Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mračne tajne nogometa

Otkupili dug od Jeličića, a novac mu dali u automobilu

Zdravko Mamić
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/8
31.07.2017.
u 14:10

USKOK tvrdi da je iz Dinama izvučeno oko 144 milijuna kuna, a o pravomoćnosti te optužnice raspravljat će se na jesen na sudu u Osijeku

Kako izvući što više novca iz Dinama, bila je, smatra USKOK, mantra obitelji Mamić, a kako su to Zdravko i Mario, uz asistenciju Zorana Mamića, radili, opisano je u nedavno podignutoj optužnici protiv njih trojice te Damira Vrbanovića, Nikkyja Vuksana, Igora Krote i Sandra Stipančića. USKOK sve spomenute tereti za zločinačko udruživanje u sklopu kojeg je iz Dinama od prosinca 2004. do prosinca 2015. izvučeno oko 144 milijuna kuna, a Dinamo je morao platiti i 55,8 milijuna kuna neosnovanog poreza.

Niječu krivnju

Optuženici niječu krivnju, USKOK im kontrira iskazima svjedoka te pozamašnom dokumentacijom, pristiglom i iz inozemstva. Čiji su argumenti bolji ili jači, utvrđivat će se na Županijskom sudu u Osijeku, koji će na jesen raspravljati o pravomoćnosti optužnice. A optužnica, osim što daje uvid u svijet obitelji Mamić, razotkriva i mračne tajne hrvatskog nogometa. Jedna od takvih tajni je i situacija u kojoj su se našli Joško Jeličić i Goran Jurić, bivši nogometaši Dinama, kojima je klub ostao dužan. Zbog toga su Jeličić i Jurić s Draženom Ladićem tužili klub. Jeličić je od Dinama potraživao 844.050 eura, a Jurić 163.613 eura. Postupak se pretvorio u sudsku trakavicu, a Zdravko Mamić neugodnoj situaciji “doskočio” je tako što je Dinamo s Real Sports Management Limited (RSML) zaključio ugovor o nagodbi, prema kojem je RSML preuzeo 1,5 milijuna eura potraživanja od Jeličića i 163.613 eura potraživanja od Jurića. Tužbe su povučene, iznos nagodbe bio je 1,3 milijun eura, koje je Dinamo trebao isplatiti RSML-u, čiji je vlasnik bio Mario Mamić. USKOK tvrdi da za sklapanje takve pogodbe nije bilo osnove, a tvrde i da je u toj priči na računu M. Mamića završilo 292.377 eura, koje je RSML-u platio Dinamo. Jeličić je objasnio da mu je Dinamo dugovao 844.050 eura, zbog čega ga je 2002. tužio. No spor se razvukao pa je Jeličić traženi iznos uvećao za kamate, no uvećao ga je i za dodatnih 721.225 eura.

– Učinio sam to iz opreza jer je NK Croatia igračima ugovorene rate isplaćivala u formi ugovora o zajmu, odnosno pozajmice, pa sam iznos povisio da Dinamo ne bi tražio povrat pozajmice. Zahtjev za isplatu 721.225 eura povukao sam na raspravi u listopadu 2005. S obzirom na to da je postupak tekao jako sporo, sjećam se da su me 2007. kontaktirale dvije osobe iz Engleske. Pitale su mi jesam li zainteresiran da potraživanje prema Dinamu prenesem na njih. Iz razgovora sam shvatio da se oni bave otkupom potraživanja igrača prema klubovima te da posuđuju novac nogometnim klubovima – kazao je Jeličić.

Nije rekao imena

Kako se zovu “Englezi”, Jeličić istražiteljima nije rekao, a nije htio reći ni koliko su mu novca isplatili nakon što je pristao na njihov prijedlog. No zato je način na koji mu je novac predan kao preslikan iz filmova.

– Kada sam pristao na njihov prijedlog, zajedno smo otišli do njihova automobila. Oni su mi u tom vozilu predali dogovoreni iznos, a ja sam njima prepustio svoja potraživanja prema Dinamu. Obavijestio sam svog odvjetnika, a uskoro su me zvali i iz Dinama da im potvrdim da sam to učinio -–kazao je Jeličić.

No kada mu je pokazan ugovor o cesiji između Dinama i Real Sports Management Limiteda, Jeličić je ustvrdio da ugovor prvi put vidi, a tvrdio je i da Englezi nisu spominjali nikakva trgovačka društva. Isto tako Jeličić je tvrdio i da nikada nije vidio navedeni ugovor, prema kojem je RSML preuzeo njegova potraživanja prema Dinamu i to u iznosu od 1,5 milijun eura.

– Nisam od Dinama potraživao 1,5 milijuna eura, već 844.050 – ustvrdio je Jeličić.

Za razliku od Jeličića, Dražen Ladić kojem je Dinamo dugovao 400.000 eura nije pristao ni na kakve nagodbe.

– Zbog tog duga jednom me je nazvao Zdravko Mamić te mi rekao: “Ljubavi, daj da to riješimo.”

Ponudio je da mi isplati 150.000 eura na crno što sam ja odbio. Mamić je poludio. Kazao mi je da nisam normalan. Vikao mi je da sam monstrum koji ne shvaća kakve on probleme ima da “opere” tih 150.000 eura – iskazivao je Ladić.

  

Komentara 99

BO
bojuki1
14:53 31.07.2017.

Članak počine s "uskok tvrdi", ma krasno. Gospodo novinari, USKOK nije sud i oni mogu tvrditi što hoće i konstruirati svakakve nebulozne optužnice. Nakon debakla uskok-a s prvom optužnicom gdje svi svjedoci uskok-a Mamića za ništa ne terete i Mamić će biti oslobođen, uskok se sad bacio na novu optužnicu prodavajući priču da je Dinamo oštećen, ali na sudu će uprava Dinama reči da nisu oštećeni i prpada i druga nebulozna optužnica uskok-a. Gospodo novinari, postoji i druga strana u slučaju Mamić koju želimo čuti, zašto uvijek imate potrebu prodavati konstrukcije te selektivne optužbe ideološki i politički obojenog uskok-a koji se na sud sramoti. Guglajte i potražite na YouTubeu: HPB Bankomat- Cirkuska predstava USKOK-a i vještaka Vladimira Krkleca , pa ćete vidjeti kakav je to amaterizam u DORHu i USKOK-u.

DU
Deleted user
14:57 31.07.2017.

..pozamasna dokumentacija pristigla iz inozemstva... sta to zanci, kakav je to argument? Da uskok ima cvrste argumente, Mamic bi za 10 min bio u przunu. Stotine stranica ne znace nista vise wc papira. Suci i sudovi se bas iza takove magle skrivaju donoseci nakaradne odluke

VL
vladek
14:29 31.07.2017.

e da je u Hrvatskoj više Mamića

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije