Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TALIJANSKI PREMIJER BEZ RUKAVICA

Draghi rekao Erdoğanu ono što se drugi boje reći – da je diktator

Erdoğan je polarizirao zemlju kao rijetko tko prije – u malim mjestima je neprikosnoven, a u velikim gradovima gubi izbore
Foto: MURAD SEZER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
10.04.2021.
u 13:30

“Vi ste imali Mussolinija, a kod nas nema diktatora”, odgovorili su Draghiju iz Erdoğanove stranke

Otvoren je diplomatski spor između Italije i Turske nakon što je talijanski premijer Mario Draghi nazvao turskog predsjednika Tayyipa Erdoğana diktatorom. Na pitanje upućeno tijekom konferencije za novinare u četvrtak uvečer da komentira incident kada je Erdoğan ostavio bez sjedalice predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen, Draghi je odgovorio da diktatorima kakav je Erdoğan treba pokazati različitost u mišljenjima. Ankara je odmah reagirala i u ministarstvo za EU pozvala talijanskog veleposlanika u Turskoj Massima Gianija kojem je ministar za europske poslove Faruk Kaymakci izrazio “oštru osudu” zbog “ružnih i drskih tvrdnji”.

Uvijek bez dlake na jeziku

Diplomatski spor se zaoštrio, a Draghi zasigurno neće povući ono što je kazao. Zasigurno se pripremio za takvo pitanje i dobro “izvagao” odgovor. Talijanski je premijer jedini koji je Erdoğana nazvao diktatorom, a tako o njemu zasigurno misli većina europskih lidera. Na razgovoru s Erdoğanom u Ankari o suradnji EU i Turske bio je, osim Von der Leyen, i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, koji je za razliku od predsjednice EK imao stolac pokraj turskog predsjednika. Čini se da je Von der Leyen ostala bez stolca samo zato što je žena, a u Erdoğanovoj Turskoj ženama je mjesto ponajprije u kućama, a ne u politici.

– Apsolutno ne dijelim Erdoğanovo držanje. Mislim da je bilo potpuno neprikladno. Jako mi je žao zbog poniženja koje je morala podnijeti predsjednica EK Ursula von der Leyen. S tim diktatorima, nazovimo ih onime što jesu, s kojima imamo potrebu surađivati, potrebno je biti iskren u iznošenju različitosti vlastitih pogleda i vizija društva od njihovih. No s njima treba biti spreman i surađivati kako bi se osigurali interesi tvoje zemlje. Potrebno je pronaći ispravnu ravnotežu – kazao je Draghi.

Mario Draghi
Foto: EXPA/PIXSELL

Draghi je imao hrabrost kazati ono što i ostali u Europi misle. Uvijek je vrlo jasan i bez dlake na jeziku. I talijanskim političarima odgovara kratko i jasno. Ne želi se ni u međunarodnim odnosima ponašati drugačije, politički korektno. Jasno i odrješito govorio je i na europskoj razini tijekom rasprave o cjepivima, osudivši farmaceutske industrije da ne isporučuju dogovorene količine. S Draghijem će se, vjerojatno, izmijeniti i način ophođenja u Europi. Može se steći dojam da će odlaskom Angele Merkel s položaja njemačke kancelarke nestati već očito zastarjeli način ophođenja. A Draghi nije političar, nego bankar.

Razmjena 18 milijardi eura

Šef turske diplomacije Mevlüt Çavuşoğlu zaoštrio je diplomatski spor i kazao da je “talijanski premijer dao populističku i neprihvatljivu izjavu o našem predsjedniku republike, koji je demokratski izabran”, te je snažno osudio “prijekorne” Draghijeve riječi “koje prelaze granicu” i zatražio hitno povlačenje izjave o turskom predsjedniku koja “nije u duhu prijateljstva i saveza između Italije i Turske”.

Reakcija zamjenika predsjednika Erdoğanove stranke AKP (Stranka pravde i razvitka) Numana Kurtulmusa bila je očekivana, to čine svi u sličnim situacijama, odnosno kada ih se optuži za nepoštovanje ljudskih prava i nemaju što odgovoriti. U takvim slučajevima kažu: “Vi ste imali Mussolinija, a kod nas nema diktatora”. Italija je inače, kako je kazao talijanski ministar vanjskih poslova Luigi di Maio, drugi trgovinski partner Turske na europskoj razini i peti na svjetskoj s robnom razmjenom od 18 milijardi eura. 

Komentara 7

DU
Deleted user
14:39 10.04.2021.

Zato se Michel brze bolje uvalio u stolicu,

DU
Deleted user
14:04 10.04.2021.

Tko o čemu, kurva o poštenju...

BL
Blacknemesis8
15:29 11.04.2021.

Erdogane, najjaci si. Bravo, Tayipe Erdogane. Pravi Sultan. Turska je prava drzava i imaju Predsjednika, za razliku nas, koji imamo sta...?! Drzavu na papiru. Pozz svim Hrvatima ma gdje bili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije