiti sve oboljeli od leukemije od 2003. i nadalje te sve mlade oboljele od malignih bolesti u Sisku od 2003. do 2007. godine.

Cilj je prije svega ustanoviti postoji li uzročno-posljedična veza između obolijevanja od malignih bolesti i zagađenja zraka. Predloženo je i to da se usporedno provede i studija o obolijevanju djece od respiratornih bolesti kojih je u Sisku stalno više od hrvatskog prosjeka. D. Jurković zaključio je da je to obveza sustava javnog zdravstva te da više ne možemo biti pasivni. Na previsoku učestalost malignih bolesti u području Siska u odnosu na ostali dio Hrvatske stanovnici grada, udruge oboljelih, roditelji oboljele djece upozoravaju godinama.

Komentara 14

Avatar karlo5
karlo5
22:16 14.04.2010.

Da je kojem slučajem u pitanju Zagreb svi bi već bili na nogama.

Avatar ludi kekec
ludi kekec
22:22 14.04.2010.

\"Država hitno ide u istragu zašto je toliko raka i smrti u Sisku\" Sada će formirati neku komisiju, koja će godinama proučavati ovaj \"fenomen\", isplatit će se milijunski honorari i na kraju će utvrditi da bi to moglo imati vezee sa zagađanjem. Ali da za konačnu potvrdu treba još detaljnije ispitati stvar.

MU
Mucanka
10:20 15.04.2010.

Krasno! Do toga smo dosli da budemo smetljiste drugih ... Nasa se vlast valjda ugledala na Kinesko vodstvo, zagadivanje zraka, zemljista i naroda i u njih se tolerira - divan primjer! Glavno da idu novci a s ljudima kako bude!!! FUJ! SRAMOTA!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije