Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osuđen lai changxing

Doživotni zatvor za švercera koji je zaradio milijarde dolara

Lai Changxing
Reuters/PIXSELL
18.05.2012.
u 17:53

Dvanaest godina Lai Changxing izvlačio se od izručenja uvjeravajući Kanađane da će ga, vrati li se u Kinu, mučiti i vjerojatno smaknuti

Vođa velikog krijumčarskog lanca i čovjek koji se često nazivao najtraženijim kineskim bjeguncem osuđen je na doživotni zatvor. Laiju Changxingu (53) na teret se stavljaju kriminalne radnje poput podmićivanja te krijumčarenja automobila, cigareta, jestivog ulja, tekstila, kemikalija i ostale robe. Osudio ga je sud u Xiamenu – lučkom gradu koji se nekad nazivao njegovim carstvom. Za kineske vlasti bila je ovo uistinu duga borba jer snalažljivi Changxing još je 1999. s obitelji pobjegao u Kanadu kako bi izbjegao suđenje u domovini.

Opasne okolnosti

Dvanaest godina izvlačio se od izručenja uvjeravajući Kanađane da će ga, vrati li se u Kinu, mučiti i vjerojatno smaknuti. S obzirom na to da Kanada obično izbjegava izručiti osumnjičene u zemlje gdje bi im život mogao biti ugrožen, odluku o predaji Changxinga Kini donijeli su tek 2011., nakon što je ta zemlja dala jamstva da mu neće izreći smrtnu kaznu.

Pri izricanju jedne od najvećih presuda za korupciju u novijoj kineskoj povijesti rečeno je da je Lai podmićivao političare i diplomate u razdoblju između 1991. i 1999. godine, u vrijeme dok je gradio poslovno carstvo vrijedno dvije milijarde dolara. – Zločini su to u kojima su se vrtjeli golemi novčani iznosi zarađeni u vrlo opasnim okolnostima – precizirali su sudski dužnosnici. Lai je stvorio veliku kriminalnu mrežu za krijumčarenje luksuzne robe u vrijednosti 4,3 milijarda dolara čime je, zbog zaobilaženja uvoznih taksi, izbjegnuto plaćanje čak 2,3 milijarda dolara poreza. To je bilo moguće plaćanjem mita u gotovini ili naturi, a novac su primila 64 državna dužnosnika .

Više od 300 uhićenih

U Laijevoj mreži bio je zamjenik gradonačelnika Xiamena, zamjenik ministra javne sigurnosti, zamjenik voditelja jedinice protiv krijumčarenja i još neki dužnosnici i direktori. Zbog umiješanosti u radnje koje je vodio Lai već je kažnjeno više od 300 ljudi.

– Ovo je suđenje još jedan dokaz da je Kina ustrajna u borbi protiv kriminala i korupcije – rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei. Još nije poznato hoće li se Lai žaliti na presudu.

Komentara 5

BI
bilikamen
19:50 18.05.2012.

Dvanaest godina Lai Changxing izvlačio se od izručenja uvjeravajući Kanađane da će ga, vrati li se u Kinu, mučiti i vjerojatno smaknuti ------------------------------------------------- Eeeeeeeeeeeeeee kad bi se u Hrvatskoj primjenio takav zakon. Bila bi to država RAJ NA ZEMLJI!!!!!!!!!!!!!!!!!

PR
&primjedba
21:16 18.05.2012.

Da i on nema neku *hrvatsku poveznicu* kao i onaj brod sto je sleapao nigersku naftu :-) Navodno da je jednom pojeo 3 Kraseva Ki Ki bonbona

FI
Fisherman
11:29 19.05.2012.

Dozivotna za sverc? Pa u civiliziranom svijetu dobio bi 10g.(al ti prekrsaja).Nek dodu na Utrine ili Jakusevac gdje je to svakodnevna pojava pa nikom nista a da negovorim o doktorima,sucima,politicarima u lijepoj nasoj. Stvarno su ti kanadani puknuti sto su ga izrucili. A kladim se da su i ti sto su ga osudili bar jednom u zivotu primili ili dali mito. Sve same cinicne postenjacine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije