Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomoć

Dragica iz Preloga: Da nije bilo Katruže, ne bih ostala živa

'VARAZDIN/MEDJIMURJE- 18.09.09., Cakovec, Hrvatska- Matija Posavec, dozupan. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/VLM'
'Vjeran Zganec-Rogulja/VLM'
07.01.2013.
u 20:20

- Kad mi je liječnica rekla da nemam pravo na lijek, pitala sam je znači li to da sam otpisana? Da mi lijek ne treba? - priča D. Štampar iz Preloga

- Da nije bilo Katruže, vjerojatno ne bih ostala živa - otvoreno danas kaže Dragica Štampar iz Preloga, kojoj je zaklada solidarnosti Katruža, jedinstvena u Hrvatskoj, u najtežim trenucima pomogla u kupnji skupih lijekova. Samo jedna terapija lijekom mapterom stajala je 15.000 kuna. A njoj je trebalo devet!

- Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje pokriva lijekove za pacijente kojima je bolest u prvoj ili drugoj fazi. Moja je bila u četvrtoj. Kad mi je liječnica rekla da nemam pravo na lijek, pitala sam je znači li to da sam otpisana? Da mi lijek ne treba? U istoj bolničkoj sobi u kojoj smo zajedno ležali, jednom su pacijentu rekli da može dobiti lijek, drugim da ne može, trećem da može... Ja sam bila među onima koji ne mogu. Tada nismo bili u mogućnosti sami platiti terapiju, pa sam se javila Katruži i uz njezinu pomoć pobijedila bolest - napominje D. Štampar, koja je nakon toga postala zakladina aktivistica, pa pomaže u prodaji čestitaka, kalendara, cvijetova katruže  i drugim humanitarnim akcijama. I Katruža sad treba pomoć jer je zahtjeva za pomoć sve više, a novca nikad dovoljno.

Zaklada Katruža osnovana je kako bi pomagala građanima u liječenju, rehabilitaciji, operacijajama, transplantacijama organa, nabavci medicinskih pomagala i kupnji lijekova u slučajevima kada zdravstveno osiguranje ne pokriva troškove. Samo u prošloj godini upravni odbor Katruže odobrio je pomoć u 32 slučaja iznosu od 220.000 kuna. U 12 godina postojanja upravni odbor Katruže podijelio je 3,4 milijuna kuna!

- Riječ je o vrlo teškim zdravstvenim situacijama u kojima građani nisu mogli sami pokriti troškove. Među njima su i oboljeli od zloćudnih bolesti, pa smo pomogli u produljenju i spašavanju života. Danas medicina pruža puno više od onoga što društvo može pratiti, odnosno platiti - kaže liječnik Miroslav Horvat, predsjednik upravnog odbora.

Ovih dana održana je i prva ovogodišnja sjednica na kojoj su odobrene četiri pomoći vrijedne 23.000 kuna. Zaklada se financira donacijama i članarinama. Općine i gradovi, udruge i sindikalne podružnice učlanjuju se godišnjom uplatom od najmanje jedne kune po stanovniku ili članu. Tako praktički svaki Međimurac, od djece do umirovljenika, donira jednu kunu godišnje. Tvrtke plaćaju 4000 članarine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije