Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uz nju je cijeli grad

Dr. Kaleb tuži liječničku komoru zbog nalaza o liječenju preminulog Gabrijela

Dr. Ksenija Kaleb
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
1/2
14.01.2020.
u 12:02

Dvije inspekcije su potvrdile da je postupala sukladno pravilima struke

Prije točno godinu dana pedijatricu iz Metkovića, dr. Kseniju Kaleb, nalaz inspekcije Hrvatske liječničke komore, o okolnostima liječenja preminulog dječaka Gabrijela Bebića teretio je za više propusta. Nalaz je to koji je na noge dignuo i roditelje i stanovnike Metkovića koji su stali uz ovu liječnicu, a koja je kako su ubrzo pokazali rezultati inspekcije Ministarstva zdravstva, ali i nedavne zagrebačkog Medicinskog fakulteta, jedina u ovoj tragediji postupila ispravno.

Nitko se nikada nije ispričao

Radi toga dr. Kaleb je podignula tužbu protiv Hrvatske liječničke komore kojom traži poništenje tog njihovog nalaza, a prema riječima njezina odvjetnika Antonia Volarevića nije isključena ni tužba protiv fizičkih osoba potpisnika nalaza.

VIDEO Skup podrške dr. Kseniji Kaleb

- Bez obzira na kasniji nalaz Medicinskog fakulteta mi i dalje ustrajemo u tome da srušimo njihov nalaz jer je on jednostavno nepravedan prema doktorici Kaleb, te formalno i sadržajno neispravan. Od toga sigurno nećemo odustati, ali ćemo ići odgovorno i postepeno te ne žurimo. U nekoliko točaka oni su nju teretili da je počinila stručnu pogrešku što smo mi zaista opširno i argumentirano te potkrijepljeno stručnom literaturom odmah dokazali da nije istina - objašnjava Antonio Volarević, odvjetnik dr. Kaleb ne isključujući mogućnost tužbe pojedinaca potpisnika tog nalaza Hrvatske liječničke komore, institucije iz koje joj se nikad nitko nije ni ispričao.

- Pridržavamo pravo na naknadu štete i to nije isključeno. Za sada samo tužimo HLK, a nije isključeno da ćemo tužiti kao fizičke osobe sve sudionike koji su potpisali formalno i sadržajno neispravan nalaz - pojašnjava odvjetnik Volarević.

Nedavni nalaz zagrebačke Medicine o okolnostima ove tragedije u kojoj je preminulo devetogodišnje dijete potvrdio je u biti iskustvo roditelja malenog Gabrijela. Dijete je vraćano sa Hitne u Metkoviću u dva navrata, a prije dolaska do dr. Kaleb sa vrata ordinacije drugog liječnika otpravila oih je medicinska sestra. Prije svega toga, dijete je i ranije bio na pregledu kod svoje nadležne pedijatrice koja je inače u međuvremenu otišla u mirovinu.

Nalaz je u DORH-u

Prema neslužbenim informacijama odgovornost prema nalazu Medicinskog fakulteta proslijeđenog DORH-u tereti tri liječnice i jednu medicinsku sestru za propuste, a postupak dr. Kaleb nije stručno upitan. Podsjetimo, ta je liječnica jedina u konačnici primila dječaka i prepoznala da se nalazi u životno ugroženom stanju, alarmirala kolege u Hitnoj i pokrenula sve da se dijete hitno transportira u Split. No, nalaz HLK zaključio je suprotno te je Komora štoviše pokrenula i disciplinski postupak protiv dr. Kaleb koji je u međuvremenu “stavljen sa strane”, ali ne i obustavljen pred komorskim Sudom.

Iz HLK su nam odgovorili da je Časni sud donio odluku “o zastajanju sa disciplinskim postupkom protiv troje liječnika kod kojih je nadležno povjerenstvo HLK utvrdilo propuste”. Obustava, kako stoji u odgovoru Komore, traje do okončanja postupanja nadležnih pravosudnih tijela. Na upit o tužbi dr. Kaleb protiv HLK upravo zbog njihova nalaza odgovorili su da nisu zaprimili službenu obavijest. 

Ključne riječi

Komentara 1

LI
liliZG
14:27 14.01.2020.

samo u hrvata, osoba koja je jedina reagirala kako je trebalo je kažnjena , a svi njeni prethodnici su prošli lišo.... ..na žalost , dijete je do nje došlo prekasno za bilo što, ali nitko nije ekipu hitne kaznio nititi sestru dr pedijatra koja je odbila uzeti dijete na pregled...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije