Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUD GA OSLOBODIO

Todorić dobio prvu rundu, DORH zakazao: Fijasko tužiteljstva ili standardni postupak?

Zagreb: Završne riječi u predmetu mali Agrokor, nazočili Piruška Canjuga i Ivica Todorić
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
07.10.2020.
u 21:38

Ivica Todorić tijekom postupka nije se htio braniti, no zato je nakon objave nepravomoćne presude ponovio svoje optužbe na račun premijera Andreja Plenkovića

Je li nepravomoćna oslobađajuća presuda u tzv. malom Agrokoru fijasko tužiteljstva ili je riječ o standardnom sudskom postupku u kojem nakon provedenih dokaza sud odluči jesu li ili nisu dokazani navodi optužbe te u skladu s time i o (ne)krivnji optuženika, tema je o kojoj će se dugo raspravljati. A zasigurno će se raspravljati i o tome što će ova presuda značiti za veliki Agrokor, za koji je optužnica tek nedavno podignuta.

Packe tužiteljstvu

I dok će se oko tih stvari sljedećih dana lomiti koplja, Ivica Todorić, Ante Huljev, Piruška Canjuga i Nicole de Rossi zadovoljno mogu trljati ruke. A kako i ne bi kada ih je vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem sutkinje Maje Štampar Stipić nepravomoćno oslobodilo optužbi da su Agrokor oštetili za oko 1,2 milijuna eura. Ne samo da su oni nepravomoćno oslobođeni, i to zato što, kako je objasnila sutkinja Štampar Stipić, optužbe nisu dokazane, nego je odbijen i zahtjev tužiteljstva da se Agrokoru oduzme 1,25 milijuna eura. Tužiteljstvo je tvrdilo da su Todorić i ostali oštetili Agrokor jer su iz njega izvukli 1,25 milijuna eura preko računa tvrtke u Švicarskoj kojoj je, prema navodima optužbe, plaćen savjetodavni posao koji nije obavljen. I dok je optužba tvrdila da je riječ o fiktivnom poslu, sud nije našao dokaza da je tome tako. Upravo suprotno.

– U kaznenom postupku teret dokazivanja je na optužbi. A u ovom slučaj optužba nijednim provedenim bilo personalnim bilo materijalnim dokazom nije ni potvrdila ni dokazala navode iz činjeničnog opisa optužnice. Iz iskaza saslušanih svjedoka, uključujući i svjedoka optužbe, obrana optuženika i dokumentacije proizlazi da je bila riječ o stvarno obavljenim savjetovanju. Osim toga, novac koji je za to savjetovanje isplaćen stoji na računu od kada je posao obavljen u prosincu 2013. pa sve do kraja 2017., kada je račun blokiran zbog provođenja kaznenog postupka. Novac tamo stoji iako se njime moglo nesmetano raspolagati pa tvrdnje tužiteljstva da je Agrokor oštećen nemaju životne logike. To više što je zahvaljujući tom poslu Agrokor ostvario profit od oko 18 milijuna eura, smanjio je svoju izloženost prema bankama te krenuo u kupnju Mercatora. Sve to proizlazi iz dokumentacije u spisu pa je ovaj sud zaključio da nije bila riječ o fiktivnom nego o stvarnom poslu koji je uspješno realiziran – kazala je sutkinja Štampar Stipić u obrazloženju. Dala je packu tužiteljstvu navevši da nije dokazalo navode optužnice, no zato je izvodilo neutemeljene i proizvoljne zaključke iz činjenice da su optuženici međusobno kontaktirali, što su, smatra sud, po prirodi svojih funkcija trebali činiti.

Sutkinja Štampar Stipić osvrnula se na tvrdnje tužiteljstva da Agrokor nije trebao savjetodavne poslove te je istaknula da je tužiteljstvo priložilo dokumentaciju iz koje proizlazi da je takvih savjetodavnih poslova bilo i prije i poslije inkriminiranog događaja. – Sigman Invest nalazi se na popisu tvrtki od kojih je Agrokor od 2012. do 2016. tražio savjetodavne usluge, a osim toga i izvanredna je uprava od travnja 2017. do listopada 2018. na savjetodavne usluge potrošila 85,3 milijuna eura – kazala je sutkinja. Tužiteljica Karolina Dragičević najavila je žalbu na nepravomoćnu presudu te istaknula kako smatra da ovdje nije riječ o fijasku tužiteljstva. – Ovdje je riječ o pogrešnoj odluci suda koji nije dovoljno analitično pristupio materijalnoj dokumentaciji te je bio nekritičan prema personalnim dokazima – kazala je tužiteljica. Za razliku od nje, Anto Nobilo, branitelj Piruške Canjuge, smatra da je ovakav ishod bio jedini moguć te da je ovdje riječ o fijasku tužiteljstva. – Ova je presuda važna poruka DORH-u, a to je da se ne mogu podizati optužnice bez i jednog jedinog dokaza. Tužiteljstvo je u ovom predmetu predložilo samo jednog perifernog svjedoka, a i taj je više koristio obrani. Treba prestati optuživati bez dokaza i raditi ljudima štetu. Ovaj predmet bio je kratak jer je završio u dva tjedna, ali to se radi i u velikim predmetima – kazao je Nobilo.

Todorić se nije htio braniti

Ivica Todorić tijekom postupka nije se htio braniti, no zato je nakon objave nepravomoćne presude ponovio svoje optužbe na račun premijera Andreja Plenkovića. – Osobe koje su otele privatnu imovinu Agrokora iste su osobe koje su nas optužile, i to da bi sakrile svoj kriminal. Tužiteljstvo je sudu poslalo monstruoznu, lažnu optužbu koju je izradila Borg grupa i Ante Ramljak pod pokroviteljstvom njihova upravitelja Plenkovića, koji je Hrvatsku doveo na prosjački štap i od nje napravio najkorumpiraniju državu u Europi – kazao je Todorić.

TODORIĆEVA OBRANA

Ovo je bila jedina i očekivana odluka. Tužiteljstvo vam je govorilo o svojoj završnoj riječi, koja je bila fascinantna. Međutim, napravljena ja kao scenarij koji se nije dogodio jer tužiteljstvo nije pitalo optuženike što misle. Ovo je dokaz neovisnosti pravosuđa – kazala je Sanja Ormuž, braniteljica Nicole de Rossi. Ljiljana Planinić, koja je bila Todorićeva braniteljica po službenoj dužnosti, kazala je da je od početka očekivala ovakvu odluku. – Sud je u jednom efikasnom postupku i po pravilima tog postupka donio jedinu moguću odluku. Bila sam u specifičnoj situaciji jer sam bila braniteljica po službenoj dužnosti, a moj je branjenik odbijao komunikaciju sa mnom vezano za koncept obrane. Imao je stav od početka da se ne želi braniti jer se nema od čega braniti. Pa sam ja tom stavu prilagodila svoju ulogu. To mi je bilo prvi put u karijeri da sam se našla u takvoj situaciji, a nadam se i zadnji jer takva pozicija nije previše zahvalna. Sud je sudio na temelju stanja spisa i došao do jedine moguće odluke – kazala je Lj. Planinić.

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
06:09 08.10.2020.

DORH NIJE zakazao. Svi postupci koje je on sproveo, istrazne radnje, sudjenje i presuda su standardni hrvatski i balkanski, i svode se na sljedece; PRAVDA je pojam srazmjerno/proporcionalno vezan za financijsko-gospodarsku i medijsku moc. Tko ima novac/puno novca, a s a s time i mnostvo veza gdje treba i s kim treba, a uz to ima i odredjeni utjecaj na medije, njegova je i pravda, odnosno povoljna ili oslobadjajuca presuda (ako sudjenja i bude), bez obzira na to sto ucinio, koliku stetu nekome napravio, koliko novca ukr,, pardon, zamracio. Tko nema navedene stvari, pravdu ce docekati na sveto nigdajevo/svetog nikad, pa ni onda..

Avatar Ninja1
Ninja1
06:20 08.10.2020.

Čini se da bi Plenki mogao završiti na robiji prije nego Ivica...

ST
stefj
01:23 08.10.2020.

Uh, zar se stvarno tužba temeljila na tome da dokazuju da Agrokor nije trebao savjetovanje, pa da je zato ovo savjetovanje bilo fiktivni posao? Pa koji veleum u DORH-u je to smislio?... To je tako kada tužilaštvo više radi preko medija i političkih pritisaka, nego preko osnovanih optužnica... A Agrokor nije propao jer je Todorić trošio na savjetnike ili jer mu je kćer kupila skupu torbicu, već je propao radi prevelikog širenja, nedostatka kapitala, pa se onda zaduživao po nepovoljnim uvjetima. Ko da je išao kod kamatara... Ako država nije reagirala (pitanje da li je mogla), kada je Agrokor išao kod Rusa po novac uz nevjerojatne kamate, ne vidim što se sada sudi. Da li zato jer narod treba krivca?... Todorić je sigurno krivac radi lošeg poslovanja, a politika je kriva što je Agrokor bio jedan jedini, i što se zadovoljavala s velikim porezom koji je ubirala na jednom mjestu... Ova druga optužnica ima nešto više šansi da prođe, mada i tu ima propusta...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije