Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavoj Žižek

Držanje političara za ruke je licemjerno, terorizam može iskorijeniti samo radikalna ljevica

Slavoj Žižek
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
03.03.2015.
u 19:05

Na pitanje misli li kako je reakcija na napad na redakciju satričkog lista Charlie Hebdo bila primjerena, Žižek je kazao kako je držanje vodećih svjetskih političara za ruke bilo 'licemjerno neistinito'

Svjetski poznati filozof Slavoj Žižek u intervjuu za Los Angeles Review of Books iznio je svoja stajališta o napadima na redakciju Charlie Hebdoa, situaciji u Ukrajini, budućnosti Europe i odnosu prema zapadu.

Na pitanje misli li kako je reakcija na napad na redakciju satiričkog lista Charlie Hebdo bila primjerena, Žižek je kazao kako je držanje vodećih svjetskih političara za ruke bilo "licemjerno neistinito".

 – Prava gesta bila bi objava velike karikature koja brutalno i neukusno ismijava to držanje za ruke. Karikatura bi trebala prikazivati Netanyahua, Abbasa, Lavrova i Camerona kako se strastveno ljube dok istovremeno iza leđa bruse noževe – kazao je Žižek.

O jačanju ekstremizma i djelovanju ISIL-a kazao je kako tu nije riječ o ekstremnom otporu modernizaciji, već slučaju izopačene modernizacije.

 – ISIS ima dobro organiziranu internetsku propagandu, financiranje i drugo, iako se tim ultramodernim postupcima služi kako bi propagirao i nametnuo ideološku-političku viziju koja nije toliko konzervativna, koliko očajan potez s ciljem popravljanja jasnog hijerarhijskog razgraničenja – kazao je Žižek.

Istaknuo je i kako pitanje terorizma na svjetskoj razini ne možemo riješiti unutar liberalno-demokratskih koordinata.

 – Taj problem može riješiti samo nova radikalna ljevica – tvrdi Žižek.

>> Desni populizam u Europi nema alternativu. Samo radikalnija ljevica može nešto promijeniti

Komentara 20

IV
ivan.vidaspunta
19:14 03.03.2015.

ovaj zeme sliku marxa va psotilju i drka

Avatar A-10
A-10
19:24 03.03.2015.

Odmah ljevičari digli krila. Alo, Žižek je poznat po vicevima.

MA
Manolo46
21:17 03.03.2015.

Liberali i radikalna ljevica najveći su stup potpore radikalnom islamskom terorizmu. Dokaz je i sam Žižek, koji se ovdje nije uspio suzdržati od svog antisemitizma i napada na Netanyahua, što ne čudi jer svi ljevičari svijeta podržavaju terorističku državu palestinu naspram svete države Izrael. Pa Žižek je zadnji put gostujući kod Stankovića pola emisije potrošio tumačeći po njemu fenomen da desničari uglavnom podržavaju Izrael i protiv su Palestinaca. Nazvao je to anitsemitskim cionizmom, a Aco Stanković onako plitak kako jest zaključio je da je to dokaz da desničari nisu dosljedni. Na to mu je Žižek odgovorio kako su desničari i te kako dosljedni, i kako smo mi za Židove, ali dok stoje u Izraelu. Nek malo pročita odličan članak koji je neki dan izišao u Večernjaku i gdje stoji kako se već 14% francuskih Židova izjasnilo kako će na idućim izborima glasati za Nacionalnu frontu Marin le Pen. Naravno, razlog zbog kojeg ljevičari i liberali čodržavaju Arape i terorizam jest taj što im ovi financiraju gay parade, "nevladine udruge" i sve moguće vrste opačina i henodizma znajući da je isti takav hedonizam uništio stari Rim pa se nadaju da će tako pasti i zapadna civlizacija, i da će onda oni doći ovdje i provoditi svoj muhamedizam u srcu Europe. Nu, dok je desnice nema straha. desnica+Izrael i komunjare+teroristi su u bezizlaznoj situaciji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije