Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DORH:

U ŽDO-u Osijek ne radi niti jedan dužnosnik koji je "aktivno sudjelovao u agresorskoj vojsci"

Branimir Glavaš ponovno optužuje
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
09.03.2018.
u 17:50

Iako Glavaš nije naveo ime “tužitelja-agresora”, DORH navodi kako se iz izjave saborskog zastupnika može zaključiti da se ta izjava odnosi na Miroslava Kraljevića

“U Osijeku, kao zamjenik županijskog državnog odvjetnika, u odjelu za ratne zločine radi osoba koja je aktivno sudjelovala u agresorskoj vojsci i napadao je istok Hrvatske - izjavio je jučer u sabornici zastupnik Branimir Glavaš pa “zaradio” najprije kritike Peđe Grbina koji mu je poručio da se srami jer je on “zadnji koji bi smio prozboriti riječ ratni zločin”, a zatim i Državnog odvjetništva koje je u priopćenju navelo kako u Županijskom državnom odvjetništvu u Osijek ne radi niti jedan dužnosnik koji je “aktivno sudjelovao u agresorskoj vojsci i napadao istok Hrvatske”.

Iako Glavaš nije naveo ime “tužitelja-agresora”, DORH navodi kako se iz izjave saborskog zastupnika može zaključiti da se ta izjava odnosi na Miroslava Kraljevića, zamjenika u Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku koji radi u odjelu za ratne zločine, inače hrvatskog branitelja kojem je predsjednik Franjo Tuđman bio dodijelio odličje “Vukovar” zbog doprinosa u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja. Miroslav Kraljević široj je javnosti postao poznat kao tužitelj u postupku protiv Branimira Glavaša i ostalih optuženika za ratne zločine u Osijeku 1991. Prije nekoliko dana podnio je optužnicu protiv Luke Modrića zbog lažnog svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću u vezi izvlačenja novca iz Dinama.

“Miroslav Kraljević živio je prije rata sa svojom obitelji u Šidu gdje je kao diplomirani pravnik s položenim pravosudnim ispitom radio u tadašnjem PIK-u Šid. Nikada nije bio član Saveza komunista. Tijekom 1988. godine u Iloku prekršajno je kažnjen zbog pjevanja hrvatskih pjesama. U srpnju 1991. godine nakon sukoba hrvatske policije (među čijim pripadnicima je bio i brat njegove supruge) s pripadnicima JNA u Iloku, u centru Šida pretukli su ga pripadnici četničke paravojne postrojbe “Beli orlovi”. Krajem prosinca 1991. godine prisilno je mobiliziran u postrojbu TO Šida pri čemu nikada nije napuštao područje Republike Srbije niti sudjelovao u bilo kojoj vrsti ratnih djelovanja. Tom prilikom trebao je kao hrvatski nacionalist biti likvidiran s još dvojicom mobiliziranih muškaraca, a o čemu postoji pisani dokaz. Nakon dvadesetak dana je demobiliziran. Pišući o stradanjima Hrvata u Srijemu dr. Milan Bičanić u svojoj knjizi “Srijem - krvavo krilo Hrvatske” između ostalog navodi: “Mnogi Hrvati u Šidu privođeni su na “informativne razgovore”. U šidskoj policijskoj stanici pretučeni su i zlostavljani. Među prvima kroz to su prošli: Miroslav Kraljević…” Odluku o trajnom napuštanju Republike Srbije donosi u proljeće 1992. godine nakon višestrukih prijetnji telefonom te nakon što se djeca u vrtiću više nisu htjela igrati s njegovom djecom jer im je otac “ustaša”.U lipnju 1992. godine boravi u Osijeku tražeći stan za svoju obitelj, a trajno napušta Republiku Srbiju 4. rujna 1992. kada ilegalno preko Mađarske s cijelom obitelji (supruga i dvije kćeri u dobi od 9 i 4 godine) dolazi u Osijek.Tijekom 1992. godine u Osijeku jedan je od osnivača i prvi predsjednik “Zajednice izbjeglih i prognanih Hrvata iz Srijema, Banata i Bačke”, navodi Državno odvjetništvo u priopćenju.

Kraljević je u domovinskom ratu bio dragovoljac, a od 22. veljače 1993. do 9. travnja iste godine pripadnik 10. domobranske pukovnije stacionirane u Nuštru, na prvoj crti bojišnice. U lipnju te 1993. imenovan je za zamjenika u Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku. Tadašnji ministar obrane Gojko Šušak 28. lipnja 1995. temeljem ratnog rasporeda rasporedio ga je na radno mjesto zamjenika vojnog tužitelja, što je Kraljević bio do 6. prosinca sljedeće godine. Zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Osijeku je od 2003., a prije stupanja na tu dužnost bio je tužitelj u Belom Manastiru, od 1997. godine. 

“Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost je više puta, nakon provedenih sigurnosnih provjera, davao pozitivno uvjerenje o Miroslavu Kraljeviću za pristup klasificiranim podacima najvišeg stupnja tajnosti “vrlo tajno”. Njegov rad redovito je ocjenjivan i svaki put je zaključeno kako svoju državnoodvjetničku dužnost obnaša savjesno, stručno i uredno. Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku smatra kako su u posljednjih mjesec dana, neistinitim objavama i izjavama pojedinaca, povrijeđena temeljna ljudska prava Miroslava Kraljevića, kao osobe, obiteljskog čovjeka, hrvatskog branitelja i kao državnoodvjetničkog dužnosnika”, priopćilo je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske. 

Komentara 36

Avatar Moodleen
Moodleen
18:06 09.03.2018.

I kolko je taj podnio optužnica protiv, i danas prisutnih, četnika, a kolko protiv Hrvata? Znamo kak DORH radi i po čijim nalozima.

DU
Deleted user
18:18 09.03.2018.

Koja je tu hrpa gluposti nalupetana." Bio je dragovoljac domovinskog rata" a 91' godine jos uvjek bio u sidu i mobiliziran od stran JA. Znaju li uopce nasi organi pravosudja sto je, u kojem periodu se ostvaruje i tko see smatra hrvatskim dragovoljcem ??? nista drugo doli SRAMOTA, jad i bijeda...

DU
Deleted user
18:24 09.03.2018.

Jedino u hrvatskoj. ..ratni zločinac u parlamentu! !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije