Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Incident se istražuje

Dronovi zaustavili dolaske zrakoplova u Newark Liberty

Dron/Ilustracija
Reuters/PIXSELL
23.01.2019.
u 07:44

Glasnogovornik američke Savezne uprave za civilno zrakoplovstvo (FAA) ranije je izjavio da su letovi za Newark - 11. najprometniju američku zračnu luku nakratko bili obustavljeni pošto su dva drona, na visini od 3500 stopa, uočena iznad obližnje zračne luke Teterboro

Izvješća o zapažanjima dronova u sjevernom New Jerseyu privremeno su u utorak zaustavila dolaske zrakoplova u međunarodnu zračnu luku Newark Liberty, nakon čega je zračni promet ponovno normaliziran, rekli su dužnosnici.

Glasnogovornik američke Savezne uprave za civilno zrakoplovstvo (FAA) ranije je izjavio da su letovi za Newark - 11. najprometniju američku zračnu luku nakratko bili obustavljeni pošto su dva drona, na visini od 3500 stopa, uočena iznad obližnje zračne luke Teterboro.

FAA je nakratko zabranila dolaske zrakoplova, a zračna kontrola New Yorka i New Jerseya koja upravlja i zračnim lukama Newark i Teterboro objavila je kasnije na Twitteru da je promet normaliziran i da se incident istražuje.

United Airlines, najveći prijevoznik u Newarku objavio je da je svjestan izvješća o aktivnostima dronova te da surađuje sa zračnom lukom i FAA-om. Utjecaj na poslovanje, napominju u toj prijevozničkoj kompaniji bio je minimalan.

Pitanje utjecaja dronova na komercijalni zračni promet aktualizirano je nakon izvješća o opažanjima dronova u Velikoj Britaniji.

Ranije ovog mjeseca letovi iz londonskog Heathrowa obustavljeni su na sat vremena nakon što je u blizini uočen dron. Promet u zračnoj luci Gatwick, drugoj najprometnijoj luci u Londonu, bio je ozbiljno poremećen lani u prosincu kad su dronovi bili primijećeni tri dana zaredom, što je zbog ukidanja ili preusmjeravanja oko tisuću letova utjecalo na 140 tisuća putnika.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa utvrdila je da u SAD-u ima gotovo 1,3 milijuna registriranih dronova i više od 116 tisuća operatera, a problem je što postoji na stotine tisuća dronova koji nisu registrirani.

Američki kongres lani je Ministarstvu pravosuđa i Domovinske sigurnosti dao jače ovlasti za onesposobljavanje ili uništavanje dronova nakon upozorenja o njihovoj uporabi kao oružja.

Pogledajte video: Kamera snimila zastrašujući trenutak: Pogledajte što je palo na auto ove žene

Ključne riječi

Komentara 1

VO
vorda400
10:16 23.01.2019.

Za par sto eura složiš drona koji nema gps praćenje i sl zaštite pa malo zajebavaš ekipu iz osiguranja ono u Engleskoj je bilo brutalno ispali je vojska i svi zajedno debili tko got im je to radio dokazao im je da su mjere sigurnosti nikakve kaj got oni pričali kako je sve sigurno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije