Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava: Žrtve treba dostojno pokopati

17.03.2009.
u 15:42

Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava zatražilo je od Vlade i Hrvatskog sabora te svih mjerodavnih institucija da se istraži područje Sep u Gornjem Hrašćanu na kojem je masovna grobnica žrtava komunističkog terora iz 1945. godine.

Zastrašujući prizori
Traže da se žrtve ekshumiraju i dostojno pokopaju. O tome je obaviješteno i državno odvjetništvo.

- Zastrašujući prizori nedavno otkrivene grobnice u Hudoj Jami kod rudnika Barbarina rova, nedaleko od Laškog u Sloveniji, zgrozila je sav civilizirani svijet. Nekako u tišini toga zastrašujućeg otkrića prošlo je iskapanje ljudskih kostiju u rekonstrukciji nasipa kod Gornjeg Hrašćana - istaknuo je Franjo Talan, predsjednik Društva.

Tek pet dana nakon otkrića kostiju, na ponovljeni zahtjev Josipa Kolarića, iz Društva za obilježavanje grobišta, koji je uočio da se kosti samo zatrpavaju, prekinuti su radovi koje obavlja varaždinska Vodogradnja, pozvana je policija, a mjesto nalaska napokon je obilježeno.

Iskopani predmeti
Zahtjev za ekshumaciju poslan je i izaslanstvu Vijeća Europe.

- Kako su uz kosti nađeni i razni predmeti, žlice, češalj, prsten i ostaci cipele, može se očekivati da će neke predmete prepoznati članovi obitelji i tako pomoći u identifikaciji - izjavio je Talan.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije