Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strašne posljedice

Došli na Maršalove otoke i izveli nuklearni pokus 1000 puta jači od Hirošime

maršalovi otoci, nuklearna bomba
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/5
26.04.2014.
u 09:45

Iako su SAD i Maršalovi otoci uspostavili i posebni nuklearni sud za obeštećenje žrtava one ipak nisu isplaćene.

Naš je narod pretrpio katastrofalnu i nepopravljivu štetu zbog nuklearnog oružja i obećajemo da ćemo se boriti da više nitko ne proživi tako okrutno iskustvo! Kazao je to Tony de Brum, ministar vanjskih poslova Maršalovih otoka, male pacifičke države sastavljene od 31 atola, nakon podizanja tužbe protiv SAD-a i još osam nuklearnih sila.

Tamo su naime Amerikanci 40-ih i 50-ih godina prošlog stoljeća izvodili pokuse atomskim i hidrogenim bombama, a najpoznatiji je bio pokus Bravo iz 1954. godine kada je eksplozija, prema tvrdnjama vlade Maršalovih otoka, bila 1000 puta jača od one u Hirošimi.

Iako su SAD i Maršalovi otoci uspostavili i posebni nuklearni sud za obeštećenje žrtava one ipak nisu isplaćene.

Tužba je podignuta zbog kršenja međunarodnog prava jer nisu pokrenuti pregovori o nuklearnom razoružanju predviđeni Sporazumom iz 1968. godine.

>>Sprema li se S. Koreja izvesti novo nuklearno testiranje?

Komentara 10

KA
Kakma
17:49 26.04.2014.

Tu su najvise stradale nevine zivotinje, a zasto sve to, ludi covjek ni sam ne zna.

PL
@ploto@
16:18 26.04.2014.

Tako nešto mogu samo Ameri.Drugi nisu toliko ludi i bezumni.

NE
Nepokolebljiv
10:06 27.04.2014.

@ploto@ 26.04.2014 u 16:18h Tako nešto mogu samo Ameri.Drugi nisu toliko ludi i bezumni. ----------------------------------------------------------------------------- Bezumni Ameri su svoje nuklearne testove vrsili preko 3500 km odaljene od gusto naseljenih podrucja svijeta. "Dragi ruski prijatelji" su 1961 izvrsili test nuklearne bomberne bombe vece nego sve dotadasnje americke nadzemne eksplozije zajadno ili preko 1500 puta vece nego obje americke u Japanu. Rusi su to eksploziju izvrsili u atmosferi gdje su u krugu unutar 3600 km cijela Skandinavija, gotovo cijela Velika britanija, cijela Poljska, Balticke zemlje, cijela Njemacka, Madarska, Austrija, Hrvatska, cio Benelux, gotovo cijela Francuska, cijela Svicarska, Srbija, Bugarska, Rumunjska, tadasnja Cehoslovacka, cio europski dio tadasnjeg Sovjetskog saveza, sve danasnje bivse clanice Sovjetskog Saveza, gotovo cijela Turska, Irak, Iran, Mongolija i nikome nista! Zatrovali pola svijeta samo jednom nuklearnom bombom u doba kada je vec bilo poznato kako je pogibeljno nuklearno sracenje i kako stetno je trovanje nuklearnim cesticama proizvedenim nuklearnim ekspolozijama i "ljubitelji" Rusa to ne osuduju. "Car Bomba" je eksplodirana u atmosferi nad Novom Zemljom 30. listopada 1961 cak niti da bude eksperiment iz kojeg bi se nesto naucilo nego samo da se pokaze Amerikancima kako mocnu i bezosjecajnu vladu imaju Rusi da im zdravlje i zivoti vise od milijarde ljudi ne predstavlja bas nista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije