Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preimenovanje

U Murskom Središću mijenjaju ime Ulice Tita u Ulicu Republike Hrvatske

Josip Broz Tito
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
27.06.2017.
u 17:38

Na Ulici Josipa Broza Tita 28. lipnja 1991. mještani su tijelima zaustavili tenkove JNA

Gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak (HDZ) najavio je danas promjenu imena Ulice Josipa Broza Tita u Ulicu Republike Hrvatske! Učinio je na proslavi 26. godišnjice zaustavljanja tenkova JNA koji su u lipnju 1991. bili na putu prema Sloveniji.

- Promjena naziva nema veze sa Zagrebom i promjenom imena tamošnjeg trga. Mi o tome raspravljamo četiri godine, koliko je stara i ideja da se ulica zove Republika Hrvatska, i samo smo čekali pravi trenutak. Sad je taj trenutak stigao. Ne želimo više ideološka imena koja izazivaju razdor. Ovo novo ime trajat će koliko i Hrvatska, dakle vječno, i neke izazivati polemike - rekao nam je Srpak koji će ovih dana pokrenuti postupak promjene naziva središnje gradske ulice.

Najavio je i da će Grad građanima pomoći u pokrivanju troškova poput promjene osobnih dokumenata. U Murskom Središću, gradu u Međimurskoj županiji, na vlasti su HDZ, HNS, HDS i HSLS. Jedna od žustrijih rasprava o promjeni imena ulice na Gradskom vijeću vodila se i u veljači 2015. godine, kad je Srpak odlučio odgoditi odluku. Neki su vijećnici i tada držali nedopustivim da ulica preko koje se ulazi u Hrvatsku iz smjera Slovenije "nosi ime po nositelju režima koji nije poštivao ljudska prava".

Na Ulici Josipa Broza Tita 28. lipnja 1991. mještani su tijelima zaustavili tenkove JNA koji su pokušali preko mosta nad rijekom Murom ući u Sloveniju.

Komentara 158

Avatar babas
babas
17:49 27.06.2017.

Monstruma i komuniste treba zakonom zabraniti!

RO
rotšild
17:49 27.06.2017.

Ideološki, politički i genski nasljednici Maclja,TeznaJazovke, Gračana,u Zagrebu, čak i u dvorištu studenskog centra, Višnjica Varaždin , u Varaždinu u krugu tvornice Varteks su bili veliki bazeni, komunisti su poklali ljude i njihovim tijelima napunili te bazene, nakon toga su gore navezli tone betonai sagradili pogon. Kočevski rog Tezno Pečovnik Košnice, Matjaževa jama Barbara rov, Jesenice, i Jasenovac je stratište Hrvata, tamo su titovi koljači imali klaonicu do pedeset i prve....U Hrvatskoj i Sloveniji je otkriveno preko dvije tisuče masovnih grobica.Prokleta antifa o njima niti slova.

RO
rotšild
17:47 27.06.2017.

Tito je na svjetskoj listi među deset najkrvoločnijih diktatora.Prema Peri Simiću, taj ambiciozno bolesni sin slovenke Marije Javeršek i bečkog židova Mayera je dao poklati više od milion ljudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije