Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRUČNJACI

Dr. Jukić: Ubojica može biti i netko tko živi pokraj nas

jarun
Boris Šćitar/Pixsell
09.03.2010.
u 20:50

Dr. Miro Jakovljević, predstojnik Klinike za psihijatriju KBC-a Rebro, slaže se da ubojstvo koje će svatko okarakterizirati kao monstruozno ne mora značiti da ga je počinio psihički bolesnik.

– Kakav čovjek može počiniti tako stravično ubojstvo? Pa to može biti i osoba koja živi pokraj nas! A ne neki duševni bolesnik. Ubojica je spreman svašta učiniti u pokušaju da prikrije zločin – govori prof. dr. Vlado Jukić, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Vrapče. Tijelo muškarca nađeno u jarunskom rukavcu sugerira da je ubojica želio otežati policiji posao u identifikaciji žrtve.

– Međutim, nije svako ubojstvo psihijatrijski fenomen i nije dobro svako ubojstvo svoditi na psihijatrijski slučaj. Jer na taj način društveni problem postaje psihijatrijski, društvo se eskulpira od odgovornosti za zaštitu pojedinca i prebacuje u psihijatriju. A zapravo rijetka ubojstva ulaze u segment psihijatrije – tvrdi prof. Jukić.

Dr. Miro Jakovljević, predstojnik Klinike za psihijatriju KBC-a Rebro, slaže se da ubojstvo koje će svatko okarakterizirati kao monstruozno ne mora značiti da ga je počinio psihički bolesnik.

– Ubojica može biti “težak zločinački um” koji se doista iživljavao nad žrtvom, što ipak ne znači nužno da je i psihički bolesnik. Premalo podataka imamo za objektivnije procjene pa ne znamo kakav je bio odnos između ubojice i žrtve, nemamo podataka o žrtvi... Teško je, pak, vjerovati da u ubojstvu na mah može biti i rezanja dijelova tijela pa sam bliže tome da se ovakav zločin poveže s pomračenim umom – kaže Jakovljević.

Ključne riječi

Komentara 3

MP
mparac3
21:43 09.03.2010.

Titini partizani su, izmedju ostalih, i na taj nacin ubijali nevine ljude - prezivjele bi trebalo privesti i ispitati.....

SI
signum
22:20 09.03.2010.

mparac3 , šteta što partizani nisu tvom starom odsjekli bar jedan ud , bilo bi danas manje debila ,...., kakve veze ima ovaj zločin , partizani i ustaše

DU
Deleted user
06:36 10.03.2010.

Ovako ili onako, događaj pripada pomračenom umu. Čovjek koji tako nešto napravi sigurno nije nromalan. To ne znači da je za psihijatrijsku bolnicu. Zar uopće zločin može proizlaziti iz normalnosti?! Ova psihijatrijaka analiza samo govori da se u klasičnom, medicinsko, psihijatrijskom smislu kod počinitelja ne radi o ludilu (psihozi), ali da ee radi o nenormalnosti to je nesumnjivo. Nenormalni čin nenormalnog uma, proračunatog ili nagonskog, ali nenormalnog sigurno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije