Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽIVOT MLADIH Na koncertu Slatinčani osudili pojavu vršnjačkog nasilja

Droge sve više, nasilja gotovo da i nema

02.02.2009.
u 15:38

Više od tisuću mladih sa širega slatinskog područja okupilo se na prigodnom koncertu “Svačije je pravo živjeti“ u spomen na Luku Ritza koji je lani tragično preminuo kao žrtva vršnjačkog nasilja.

Nasilje bez prijava
- Svatko ima pravo disati i živjeti, a mladi na ovakvim koncertima poručuju svima da su među nama, da nešto čine i da nisu beskorisni, poručili su javnosti Lukini roditelji Suzana i Reno Ritz u Slatini na koncertu na kojemu su sudjelovale grupe: Tho Woof, Hype, Incognito, Adastra, Shangri-La i Psihomodopop.

Ako u školama ove županije i ima vršnjačkog nasilja u 2008. godini ravnatelji takve slučajeve nisu prijavljivali nadležnim institucijama, pa o tome ne postoje potpuniji podaci. Lani je policija zabilježila samo jedan slučaj ozljeđivanja četrnaestogodišnjeg dječaka, a ukupan broj djece, maloljetnika i mlađih punoljetnika, koji su počinili kaznena djela, ne prelazi brojku 12 i ne predstavlja ozbiljno opasnost za sigurnost među djecom i mladima.

Za razliku od nasilja u području zloporaba opojnih droga u ovoj županiji stanje je daleko teže. U 2007. godini pomoć u Centar za suzbijanje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” u Virovitici prijavilo se 616 poglavito mladih koji su imali probleme s drogom, a još 189 osoba zatražilo je savjet ili pomoć telefonom. U 2008. godini stanje se znatno promijenilo na gore.

- Centar je lani, s liječnikom, višom medicinskom sestrom i psihologom radio puno radno vrijeme i imao je 1029 intervencija u neposrednom radu s korisnicima, te 223 intervencija putem telefona. Imamo evidentiranih 190 korisnika centra, a od tog broja 72 su imali probleme s marihuanom, 46 s alkoholom, 39 je imalo probleme s heroinom i sličnim drogama, 15 s tabletama, a 18 korisnika imalo je probleme s ostalim drogama.

Poglavito se radi o mladima starosti od 18 do 20 godina, a od 15 do18 godina je sedmero korisnika. Povećanim preventivnim radom s mladima u školama su uspjeli podići svijest kod mladih i građana o opasnostima koje prouzročuju droge - kaže dr. Miroslav Venus, ističući da na tome planu treba raditi još više.

Zbog radoznalosti
Mladi u razgovoru pak ističu da odrasli preuveličavaju opasnosti od droga, da prvu čašu alkohola i prvi “džoint” marihuane uzmu u ruke više zbog radoznalosti, a ne zbog toga što žele postati ovisnici.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije