Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Između potreba i mogućnosti

‘Država će morati porezno rasteretiti plaće’

26.12.2008.
u 20:12

Između redaka sindikati čitaju i novo poskupljenje struje, a pekari će, predviđaju u Nezavisnim hrvatskim sindikatima, iskoristiti poskupljenje plina za podizanje svojih cijena iako u ovo vrijeme pada cijene nafte tvrde kako energenti čine malu stavku u njihovim ulaznim troškovima. Najveći je problem nemogućnost plaćanja mjesečnih obveza.

Sva istraživanja govore da obitelj raspolaže sa 1,5 prosječnih plaća, a mjesečno im nedostaje tridesetak posto, koje pokrivaju dodatnim radom ili zaduživanjem. Međutim, govoreći o neto plaći, zaboravlja se da je njezina stvarna kupovna moć još manja jer je svaka opterećena kreditnim ratama. Novo zaduživanje već nekoliko mjeseci usporava ritam ne samo zbog opreza i povećanja kamata nego i zato što je došlo do prezaduženosti pa nam je kreditna sposobnost dosegnula plafon.

– Tu će se sučeliti golem nerazmjer u potrebama i mogućnostima pokrivanja tekućih troškova, i to će morati rezultirati povećanjem cijene rada, odnosno plaća – misli Krešimir Sever, predsjednik NHS-a. Obrazlaže kako bi se to trebalo dogoditi određenim poreznim rasterećivanjima bruto dohotka.

Nije to tako izgledno, priznaje, ali nema druge mogućnosti. Teoretski, kriza bi mogla ojačati i pad potražnje dovesti do deflacije, ali dug je to put.

Problem s radnim mjestima, plaćama i likvidnosti pogodovat će, upozorava, radu na crno. Tu će konkurencija cvjetati, što pojačava nužnost ozbiljnijih aktivnosti države.

Zato bi se – što je manje vjerojatno – i poslodavci trebali prosvijetliti i preispitati svoje stvarne troškove.



Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije