Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dr. Zvonko Jurišić kandidat koalicije HSP (Đ-J)-NHI

Dr. Zvonko Jurišić: Člana Predsjedništva BiH izabrat će Hrvati

iz04-txt.jpg
import
28.09.2006.
u 18:59

Dr. Zvonko Jurišić kandidat je za hrvatskog člana Predsjedništva ispred kolaicije HSP Đ-J i NHI-ja, kojemu potporu daju i Demokratska stranka invalida te DNZ.

VL: Koji su razlozi zbog kojih bi birači upravo vas izabrali za predsjednika?
JURIŠIĆ: Dosljednost, vjerodostojnost, iskrenost i poštenje prvi su razlog koji me izdvaja od ostalih kandidata koji u proteklom razdoblju nisu pokazali te odlike. Hrvatskom narodu u BiH konačno treba poštena politika i zato sam uvjeren da će birati mene i stranku, tj. koaliciju u kojoj se nalazim.

VL: Mnogi vam zamjeraju koaliranje s NHI-jem, tj. Zubakom, kojega često znaju osloviti kao izdajnika. Koje je vaše mišljenje o tome?
JURIŠIĆ: Svi mi imamo primjedbe na Daytonski sporazum. Jedino je Krešimir Zubak odbio potpisati taj sporazum, a pritom je bio potpuno svjestan političkih posljedica po njega, koje su i uslijedile godinu-dvije nakon toga. Zahvaljujući Zubaku Hrvati su konstitutivan narod na cijelom teritoriju BiH. Tada su i HDZ, pa čak i suci Ustavnog suda iz reda srpskog i hrvatskog naroda, bili protiv te konstitutivnosti.

Danas su se svi uredno prijavili na izbore u RS-u. Vrijeme će pokazati da je politika koju je vodio Zubak bila ispravna. Naša koalicija je temeljena na programskim načelima kad je u pitanju unutarnje uređenje BiH, tj. ustavne promjene. Mi imamo jasnu viziju, za razliku od jednog i drugog HDZ-a, kako treba urediti BiH. U jednom privatnom razgovoru s gospodinom Božom Ljubićem, na pitanje kakav je njegov prijedlog ustroja BiH, rekao mi je da je to možda princip regija, tj. upravo ono što mi zagovaramo.

Ponavljam još jednom, naš prijedlog je ustroj BiH kroz provincije, tj. osam regija ili kantona, svejedno. NHI ima prijedlog od devet regija slično onim policijskim regijama. Naš prijedlog je s druge strane najbliži prijedlogu Biskupske konferencije koja se zalaže za četiri regije. Smatram da je naše rješenje puno bolje od današnjeg stanja i ostalih ponuđenih rješenja.

VL: Što realno očekujete od ovih izbora i vi kao predsjednički kandidat i stranka, odnosno koalicija?
JURIŠIĆ: Ja se nikad ne bih kandidirao da nisam uvjeren da ću pobijediti na izborima. Ranije sam kazao po čemu se razlikujem od ostalih kandidata i, moram reći, nažalost, ti kandidati nisu mi dostojni protivnici. Ni Ljubić niti Jović, koji su već dugo činili vlast i odgovorni su za ovako loše stanje u kojemu se Hrvati nalaze, a ni ostali kandidati. Također sam uvjeren da ćemo nakon izbora značajno sudjelovati u vlasti.

VL: Koliko je realna opasnost da hrvatskog člana Predsjedništva izaberu Bošnjaci?
JURIŠIĆ: I do sada su, u slučajevima Jovića i Križanovića, Bošnjaci izabrali hrvatskog člana Predsjedništva, pa se Hrvatima nije ništa strašno dogodilo osim što su se iselili iz BiH, ali za to je kriva politika HDZ-a, a ne članovi Predsjedništva.
Ovaj put Bošnjaci će birati Tihića, jer su se Tihić i Lagumdžija dogovorili da će, ako Tihić bude član Predsjedništva, Lagumdžija biti premijer. Uz to još sam i siguran da će Hrvati izaći na izbore masovno te da nema straha da nam netko drugi izabere predsjednika.

VL: Na čemu temeljite taj optimizam?
JURIŠIĆ: Ja se susrećem s narodom. Hodam pješice, razgovaram s ljudima, za razliku od onih što samo projure u vozilima pod pratnjom i ne možete ih ni vidjeti. Dakle, iz susreta s ljudima uvjeren sam da će odaziv na izbore biti veći od 60 posto.

VL: I predsjednik vaše sestrinske stranke Anto Đapić glasovat će na izborima. Kakvima vidite odnose BiH i Hrvatske nakon izbora?
JURIŠIĆ: Najprije moram reći da su sadašnji odnosi između Hrvata BiH i vlasti u RH na najnižoj razini. Za razliku od premijera Sanadera kojemu je u vanjskoj politici prioritetna Europska unija, naš predsjednik Đapić na prvo mjesto stavlja Hrvate u BiH. Nakon izbora, kad ja budem član Predsjedništva, a naša stranka i koalicija budu značajno sudjelovale u vlasti, nastojat ćemo popraviti odnose s Hrvatskom. Oni će biti najbolji nakon izbora u Hrvatskoj, jer se tada neće moći vladati bez HSP-a. Tada ćete vidjeti koliko Hrvatska može napraviti za Hrvate u BiH. Jer ne može se sva pomoć svesti na nekih 25 milijuna kuna.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije