Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Požar lokaliziran

Drama u Grubišnom Polju: Urušila se čelična konstrukcija, gorjele lako zapaljive tekućine

22.06.2019.
u 17:43

Na terenu su vatrogasne postrojbe iz Grubišnog Polja, Daruvara, Bjelovara, Garešnice, ukupno 12 vozila i 35 vatrogasaca. Jedan se vatrogasac nagutao dima

Dvanaest vatrogasnih vozila gasilo je danas veliki požar koji je oko 13.40 sati izbio u postrojenju Zagrebpetrola u Grubišnom Polju. Požar je nakon nekoliko sati stavljen pod kontrolu, a ozlijeđenih osoba, srećom, nije bilo, rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Željko Mesec. Mesec je potvrdio da su se zapalila skladišta lako zapaljivih otpadnih tekućina.

Požar je izbio na izdvojenom pogonu u kojem zagrebačka tvrtka Zagrebpetrol skladišti opasni otpad koji zbrinjava – rabljena motorna ulja, uljne filtre i zauljenu ambalažu. Na istoj lokaciji imaju i skladište naftnih derivata.

VIDEO Pogledajte golemi dim koji se širi iz postrojenja

Vatrogasni zapovjednik Željko Mesec za Dnevnik.hr rekao je da se urušila čelična konstrukcija postrojenja. Jedan se vatrogasac nagutao dima, pišu 24 sata.

Kako se čini, šteta je višemilijunska, a građane je uznemirio gust crni dim koji se mogao vidjeti i s 25 kilometara udaljenosti te smrad nastao izgaranjem naftnih prerađevina. Očevid bi trebao pokazati razloge požara kakav u Grubišnom Polju ne pamte.

Direktor Zagrebpetrola Davor Prohaska medijima je potvrdio kako je riječ o požaru u njihovu postrojenju te kako je izgorjelo desetak spremnika s otpadnim motornim uljem te „jako puno plastike“.

Prohaska vjeruje kako je požar podmetnut i da će to potvrditi i videonadzor koji postoji u pogonu.

U Grubišnom Polju tvrtka djeluje od 2002. godine i zapošljava 35 ljudi.

Požar nijednog trenutka nije prijetio širenjem na okolne objekte, a pod kontrolu ga je stavilo 35 vatrogasaca vatrogasnih postrojbi iz Grubišnog Polja, Daruvara, Bjelovara i Garešnice.

Vidljivo je bilo kako se iznad Grubišnog Polja podigao visoki stup gustog crnog dima. Postrojenje Zagrebpetrol se bavi čišćenjem benzinskih crpki te odlaganjem i obradom starog ulja. Očevici su rekli da se osjeća jaki smrad izgorene nafte.

Mnogi domaći stanovnici rade u zaposlenju i svi su u šoku nakon izbijanja požara.

- Najbliži zaposleni priskočili su u pomoć, izvukli kamione i kombi vozila, javljaju svjedoci za Večernji list.

Dojava o požaru stigla je oko 13:45, a onda je odmah na teren poslana i Javna vatrogasna postrojba Grubišno polje.

Što sve Zagrebpetrol ima u Grubišnom polju?

Prema službenoj stranici Zagrebpetrola na njihovoj lokaciji u Grubišnom polju imaju poslovni prostor od 2.000 metara kvadratnih. Imaju skladište opasnog otpada (rabljena motorna ulja, uljni filteri, zauljena ambalaža) te skladište naftnih derivata. Ovo su pogoni koje imaju na toj lokaciji:

- skladište naftnih derivata sa internom benzinskom stanicom (EL-1 i plavi diesel)

- pogon za obradu zauljenih voda (Envotech/envotherm)

- laboratorij za obradu rabljenih motornih ulja

- pogon za obradu rabljenih motornih ulja

- pogon za obradu uljnih filtera

- pogon za obradu zauljene ambalaže

- organizacija sakupljanja starog ulja, uljnih filtera i plastične ambalaže, cca 15-20 vozila sa dispečerskim centrom.

Ključne riječi

Komentara 12

DU
Deleted user
15:05 22.06.2019.

Domaći stanovnici rade u zaposlenju..? što je pisac htjeo reći?

DL
dr Luigi
15:43 22.06.2019.

Ne čudim se što gori ,zaštita na radu i zaštita od požara srozala se na nivo 19. stoljeća.

DU
Deleted user
15:54 22.06.2019.

Zbog požara izdano je novo uvjerenje o nepismenosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije