Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zašto volimo Dubrovnik

Dragulj čije vizure obožavaju filmaši od Hollywooda pa sve do Indije

Dubrovačke zidine
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
07.12.2018.
u 12:00

Dubrovačke gradske zidine najveća su atrakcija za brojne posjetitelje, ujedno i jedan od najočuvanijih fortifikacijskih sustava u Europi

Cijeli stari grad Dubrovnik arhitektonski je dragulj čiju jedinstvenu vizuru cijene (i koriste) filmaši cijelog svijeta – od Hollywooda do Indije. A dubrovačke gradske zidine najveća su atrakcija za brojne posjetitelje, ujedno i jedan od najočuvanijih fortifikacijskih sustava u Europi. Duge su 1940 metara, uključuju pet tvrđava, šesnaest kula i bastiona, a svaki korak po zidinama pruža nezaboravan pogled na grad, more koje ga okružuje i Srđ koji ga čuva.

Od pet gradskih tvrđava, tri su sastavni dio gradskih zidina – Minčeta, Bokar i Sv. Ivan, a dvije su samostojeće, Lovrijenac na zapadu i Revelin na istoku.

Lovrijenac ima posebnu priču: on je simbol opstojnosti i slobode Dubrovnika, a nad ulazom stoji poznati natpis: Ni za sve blago svijeta ne prodaje se sloboda!

Upravo tu tvrđavu posebno vole svi ljubitelji umjetnosti jer je ona jedna od pozornica Dubrovačkih ljetnih igara, dom Shakespeareovih najslavnijih likova, mjesto gdje su Hamleta glumili Rade Šerbedžija, Daniel Day Lewis, Goran Višnjić... S druge strane grada je Revelin, kamo posljednjih godina hrle mladi jer je u toj tvrđavi danas poznati diskoklub, a na njegovoj terasi svakog ljeta seriju koncerata održava Folklorni ansambl Linđo.

Uza zidine i tvrđave Dubrovnika glavne su znamenitosti grada Stradun, trgovi, crkve i muzeji, a poseban dodatak je otok Lokrum na koji se brodicom iz stare gradske luke stiže za samo desetak minuta. Legenda kaže da je baš na Lokrumu spas od brodoloma našao Rikard Lavljeg Srca vraćajući se 1192. godine s križarskog pohoda iz Palestine, što je još jedan dokaz da se legenda o Robinu Hoodu zapravo vratila kući. Naime, Robin je junak koji štiti krunu tog slavnog britanskog kralja, a najnoviji film o njemu, koji upravo igra u svjetskim kinima, sniman je upravo u Dubrovniku.

Dubrovačke zidine
1/9

Komentara 2

GE
geez
14:16 07.12.2018.

rj

Avatar rubinet
rubinet
13:24 07.12.2018.

"Lovrijenac ili Lovrjenac,to je pitanje!"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije