Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMERIČKA DIJASPORA Mala kolonija Amerikanaca u Hrvatskoj jednoglasno za Obamu

Dosta nam je isprika što smo iz SAD-a

04.11.2008.
u 22:58

– Pobijedi li Obama, organiziram tulum. Pobijedi li McCain... Uh, stvarno ne znam što ću onda – kroza smijeh, ali misleći ozbiljno, najavljuje 36-godišnja Michelle Kehoe, Amerikanka koja je newyoršku adresu zamijenila dubrovačkom. Michelle pripada koloniji Amerikanaca koji, dulje ili kraće vrijema, žive u Hrvatskoj. Izborni dan u SAD-u, ili izbornu noć u Hrvatskoj, provode prikovani za CNN jer su “izbori od krucijalnog značenja”, ali i zato što ujutro, prije nego što pođu na posao, žele biti sigurni da će u Bijelu kuću – Obama.

Razgovarati o izborima s Amerikancima u Hrvatskoj zapravo je nezahvalno – odgovori su im na dlaku isti i svode se na glavnu premisu: Obama mora, ali i hoće, promijeniti američku vanjsku politiku i poboljšati katastrofalan ugled SAD-a koji se za osam godina Bushove administracije srozao do dna. – Imam osjećaj da se stalno nekome ispričavam jer sam Amerikanka: Znate, nismo svi kao Bush – dodaje Michelle, dok njezin suprug Andrew dodaje kako vjeruje da će Obama, na kojemu je “nezahvalan posao čišćenja Bushova smeća”, uhvatiti u koštac s tri bitna poglavlja: zdravstvom, ekonomijom i ratom u Iraku.

– Obama ima konkretne odgovore, ne vrda, ne izmotava se... Za koliko političara se to može reći? – pita se Robert Dunne iz Američke međunarodne škole u Zagrebu. Ruku na srce, priznaju, nije ni McCain bez kvaliteta. – Nije tipičan republikanac, otvoren je pobačaju... Tek nedavno je počeo slijediti partijsku liniju, zbog čega sam odlučio glasovati za Obamu – navodi neke od McCainovih netipičnih republikanskih osobina Mark Sawin sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, inače iz Virginije, tradicionalnog republikanskog uporišta.

Američko-hrvatske odnose vide u svjetlu općeg poboljšanja odnosa s “ostatkom svijeta”, za što se uzdaju u Obama. A nisu odnosi ni sada loši, kažu. Ili, kako je kazao Jonathan Cooper, direktor Poteza Ventures, fonda za rizična ulaganja: Gledat ću izbore na CNN-u i pijuckati plavac mali.



Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije