Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
alarmantno stanje

Dramatičan rast novih slučajeva u Austriji. Sutra nove mjere, navodno i zabrana noćnog kretanja?

Koronavirus u Austriji
Foto: REUTERS
1/4
30.10.2020.
u 14:50

Za sutra je austrijska vlada najavila konferenciju za novinare na kojoj će predstaviti javnosti nove, znatno strože mjere

Broj novih slučajeva zaraze novim koronavirusom u Austriji i dalje dramatično raste. Potvrda tome su i već više nego alarmantne brojke novozaraženih u petak prijepodne. Prema podacima Ministarstva zdravlja u Austriji je u proteklih „samo“ 24 sata zabilježeno bombastičnih 5.627 Covid-19 novozaraženih, što je za gotovo 1.200 više nego jučer u isto vrijeme.

Eksperti su u četvrtak javno potvrdili austrijskom kancelaru Sebastianu Kurzu i članovima vlade da je dnevno 6.000 novozaraženih „kritični prag“ i prijelomna vrijednost pred urušavanje zdravstvenog sustava. Mediji ističu kako su već neke austrijske bolnice, kao primjerice u Beču i Gornjoj Austriji već stigle na svoj gornji prag raspoloživih zdravstvenih kapaciteta. Za sutra je austrijska vlada najavila konferenciju za novinare na kojoj će predstaviti javnosti nove, znatno strože mjere.

Video: Tisuće ljudi bježe iz Pariza prije novog lockdowna: Stvorila se kolona automobila od 700 km!

Kako je ustanovljeno da najviše klastera zaraze ima u obiteljskim krugovima, domaći mediji pišu, a neki to već iznose kao gotovu činjenicu da će Kurzova vlada, između ostalog, donijeti zabranu kretanja tijekom noći svim građanima od 20 sati navečer do 6 sati ujutro. Uz neke opravdane iznimke, kao odlazak na posao, pomoć osobama u nevolji i sl. Nove mjere, kako to potvrđuje i dramatičan porast broja novozaraženih iz dana u dan, nemaju alternativu.

Istog je mišljenja i vladino Povjerenstvo za korona-semafor koje je jučer cijelu Austriju, izuzev nekoliko općina, stavilo na „crvenu listu“ kao visokorizičnu od zaraze koronavirusom. Isto je danas postupila i Njemačka koja je na preporuku središnjeg epidemiološkog Instituta Robert Koch također cijelu Austriju stavila na listu visokorizičnih područja zbog izuzetno velikog broja Covid-19 novozaraženih. Dosad je samo pokrajina Koruška bila jedina od devet austrijskih pokrajina koja nije bila na njemačkoj „crvenoj listi“. A to za putnike iz Austrije pri ulasku u Njemačku znači obvezu predočenja negativnog korona testa ili 14 dana samoizolacije.

Testovi za putnike iz rizičnih područja su besplatni, a vrijede i testovi iz zemalja povratka. Dramatičnost epidemiološke situacije u Austriji potvrđuju ne samo današnje službene brojke o preko 5.500 novozaraženih u zemlji nego i podatak o 1.803 osobe na bolničkom liječenju, od čega je njih 263 u intenzivnoj njezi. Kako je jučer objavljeno Austrija ima ukupno 1.800 bolničkih kreveta u intenzivnoj njezi diljem zemlje i to je njen „gornji prag izdržljivosti“ prije pucanja zdravstvenog sustava po šavovima. „Iz iskustva znamo da se petini odnosno 15 do 20 posto bolničkih pacijenata zaraženih koronavirusom između petog i sedmog dana bolničkog liječenja stanje pogoršava i moraju u intenzivnu njegu“, rekla je glasnogovornica .

Zdravstvenog holdinga pokrajine Gornje Austrije Jutta Oberweger. Ono što brine Austrijance je i svakim danom sve više umrlih. Jučer 29, trostruko više nego prije desetak dana, a danas 25, tako da se je broj preminulih od koronavirusa od početka pandemije do danas popeo na ukupno 1.082. Do sada je u ovoj alpskoj zemlji zabilježeno i ukupno 100.138 Covid-19 oboljelih, 64.987 oporavljenih i 2.203.993 testiranih na virus. Od današnjih 5.627 novozaraženih, najviše novih slučajeva zaraze u proteklih 24 sata imala je pokrajina Gornja Austrija s rekordnih 1.302 Covid-19 oboljela, a na drugom je mjestu Beč s 906. Slijede pokrajine Donja Austrija (876), Salzburg (756), Štajerska (650), Tirol (521), Vorarlberg (342), Koruška (194) i Gradišće (80).

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
17:22 30.10.2020.

Policijski sat od 20.00-06.00 od ponedjeljka! Čisti nacizam!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije