Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon niza javnih brakorazvodnih sapunica

Došlo vrijeme za predbračne ugovore

hrv-predbracni-txt.jpg
import
26.01.2007.
u 15:50

Nakon niza u posljednje vrijeme javnih brakorazvodnih sapunica i sporova zbog bračne imovine, čini se, došlo je vrijeme za predbračne ugovore. Njima bi se zajamčio barem donekle civiliziran izlazak iz bračne zajednice, lišen međusobnih uvreda, optužaba i iznošenja prljavog rublja u medije. Ulazak u brak bez predbračnog ugovora, osim ako niste u savršenom braku iz kojega ne namjeravate izlaziti do smrti, pogreška je koja se plaća s najmanje šest godina povlačenja po sudu, koliko minimalno traju parnice o podjeli imovine. To se, naravno, ne odnosi na bračne partnere koji su u stanju uljuđeno se dogovoriti i bez parnice o podjeli bračne stečevine.

Premda Obiteljski zakon jasno kaže da se sva imovina stečena u braku, bez obzira na to koliko tko od supruga pridonio njezinu stvaranju, dijeli napola, slučajevi Ecije Ojdanić i Ante Viljca, Diane i Hrvoja Vojkovića, riječkog odvjetnika Saše i Nataše Poldan govore pak da je to u nas još prazan pojam. Dok brakovi traju, sve je zajedničko, kada se raspadaju, supruzi se bez zadrške međusobno optužuju da im druga strana želi uzeti stan, kuću i druge pokretnine...

Kada se u sve to upletu i priče o zlostavljanju, sve poprimi pogrešne konotacije. Primjerice, u slučaju Hrvoja Vojkovića Mladen Sučević, pravni zastupnik Diane Vojković, uputio je Hrvoju Vojkoviću dopis u kojem je iznesen prijedlog za sporazumnu podjelu bračne stečevine. No, sporan je bio zadnji odlomak, u kojem se navodi: "Ako se Vojković ne očituje u roku od tri dana o tom prijedlogu, u suprotnom, Diana Vojković slobodna je o njihovim međusobnim odnosima upoznati javnost."

- Prijedlog Mladena Sučevića, koji je inače poznat kao odvjetnik koji radi po propisima, sve je do zadnjeg odlomka korektan i uobičajan u odvjetničkoj praksi. Posao je odvjetnika da uputi drugoj strani pismo u kojem nudi razrješenje imovinskih odnosa. No, zadnji je odlomak sporan i, premda ne sadrži elemente kaznenog djela, nije etičan i odvjetnici se ne bi smjeli koristiti rečenicama koje se mogu shvatiti kao ucjena. U toj fazi, dok još nije počela parnica, bolje je da stranke neposredno razgovaraju o međusobnim odnosima.

S druge strane, nedopustivo je i da javnost stječe dojam  a stranke same odašilju takvu poruku  da eventualna kaznena odgovornost supruga ili etiketiranje nekoga kao zlostavljača utječe na podjelu bračne stečevine u korist "žrtve". To što se protiv nekoga vodi kazneni postupak zbog obiteljskog nasilja nema nikakva utjecaja na podjelu imovine i neće utjecati na dobrog parničnog suca. Kazneni postupak ne može utjecati na civilnu parnicu o podjeli imovine - kaže odvjetnik Veljko Miljević i zamjenik predsjednika HHO-a.

- Prema Obiteljskom zakonu, koji je na snazi od 1998., a posljednje su izmjene bile 2003., sva se imovina između supruga dijeli napola bez obzira na čije ime glase nekretnine, bez obzira na to je li žena radila ili nema ni dana staža. Ako je odgajala djecu, čistila, spremala, po zakonu je to jednako vrijedno kao i da je radila. Na podjelu bračne stečevine nema utjecaja ni to tko je otplaćivao kredite i koliku plaću ima koji od supruga jer se sve dijeli popola.
Ako, primjerice, jedan bračni partner tvrdi da je za stan kupljen u braku dao dvije trećine novca, to ne znači da će u parnici o podjeli imovine dobiti dvije trećine stana, nego polovicu. Osim u slučaju da može dokazati da je novac dobio od roditelja ili da mu ga je netko oporučno darovao - kaže dugogodišnja parnična sutkinja Andrea Krstanović-Čada.

U bračnu stečevinu ne ulazi imovina koju su supruzi stvorili prije braka ni imovina koja je dobivena nasljeđivanjem ili oporukom. U bračnu stečevinu ulazi i, primjerice, novac koji je jedan od supruga dobio na lutriji. Podjela imovine u omjeru 50:50 ne odnosi se na supruge koji se razvode, a koji imaju predbračni ugovor.
- Parnični se suci u nas još rijetko susreću s (pred)bračnim ugovorom. Zanimljivo je da malobrojne stranke koje ga imaju sporove o imovini rješavaju vrlo civilizirano. Prije dvije godine vodila sam parnicu jednog sportaša koji se razvodio od supruge. Zarađivao je oko 40.000 kuna mjesečno. Imali su predbračni ugovor, no supruzi je i ostavio i više od toga. Brzo su se dogovorili, a on je sam predložio da plaća alimentaciju za zajedničko dijete od 10.000 kuna mjesečno  - kaže sutkinja.

No, unatoč Obiteljskom zakonu, koji kaže da se sve dijeli napola, u nas se događa da onaj bračni partner na čije je ime stan uknjižen, čim se pokrene brakorazvodna parnica, i prije nego parnica o podjeli imovine bude gotova, stan proda. Sutkinja Krstanović-Čada kaže da u tom slučaju stranka koja nije uknjižena kao vlasnik stana treba podnijeti prijedlog radi zabilježbe stana u gruntovnici zajedno s primjerkom tužbe za brakorazvodnu parnicu kako ga ona druga strana ne bi mogla prodati.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije