Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svađa u NCVVO-u

Dragan Primorac: Rušenje državne mature otvorilo bi vrata korupciji

Dragan Primorac
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
1/2
22.10.2014.
u 16:15

Zaposleni: Centar je najam prostora plaćao 11-13, a ne 24 eura, kako tvrdi predsjednik Upravnog vijeća

Članovi Upravnog vijeća Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja na jučerašnjem skupu zaposlenicima su kazali da ravnateljica Maja Jukić uživa njihovu podršku. Kao što je poznato, zaposlenici se žale da ih ravnateljica i predsjednik UV-a dr. Petar Bezinović mobingiraju, a jučer su ih nakon skupa optužili i za manipuliranje podacima o uštedi. Predsjednik Upravnog vijeća dr. sc. Petar Bezinović prije nekoliko je dana obznanio da je Centar metar četvorni unajmljenog prostora plaćao 24 eura, a zaposleni tvrde da je zakupnina po kvadratu iznosila od 12,50 eura pa do 15 eura s uključenim jednim eurom za održavanje. Demantiraju također podatak da je Centar prostor za lanjski jesenski rok državne mature platio 760 tisuća kuna i ističu da je plaćeno nešto više od 84 tisuće kuna.

Gdje je granica

Takvo nesređeno stanje, zabrinuti su upućeni, može dovesti u pitanje državnu maturu na kraju ove školske godine. Bivšeg HDZ-ova ministara obrazovanja dr. Radovana Fuchsa ne impresioniraju milijunske uštede kojima se pohvalila ravnateljica Maja Jukić.

– Od svakog na takvoj poziciji očekuje se da se ponaša u duhu dobrog gospodara, samo je pitanje do koje se granice može štedjeti bez ugrožavanja onog na čemu se štedi – pita se Fuchs uz zaključak: – Očito je da netko pokušava rušiti i državnu maturu i Centar. Predsjednik Sindikata "Preporod" Željko Stipić brine se da se uštede mogu odraziti na kvalitetu državne mature. – Nekvalitetno organizirana i provedena državna matura s koje bi procurila pitanja bila bi najskuplja – zaključuje Stipić. Bivši ministar obrazovanja prof. dr. Dragan Primorac ističe da je ministar odgovoran za funkcioniranje sustava. – Ne dvojim da će ministar Mornar poduzeti ispravne mjere, jer je, koliko čujem, stanje u Centru neodrživo. Po onome što mi govore profesori i zaposlenici, situacija je alarmantna i problem pod hitno treba riješiti – kaže Primorac i naglašava da, "ako itko poznaje sustav vanjskog vrednovanja obrazovanja i rad NCVVO-a, onda je to ministar Vedran Mornar koji je sa mnom i mojim najbližim suradnicima sudjelovao u uvođenju državne mature tako da sam siguran da će povući prave poteze".

Rušenje povjerenja

Dodaje da, ako netko svjesno i s očitom namjerom narušava teško stečeno povjerenje u cjelokupni sustav provođenja državne mature, što je, prema njegovim riječima, jedan od najvećih iskoraka obrazovnog sustava Hrvatske, onda za to mora odgovarati.

Zaustaviti cirkus

– Državna matura omogućila je da svi učenici imaju jednaku šansu za daljnje školovanje i najveća je antikoruptivna mjera ikad uvedena u hrvatski sustav obrazovanja i njeno rušenje otvara vrata korupciji – ističe Primorac dodajući da nepravilnosti treba utvrditi, a NCVVO-u omogućiti "normalno funkcioniranje bez dodatnog cirkusa". I sam ministar Mornar boji se kako će se u takvoj situaciji provesti državna matura i najavljuje razgovor s ravnateljicom i zaposlenima, ali i sankcije za učinjene nepravilnosti.  

>> Mornar zabrinut za državnu maturu

Komentara 5

Avatar SimeDjodan
SimeDjodan
17:51 22.10.2014.

Bivši ministar obrazovanja prof. dr. Dragan Primorac zbilja nije osoba koju treba stavljati u novine. Prosjek dva zarez na fakultetu.

PU
punto
16:28 23.10.2014.

Na fakultete treba vratiti prijemne ispite.

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
22:10 22.10.2014.

Tko je pozvao ovog patologa?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije