Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREGOVORI U ZDRAVSTVU

Država bi da liječnici i medicinske sestre rade prekovremeno, a da im se taj rad ne plati pošteno

Dubrovnik: Mirni prosvjed djelatnika u zdravstvu "5 do 12" ispred Opće bolnice
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/5
07.09.2019.
u 09:13

Vlada želi izbjeći dodatke na plaću za prekovremeni rad jer je to puno novca. iznosi su veliki jer zdravstvo i počiva na prekovremenom radu

Ni jučerašnji krug pregovora sindikalnih predstavnika i Vladinih pregovarača u Ministarstvu zdravstva nije pomaknula stvar s mrtve točke pa se pregovaranje nastavlja u srijedu. Iako se očekivalo da će iz Vlade stići ponuda s nekim financijskim okvirima, to se nije dogodilo.

– Konkretne ponude nije bilo, već je rečeno da ćemo razgovarati detaljno u srijedu i o parafiranom i o novim ponudama i izračunima i o članku 49. koji je sporan jer dosta je tužbi, a to nosi puno novca – rekla je nakon izlaska iz Ministarstva Anica Prašnjak iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Sporni članak kolektivnog ugovora za zdravstvo, naime, propisuje plaćanje svih dodataka na plaću i za prekovremeni rad, što se uvelike ne poštuje. U praksi zbog toga dolazi do paradoksalnih situacija da zdravstveni radnici za redovno radno vrijeme budu plaćeni više nego za prekovremeni rad, kojeg je jako puno i na kojem zapravo počiva kompletan zdravstveni sustav.

Stoga je velik broj liječnika i sestara tužilo bolnice i puno je presuda po kojima su dužne isplatiti milijunske odštete.

– Naš je zahtjev da se uvjeti rada i odgovornost obračunavaju i u prekovremenom radu. Obećali su nam izračun do srijede i konkretni prijedlog. Na manje od parafiranog ne pristajemo, dakako – rekao je Stjepan Topolnjak iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, dodavši da se nada da će predsjednik Vlade shvatiti da je dodatak na uvjete rada zdravstvenim radnicima važna stvar.

Prosvjedni skupovi pred bolnicama nastavljeni su i jučer, i to ispred KBC-a Zagreb, Opće bolnice Pula i Opće bolnice Ogulin. U ponedjeljak će se novi prosvjedi održati ispred Kliničke bolnice Sveti Duh i vinkovačke bolnice, dan poslije u OB-a Karlovac i KB-a Sestre milosrdnice, u srijedu bolnica Osijek i Zadar, četvrtak Merkur i Čakovec te u petak KB-a Dubrava i Slavonski Brod. Prosvjedovat će i u drugim bolnicama diljem Hrvatske, a ne ispune li se zahtjevi sindikata, izgledan je i štrajk u zdravstvu.

Ono što sindikati traže jest 10-postotno povećanje na dodatke na uvjete rada i odgovornost. S resornim su ministrom Milanom Kujundžićem već bili parafirali dogovor o sedampostotnom povećanju, no Vlada je to odbila. Parafirani dogovor teži oko 400 milijuna kuna, a zahtjev od deset posto značio bi 900 milijuna kuna.

Sindikalne je čelnike jučer na Ksaver u sjedište Ministarstva zdravstva dopratilo pedesetak članova s prigodnim transparentima s porukama: “Uništavamo zdravstvo tjeranjem zdravstvenih radnika u inozemstvo” i “Tko će nas sutra liječiti?”

– Radimo savjesno s najtežim bolesnicima, po pet sati uz termalnu vodu od 38 stupnjeva Celzijevih. Spremačice čiste krv, mokraću, često su izložene bolničkim bakterijama. Plaća je 3300 kuna, a ovako nas ponižavaju – nabraja Miljenko Cesarec iz Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice.

Dubrovnik: Mirni prosvjed djelatnika u zdravstvu "5 do 12" ispred Opće bolnice
1/24

Komentara 5

JV
Jugo Večernjak
10:08 07.09.2019.

Polupismenost dotične novinarke vidljiva je već u samom naslovu... Dalje ne vrijedi čitati....

YU
YuBastards
21:50 07.09.2019.

Brine li itko za radnike kod privatnika? Imaju li u ovoj drzavi ikakvo znacenje ljudi koji ne rade u kasti medicine i skolstva? Jadni nastavnici..uskoro im krece skolska godina,nakon samo 3 bijedna mjeseca godisnjeg odmora! Te fore kako da im taj odmor ne traje 3 mjeseca nego da moraju dolaziti u skolu za to vrijeme,mogu slobodno prodavsti svojim mamama doma. Pa tri tjedna za Bozic,pa tjedan za Uskrs. Pa te silne satnice..4-5 radnih sati dnevno. Strasno. Pa onda jadni ubogi lijecnici. Toliko iscrpljeni od ubiranja novca u privatnim poliklinikama i svjesnog stvaranja beskrajnih lista cekanja u drzavnim bolnicama..

IV
IvoDivo
09:25 07.09.2019.

Najveći gubitaši traže veće plaće. Od izdvajanja za zdravstvo više od 80 % ide za njihove plaće, koliko onda ostaje za lječenje, njegu i prevenciju bolesnika. Svi znamo da nam je zdravstvo bolesno, da ih polovica ne radi ništa. Samo privatizacija i konkurencija mogu izliječiti teško bolesno zdravstvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije