Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šeks podržava novi datum

'Došlo je do potpune zbrke u državnim blagdanima'

Vladimir Šeks
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
30.05.2019.
u 14:31

Mislim da sjećanje na taj datum, na razloge zašto je 30. svibnja bio utvrđen kao Dan državnosti, treba vratiti. To je ostalo u srcima i sjećanju hrvatskog naroda, ocijenio je Vladimir Šeks

Bivši predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks podržao je inicijativu premijera Andreja Plenkovića da se Dan državnosti vrati na 30. svibnja te ocijenio da je došlo do potpune zbrke u državnim blagdanima.

"Osobno podržavam tu inicijativu. Godine 2001. nesretno je i nespretno došlo do potpune zbrke u državnim blagdanima tako da građani ni dan danas ne znaju što je važnije. Nastala je zbrka i mislim da to treba vratiti na startnu poziciju", poručio je Šeks. 

Podsjetio je da je datum 30. svibnja uzet kao Dan državnosti zbog toga što je na taj dan konstituiran prvi demokratski višestranački parlament, odnosno prvi Hrvatski sabor, koji je donio ključne državotvorne odluke poput prvog hrvatskog "Božićnog" Ustava, odluke o suverenosti i samostalnosti Hrvatske od 25. lipnja i odluke o raskidu svih državnopravnih sveza s republikama bivše SFRJ.

"Mislim da sjećanje na taj datum, na razloge zašto je 30. svibnja bio utvrđen kao Dan državnosti, treba vratiti. To je ostalo u srcima i sjećanju hrvatskog naroda", ocijenio je. 

Sadašnji blagdani mogu se razriješiti promjenom zakona, a Šeks je poručio da treba odlučiti i što će biti sa sadašnjim Danom državnosti koji je 25. lipnja i Danom neovisnosti (8. listopada) te ocijenio da im treba naći zajednički nazivnik i dodao da ti blagdani mogu biti spomendani.

Što se tiče odluke o promjeni datuma iz 2001. godine, Šeks je ocijenio da je riječ o "nesretnoj odluci" koju je inicirao pokojni Ivo Škrabalo (HSLS), a SDP prihvatio. Njihovu motivaciju Šeks vidi u želji za promjenom ključnih datuma i odluka koje je donio prvi predsjednik hrvatski Franjo Tuđman. 

"Kasnije su se mnogi od njih pokajali što su išli u te izmjene i do čega je dovelo", ocijenio je Šeks.

Video: Domovinski rat - Operacija Peruća

Komentara 3

RP
rpzagreb
16:10 30.05.2019.

Pored ozbiljnih i neophodnih reformi koje treba sprovesti da bi pomakli sa dna, oni se uz smiješak bave nazivima blagdana. Bravo majstori.

CR
crodux
18:16 30.05.2019.

30.Svibnja je ukinuo Mesić i ostali samo da nije po Tuđmanu, sramota šta se čekalo do danas!

LN
lotrscak_nije_iz_ZG
22:56 30.05.2019.

Vladek, imas li jos kojeg posinka za zbrinuti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije