Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američka povjesničarka

Dr. Esther Gitman: Moj cilj je pobiti optužbe protiv Stepinca!

Esther Gitman
Foto: Anto Magzan/Pixsell
23.11.2015.
u 20:53

Predavanjem američke povjesničarke židovskog podrijetla započeo znanstveni skup o Stepincu

Dugo je večeras trajao pljesak u prepunoj dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskog pastoralnog instituta na zagrebačkom Kaptolu nakon što je američka povjesničarka židovskog podrijetla dr. Esther Gitman završila svoje predavanje o kardinalu Stepincu.

Esther Gitman progovorila je, naime, upravo onim jezikom kojega Katolička crkva u Hrvatskoj i Hrvatska žele čuti, a to je da je Stepinac nevin stradao, bez obzira što je još na početku u jednoj propovijedi zagovarao "univerzalne vrijednosti, gdje je najveće blago čovjek kao stvorenje Božje, čiju slobodu treba zaštiti i kao pojedinca i kao cjeline, uz poštovanje svake vjere, rase i nacionalnosti, privatnog vlasništva i slobodu prava svakog naroda na njegov puni razvoj i neovisnost".

­ Moj je cilj pobiti optužbe protiv Stepinca – otvoreno je rekla dr. Gitman, nižući primjere srbijanskog prijeratnog i ratnog antisemitizma.

­ Kardinal Stepinac bio je čovjek s jednom maksimom, a to je da postoji samo jedna rasa, Božja rasa – rekla je dr. Gitman, opisujući odnose Stepinca i Pavelića kao vrlo formalne i hladne, nabrajajući primjere kada je Stepinac protestirao kod Pavelića zbog zločina nad Srbima, poput 260 ubijenih u Glini ili razvrgavanja mješovitih brakova.

­ Stepinčevo veselje zbog samostalne države bilo je kratkoga vijeka. Jednoj je nenajavljeno došao kod Pavelića i rekao: "Božja je zapovijed ne ubij". Okrenuo se i otišao, nakon čega mu je zabranjeno govoriti izvan crkve – rekla je dr. Gitman, objasnivši kako je strategija "pokrštavanja" bila uspješna, jer je mnogim Židovima i Srbima spasila živote.

"Kada dođu k vama osobe židovske ili pravoslavne vjeroispovijesti, koje se nalaze u smrtnoj opasnosti, pa zažele konvertirati na katolicizam, primite ih, da spasite ljudske živote. Ne zahtijevajte od njih nikakvo specijalno vjersko znanje, jer pravoslavni su kršćani kao i mi, a židovska je vjera ona, iz koje kršćanstvo vuče svoje korijenje. Uloga je i zadaća kršćana u prvom redu spasiti ljude. Kada prođe ovo vrijeme ludila i divljaštva , ostat će u našoj Crkvi oni, koji budu konvertirali zbog uvjerenja, dok će se ostali, kada opasnost prijeđe, vratiti u svoju", citirala je Gitman Stepinca u svome predavanju, kojim je započeo skup o kardinalu Stepincu na kojemu će sutra u "Vijencu" sudjelovati hrvatski i srpski povjesničari. 

>> Kardinal Stepinac nije imao moć da promijeni odnos ustaša prema Srbima 

>> Dr. Esther Gitman približila dobrotu Alojzija Stepinca Australiji

Komentara 58

ST
stomugromova
21:36 23.11.2015.

Svaka čast ovoj Židovki,koja predstavlja dobro u tom narodu.Najbolje od svega da je gdja Gitman očitala lekciju Goldstein-ima glede Stepinca.Iskreni prijatelj Hrvatske i Hrvata.

BA
bakulušić
21:32 23.11.2015.

Nažalost, dok u Hrvatskoj postoje moćni pojedinci i skupine kojima ne odgovara istina, trud gospođe Gitman i svih dobronamjernih je uzaludan. Blaženi Alojzije je opet gurnut u krvavu arenu politike, laži i podmetanja. Novo mučeništvo i blaženika i Hrvatske. Gospođa Gitman kaže da, do njenog prvog dolaska u Hrvatsku, nikada ništa lijepo i dobro nije čula o Hrvatskoj i Hrvatima. Oni koji su širili laži, danas su još aktivniji a potpora iz hrvatskih krugova nije ništa manja. Dovoljno je pogledati što se radi sa dodavanjem novih imena na Popis poimeničnih žrtava u Jasenovcu koji od devedesetih ponovo raste i penje se prema brojci od sto tisuća. Prema najnovijim istraživanjima, na njemu ima i stopedeset godišnjaka a i onih koji su rođeni nakon rata. I sve na trošak proračuna. Što sve još očekuje blaženog Alojzija? I sve nas!

BK
B Kosa
21:58 23.11.2015.

glupos je srbe pitati ista u vezi stepinca kada znamo dasu nam zavidni i nisu tako prijateljski raspolozeni prema katolickoj crkvi. A tako ni Srbi netrebaju nas pitati za takve stvari niti nas pitaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije