Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 200
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Incident na početku slovenskog predsjedanja EU

Drugi čovjek EU: Neću ni stati na isti podij s Janšom

EU leaders summit in Brussels
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
03.07.2021.
u 19:02

Zbog kršenja medijskih sloboda predsjednica Komisije opomenula je javno premijera Janeza Janšu

Slovensko predsjedanje Vijećem Europske unije počelo je zasjenjeno dosad nezabilježenim skandalima i tenzijama tijekom posjeta članova Europske komisije i skupine akreditiranih bruxelleskih dopisnika Sloveniji.

Na zatvorenom sastanku europskih povjerenika i članova slovenske vlade, što je uobičajeni format pri svakom početku rotirajućeg predsjedanja svake države članice Vijećem EU, premijer Janez Janša navodno je pokazivao fotografije dvojice slovenskih sudaca koji se druže s političarima iz redova slovenskih socijaldemokrata, od kojih su neki odjeveni u crvene majice s likom Che Guevare.

Janša je time želio naglasiti svoju tezu da su u Sloveniji pravosuđe, a i mediji pod kontrolom "socijalista koji su vladali proteklih 68 od 75 godina i koji su Janšu politički zatvorili prije samo pet godina", kako je to kasnije napisao netko na Twitteru, čiju je poruku podijelio (retvitao) sam premijer Janša.  

Lekcija šefice Komisije

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen poručila je Janši da suci u demokraciji imaju pravo na osobni politički stav, no njezin prvi izvršni potpredsjednik Frans Timmermans, nizozemski socijalist, odlučio je nakon toga odbiti stajati s Janšom na zajedničkoj, "obiteljskoj" fotografiji svih europskih povjerenika i slovenskih ministara.

- Jednostavno nisam mogao biti na istom podiju s premijerom Janšom nakon njegovih neprihvatljivih napada i klevetanja dvoje sudaca i dvoje socijaldemokratskih europarlamentaraca - rekao je Timmermans novinarima koji su iz Bruxellesa doputovali kako bi pratili početak slovenskog predsjedanja i radni posjet vrha Europske komisije Sloveniji. 

Jučer je ta grupa bruxelleskih dopisnika imala i brifing s premijerom Janšom, koji im je odlučio pustiti videouradak za koji Janša tvrdi da je bio cenzuriran u Europskom parlamentu. Zapravo se radi o propagandom filmu u režiji Janšine stranke, u kojem se izvode dokazi za Janšinu tvrdnju da nisu on i njegova vlada ti koji nastoje staviti pravosuđe i medije pod političku kontrolu, nego su ti mediji i to pravosuđe pod čvrstom političkom kontrolom socijalista, a Janša je žrtva. 

Janša je taj film želio pokazati prije nekoliko mjeseci tijekom saslušanja pred jednim odborom Europskog parlamenta, koji je istraživao navode o gušenju medijskih sloboda u Janšinoj Sloveniji, no tada mu europarlamentarci nisu dopustili taj neobičan potez jer nisu željeli gledati film, nego razgovarati s premijerom. 

"Ovo mora da je najčudniji trenutak u povijesti novinarskih putovanja organiziranih u vrijeme početka rotirajućih predsjedanja Vijećem EU", komentirao je to prikazivanje Janšina propagandnog filma irski novinar Tony Connelly. Nakon filma, premijer Janša je prozivao novinare da jednostrano prikazuju stanje medijskih sloboda i dodao "znam tko su vam izvori". "Nakon uvreda, Janša počinje s prijetnjama", komentirao je nizozemski novinar Christoph Schmidt.

Dan ranije, prekjučer, upravo je zbog medijskih sloboda predsjednica Komisije odlučila na zajedničkoj press-konferenciji opomenuti premijera Janšu. Pozvala ga je da prekine blokadu financiranja agencije STA, da poštuje slobodne medije kao "suštinu demokracije" te da "s iznimnom žurnošću" imenuje predstavnika Slovenije u Ured europskog javnog tužitelja, što je još jedan kamen spoticanja u odnosima Janše s Europskom unijom.

Tko je nazvan 'svinjom'?

No to nije sve. Zaseban skandal dogodio se kad je ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs na svom brifingu s bruxelleskim dopisnicima rekao nešto što su novinari protumačili kao da Fransa Timmermansa naziva svinjom. 

Novinari su, naime, ministra Hojsa pitali o poruci koju je prije šest dana objavio na Twitteru, gdje je komentirao prosvjednike na Prešernovu trgu citirajući izraz: "Ne bacaj bisere pred svinje." Na to pitanje Janšin ministar unutarnjih poslova odgovorio je da nije želio prosvjednike nazvati svinjama, ali da bi nakon svega što je čuo prekjučer (tijekom sastanka članova Komisije s članovima Vlade Slovenije) ipak nazvao nekoga svinjom, ali taj netko nije s Prešernova trga, nego u visokoj birokraciji Europske unije.

Novinar portala Politico David Herszenhorn napisao je kako među novinarima na brifingu prevladava shvaćanje da je Hojs ciljao na Timmermansa zbog protestnog nepojavljivanja na fotografiji s Janšom. 

"Nisam imao na umu Fransa Timmermansa kad sam odgovarao na to pitanje. Hajdemo se radije fokusirati na slovensko predsjedanje Vijećem EU sada", odgovorio je ministar Hojs na Twitteru na te nedoumice o svinjama.

VIDEO Veliki uspjeh europskih aktivista: Došao kraj uzgoju životinja u kavezima

Komentara 65

SK
Skviki3
19:19 03.07.2021.

Kako to da ni jednog politićara ne brine kršenje slobode govora i mišljenja obićnin građana na stranicama medijskih kuća

BU
burza
19:09 03.07.2021.

Eto ti evropske tolerancije ako nije po mom nemoze nikako

SI
sicilija
19:28 03.07.2021.

Ko god se netko bori za svoju naciju, drzavu, kulturu i to ucini otvorenim bude napadnut iz svih oruzja EU birokrata koji su svoja neznanja, uvjerenja i duse prodali za dobre place i prinadleznosti. Sada ce sigurno i neki aktivisti i aktivisticka kao i lobisticka udruzenja poceti bljuvati vatru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije