Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oglasi pretrpani

Dotučeni krizom građani vikendice prodaju u bescjenje

'vikendica 01 - uz rijeku Unu, u mjestu Kuljani, u Opcini Dvor, vikendicu mozete kupiti za 5500 eura'
Foto: ''
1/9
13.08.2012.
u 11:30

Tržište je mrtvo, vlasnici u nekretninama vide posljednju zalihu novca, no kupcima ni traga ni glasa iako su cijene 40 posto niže

Natpis “Na prodaju” kraj ribičke kuće uz rijeku u Podravskim Sesvetama izvješen je već šest mjeseci. Rijetke kupce koji su kružili oko nje vlasnik je mamio čak i pečenim kobasicama.

Pristaje i na motocikl

Telefon mu, kaže, zazvoni bar jednom tjedno. Svakog od njih odvede do vikendice i pripremi malu zakusku. No, trud mu je uzaludan. U raju za ribiče ne može ih zadržati ni cijena od tek 4000 eura. Šesnaest “kvadrata” i jedan ral zemljišta uz rijeku zamijenio bi i za motocikl.

Osim na Jadranu i u okolici Zagreba, kriza je “nokautirala” cijene vikendica. Kuće za odmor prodaju se u bescjenje, i to do te mjere da – bude sumnju. Za nedovršenu vikendicu od 30 četvornih metara i 1700 kvadrata vinograda sa 350 trsova te okućnicom u Čepelovcu kod Đurđevca zanimali su se čak i Splićani. Kuća je to s telefonom, vodovodom i urednim papirima. No, cijena od tek 3000 eura izazvala je nevjericu pa su “pobjegli”.

Recesijom osiromašeni građani u prodaji ovakvih građevina traže posljednje rezerve novca. Plaši ih i najava uvođenja poreza na imovinu. Zbog istih razloga, pak, nema ni kupaca.

– Samo smo jednu vikendicu prodali u posljednje dvije godine. Desetak ih imamo u ponudi – kaže Zoran Barišić iz osječke agencije Ljubek nekretnine Matijević.

Više nije, dodaje, pitanje koliko što vrijedi. Kupci se broje na prste jedne ruke.

– Vikendica je uvijek bila luksuz, samo što je luksuz bio pristupačniji – nastavlja. Cijena im je pala čak 40 posto. Za vikend-kuće u osječkom kraju, od prosječno 60 do 80 kvadrata, treba izbrojati od 10.000 pa do 20.000 eura. Izuzetak je vila u Aljmašu za koju vlasnici, povratnici iz Amerike, traže enormnih 95.000 eura.

– Najlakše se proda ono što je devastirano, loše i jeftino. Kupci se vode time da će ih tijekom godina polako dovesti u funkciju i urediti – kaže Barišić.

Stjerani u kut

Kriza je stisnula i Baranjku Ilonu B. Otkako joj je lani suprug preminuo, vikendicu u Kamencu sve manje posjećuje pa joj je postala “višak”. Usto, za nju plaća i 300 kuna poreza na godinu.

– Tražimo 18.000 eura za kuću, vinograd, voćnjak i zemljište. Kupci iz Švicarske su nam prije nekoliko godina nudili 20.000 eura, ali mi je tada nismo željeli prodati – kaže ona. U Kuljanima kod Hrvatske Kostajnice vikendica uz Unu može se kupiti za 5500 eura. Drvena kuća od 40 metara četvornih ima i 560 kvadrata okućnice.

– Početna cijena bila je 7000 eura. Možda bih nešto malo još i snizio, ali ne znatnije. Vikendicu prodajemo od proljeća – rekao nam je vlasnik Darko Šipuš. Usprkos krizi, cijene vikendica u Karlovačkoj županiji još su visoke. Većina ih se, naime, nalazi neposredno uz rijeke ili na brdovitim vinogradarskim prostorima iznad Ozlja. Iznimno su atraktivne vikendašima pa su ih i brojni uglednici i gospodarstvenici odabrali za svoje oaze mira i odmora. – Iako krivulja koja govori o cijenama nekretnina blago pada, vrlo je malo onih koji se odlučuju na kupnju i po tim iznosima. Primjerice, pokušavamo prodati obiteljsku kuću u okolici Karlovca od čak 221 četvorni metar. Procijenjena je na 102.000 eura. Vlasnik je cijenu spustio na samo 60.000 eura. Jedini zainteresirani kupac ponudio je samo 35.000 eura – objašnjava Marin Vrnoga iz Akra global nekretnina. Među skromnom ponudom vikend-kuća je i objekt od 34 kvadrata u Bencetićima kod Draganića. Kuća je okružena zelenilom i vinogradima. Ima i vinski podrum. Priključena je na struju, a vodovod je udaljen 100 metara. Vrijedna je 15.000 eura. No, građani su preplašeni pa čuvaju svaku kunu

Ključne riječi

Komentara 208

AA
aabbcc
07:54 16.08.2012.

. Vikendica sl.5. Po kakvom to EU- kriterijumu je na slici vikendica ...ma nije ni za konje rusevna stala !

SI
silversurfer22
14:50 13.08.2012.

..idem uzeti odmah tri soma i pravac Čepelovac pa nek i ja imam bunker...

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
12:21 13.08.2012.

Strpite se do 1.7.2013. Stranci imaju novca i sve će pokupovati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije