Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraga o pozajmici

DORH objavio detalje nove istrage protiv Todorića

Todorić
Borna Filić/PIXSELL
28.12.2017.
u 19:13

Neslužbeno možemo čuti da se dokazni materijal svodi na to da društva za upravljanje alternativnim fondovima ne bi smjela davati pozajmice.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo otvorilo je novu istragu protiv Ivice Todorića i njegova sina Ivana Todorića uz sumnje da su članove uprave Nexus Private Equity Marka Lesića i Krešimira Ružđaka potaknuli da Agrokoru daju zajam od 117,5 milijuna kuna, iako su sredstva bila namijenjena ulaganju u Zagreb-Montažu.

Odvjetnici sva četiri optuženika najavili su žalbu protiv pokretanja istrage, a neslužbeno možemo čuti da se dokazni materijal svodi na pretpostavku da društva za upravljanje alternativnim fondovima ne bi smjela davati pozajmice. Priča o pozajmici Todoriću u medijima se “vrti” od kraja srpnja, a tada su u Nexusu tvrdili da je sve legitimno.

Todorić
1/8

Todorić je vratio oko 77 milijuna kuna

Nexus je putem tvrtke s ograničenom odgovornošću Agrokoru novac pozajmio u nekoliko transakcija pet mjeseci prije aktivacije lex Agrokor, odnosno u studenom. Kako je Večernjem listu još u kolovozu objasnio Marko Lesić, prvi čovjek Nexusa, posudili su novac uz kamatu od šest posto jer Zagreb-Montaža u tom trenutku nije trebala novac pa su ga htjeli oploditi. Todorić je vratio oko 77 milijuna kuna, a dug prema Nexusu sada iznosi oko 40 milijuna kuna, no osiguran je razlučnim pravima i rješenjem o ovrsi što dug smješta visoko u vodopadu naplate.

Od odvjetnika doznajemo da je Krešimir Ružđak iznio obranu i rekao da nije kriv, Marko Lesić je saslušan, ali nije iznosio obranu, a mlađi Todorić još nije ni ispitan u tužiteljstvu. Njegova odvjetnica Jasna Novak istaknula je da je DORH odstupio od uobičajenih pravnih standarda jer tvrdi da je riječ o kaznenom djelu za nešto za što se još uvijek ne zna hoće li šteta nastupiti. 

Priopćenje DORH-a o novoj istrazi protiv Todorića

Priopćenje DORH-a o novoj istrazi protiv Ivice Todorića prenosimo u cijelosti: 

"Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv četvorice hrvatskih državljana (1973., 1976., 1951. i 1984.) i dva trgovačka društva iz Zagreba zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva. (28. 12. 2017.)

Osnovano se sumnja da su prvookrivljenik i drugookrivljenik počinili kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. KZ-a i kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 1. i 2. KZ-a, a da su trećeokrivljenik i četvrtookrivljenik počinili kazneno djelo poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. u vezi čl. 37. KZ/11. Osnovano se sumnja da su dva trgovačka društva počinila kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. KZ-a u vezi čl. 3. st. 1. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, a da je petookrivljeno trgovačko društvo počinilo još i kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 1. i 2. KZ/11 u vezi čl. 3. st. 1. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.

Postoji osnovana sumnja da su od 28. srpnja 2016. do 17. listopada 2016. u Zagrebu, prvookrivljenik kao predsjednik uprave i drugookrivljenik kao član uprave petookrivljenog trgovačkog društva iz Zagreba, koje upravlja jednim fondom (jedan od ulagatelja u taj fond je i jedno dioničko društvo iz koncerna iz Zagreba), na traženje trećeokrivljenika kao predsjednika uprave tog dioničkog društva i četvrtookrivljenika kao savjetnika predsjednika uprave i stvarno zaduženog za upravljanje riznicom tog dioničkog društva, počinili navedena kaznena djela. 

Iako su okrivljenici bili svjesni da se novac ulagatelja mora koristiti za ulaganje u izglasani projekt, dio novca kojeg su ostali ulagači uplatili na račun fonda u jednoj banci, a potom ga upravitelj petookrivljenog trgovačkog društva doznačio šestookrivljenom trgovačkom društvu, drugookrivljenik kao predsjednik uprave šestookrivljenog trgovačkog društva i trećeokrivljenik kao predsjednik uprave tog dioničkog društva, su sklapnjem više ugovora o financijskom zajmu, isplatili tom dioničkom društvu novčana sredstva u vidu pozajmica, iako svjesni financijskih teškoća tog društva, a time i mogućnosti nastupa štete za ulagatelje u korist dioničkog  društva.

Osnovano se sumnja da su na opisani način 17. kolovoza 2016. dioničkom društvu isplatili pozajmicu u iznosu od 22.500.000,00 kuna, a potom od 25. kolovoza 2016. do 17. listopada 2016. daljnje kratkoročne pozajmice u ukupnom iznosu od 95.000.000,00 kuna, od čega je dioničko društvo od 30. kolovoza 2016. do 5. listopada 2016. vratio pozajmice u iznosu od 70.000.000,00 kuna, dok je u preostalom nevraćenom dijelu od 47.500.000,00 kuna dioničkom društvu pribavljena nepripadna materijalna dobit, a za ulagatelje; čiji novac nije uložen sukladno zakonu, pravilima fonda i citiranim odlukama i ugovorima; nastupila je šteta.

Postoji osnovana sumnja da, kako bi prikrili takvo postupanje, u studenom 2016. godine navedene pozajmice nisu prikazali u kvartalnom izvješću o pojedinim ulaganjima za treći kvartal 2016. godine za fond, nakon čega su tako sastavljeno izvješće 11. studenoga 2016. dostavili ulagateljima.", izvijestio je DORH.

 
  

Komentara 1

NO
nogogaz
20:47 28.12.2017.

Pa to nije fer! Ivek agrokorski ne priznaje ovaj sud i njegova odluka ne bude zavezujuca...isto ko atbitraza...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije