Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA PROTIV SEKSUALNOG UZNEMIRAVANJA

Drugi dan Media In Time festivala: Zakonska regulativa je dobra ali je problem provedba zakona

Drugi dan Media In Time festivala
Foto: Branimir Bradarić
1/3
28.11.2021.
u 10:51

Diskusija je održana drugoga dana Media In Time festivala kojega organizira Udruga za medijsku kulturu, pluralizam i komunikaciju Press+.

Većina žena izložena seksizmu, mobingu ili nekom obliku seksualnog uznemiravanja u Hrvatskoj u pravilu nije spremna prijaviti takvu vrstu nasilja jer sustav je takav da ne ohrabruje žene da se bore protiv seksualnog uznemiravanja, niti da ga prijave, upozoreno je na panel diskusiji “Seksizam, mobing i seksualno uznemiravanje” održanoj danas u Vukovaru. Diskusija je održana drugoga dana Media In Time festivala kojega organizira Udruga za medijsku kulturu, pluralizam i komunikaciju Press+.

- Moramo izgraditi takav sustav koji će mijenjati takvo stanje i to se mora učiniti na nacionalnoj razini kako bi se jače zaštitilo žene. Svi smo svjesni da je ta zaštita nedovoljna, a u medijskoj sektoru ti napadi su sve jači i jači - kazala je predsjednica Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Maja Sever.

Po njenim riječima namjera je sindikata u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvo (HND), akademskom zajednicom i drugim relevantnim institucijama oformiti edukativnu kampanju kroz koju bi se educirali pripadnici medijskog sektora da znaju raspoznati i reagirati na bilo koji oblik nasilja

- Nemojmo zaboraviti da mi sa najviših državnih i političkih instanci u komunikaciji prema novinarkama imamo situaciju da primjerice premijer kaže novinarki “slatkice”. Što to znači? Pozdravljamo ispriku, ali toga je puno, kako s državne tako i s lokalne razine - kazao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Po riječima dopisnika Balkan Diskursa iz Sarajeva Mirnesa Bakije problematično je je što često puta i same novinarke ne prepoznaju da su izložene nasilju ili ga smatraju normalnim te ne reagiraju.

Novinarka i aktivistkinja bosanskohercegovačke nevladine organizacije Oštra Nula Azra Berbić ukazala na potrebu osnaživanja žena u društvu općenito, a posebice novinarki.

- Je li netko seksualno uznemiravan ili ne, ne ovisi o onome tko je napadač nego o žrtvi i kako se ona osjeća. Problem u BiH je da sudska praksa u dovoljnoj mjeri ne prepoznaje problem seksualnog nasilja. Problem je patrijarhalni sistem u našem društvu i poimanje osviještenosti o seksualnom uznemiravanju. Često se dogodi da kada nam se neki političar ili javna osoba neprimjereno obraća na konferenciji za novinare ili kada uzimamo izjave, da ostale kolegice i kolege uopće ne reagiraju - rekla je Berbić dodajući kako je u BiH registrirano svega dva slučajeva prijave mobinga jer ga je gotovo nemoguće dokazati.

Nekadašnja HTV-ova novinarka, a sadašnja odvjetnica Višnja Mišin je kazala kako je doista problem patrijarhalni odgoj jer sve kreće iz obitelji i doma i uvriježenosti po kojoj se curicama kupuje roza odjeća i lutke, a dečkima plava odjeća i puške.

- Zakonska regulativa nije loša. Ona je dobra, ali je problem provedba jer mobing je nažalost nešto što je unaprijed osuđeno da uopće ne bude prijavljeno jer ga je gotovo nemoguće utvrditi. Zakonski okvir ne bih mijenjala, ali bih mijenjala svijest u ljudima da ženu percipiraju drugačije - kazala je Mišin.

Prema mišljenju Tomislava Levaka s Odsjeka za kulturu, medije i menadžment osječke Akademije za umjetnost i kulturu, zabrinjavajuće je što mladi danas uopće ne raspoznaju i nisu svjesni rodnog nasilja.

- Oni su digitalni nomadi za razliku od nas starijih koji smo digitalni doseljenici i tehnikama vladaju suvereno, međutim problem je što nemaju kritičko vrednovanje niti kritičko razmišljanje. Oni vide u društvu kako se odnosi prema ženama i to znaju kopirati. Oko 80 posto njih ne zna prepoznati rodne stereotipe i predrasude - kazao je Levak rekavši kako u Hrvatskoj postoji osam, devet studija novinarstva i medija što je solidna baza, ali je problem što je na tim visokoškolskim ustanovama malo obrađuju teme o spolnim stereotipima i predrasudama.

Okupljene novinare iz BiH, Makedonije i Hrvatske pozdravio je i zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac napominjući kako strukovne novinarske organizacije trebaju i moraju zaštiti svoje članove ali i uvijek insistirati na profesionalnosti i objektivnost. 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar gusjenica
gusjenica
11:19 28.11.2021.

Sada je i kompliment seksizam. Kako se približiti djevojci ili momku i pozvati ga/ju na večeru. Ima li nekakav obrazac za to ? Preko posrednika profesionalca ? Pa nije čudo da se nitko ne ženi, nema djece, sve mi to izgleda smišljeno od kapitalista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije