Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
letio prema sloveniji

Dva MiG-a presrela civilni zrakoplov na nebu iznad Hrvatske: Nisu mogli uspostaviti radio vezu

Knin: Generalna proba preleta zrakoplova
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
15.08.2022.
u 17:19

Temeljem zapovijedi nadležnog NATO zapovjedništva smještenog u Torrejonu u Španjoskoj (Combined Air Operations Centre – CAOC), borbeni avioni MiG-21 poletjeli su kako bi presreli i identificirali zrakoplov.

Dežurni borbeni dvojac HRZ-a u sastavu integriranog sustava zračne obrane NATO-a u ponedjeljak 15. kolovoza 2022. između 11 i 12 sati, na jugu Hrvatske izvršio je presretanje civilnog zrakoplova koji je ušao u hrvatski zračni prostor. Riječ je o putničkom zrakoplovu Beechcraft 35-B33 američke registracije koji je poletio iz Grčke prema Sloveniji, a s kojim kontrola leta nije mogla uspostaviti radio vezu. Temeljem zapovijedi nadležnog NATO zapovjedništva smještenog u Torrejonu u Španjoskoj (Combined Air Operations Centre – CAOC), borbeni avioni MiG-21 poletjeli su kako bi presreli i identificirali zrakoplov. Nakon vizualne potvrde pilota o kojem se zrakoplovu radi dežurni borbeni dvojac vratio se u matičnu bazu u Zagrebu.

Naš reporter koji se zatekao u blizini zagrebačke zračne luke uočio je MiG-ove koji su poletjeli oko 11 sati i 25 minuta, te zatim u preletu oko 11 sati i 50 minuta prilikom povratka u bazu.

Foto: Dario Topić
S civilnim zrakoplovom uspostavljena je veza, utvrđeno je kako je došlo do otkaza avionike te je zrakoplov nastavio letjeti sukladno planu leta do slijetanja u Sloveniju.

- Uspješna provedba ove zadaće demonstrirala je brzi prijenos podataka i zapovijedi između operativnih središta zemalja NATO članica i brzu reakciju dežurnog borbenog dvojca iz sastava HRZ-a. Time je još jednom potvrđena deklarirana sposobnost našeg sustava za nadzor i zaštitu zračnog prostora kao i sve prednosti sudjelovanja u integriranom sustavu zračne obrane NATO-a, tvrde iz Ministarstva obrane.

- Presretanje je izvršeno prema svim NATO pravilima i procedurama za takav postupak - zaključili su iz MORH-a. 

Komentara 28

KR
Krotila
18:46 15.08.2022.

Pozdrav Hvatskim borbenim pilotima!

MA
MarioG
19:31 15.08.2022.

Iduće godine Rafali čuvaju naš zračni prostor..

LI
liliZG
19:48 15.08.2022.

naučili lekciju nakon letečeg drona, ... no ja ne zaboravljam mađarima njihovu šutnju,.. takvi susjedi hrvatskoj ne trebaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije