Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Viktor Simončić:

Vodu je zagadio netko od radnika na vodocrpilištu

Slavonski Brod - eko incident
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/3
19.07.2018.
u 21:11

Viktor Simončić kaže da na vodocrpilištu postoje pumpe koje treba podmazivati, a onaj tko ne zna podmazivati zagadi vodu.

Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu odbacilo je kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog onečišćenja vode u Slavonskom Brodu 30. ožujka ove godine. Kaznenu prijavu podnio je brodski gradonačelnik Mario Duspara, koji je za zagađenje vode optuživao tvrtku Crodux, no prijavu je podnio ipak protiv nepoznatog počinitelja.

Zbog onečišćenja vode građani Slavonskog Broda i okolnih mjesta danima su bili bez vode, tj. morali su piti vodu iz cisterni.

Razne pojedince prozivalo se po medijima za taj ekološki propust, a danas je DORH izdao priopćenje u kojem tvrdi kako je do onečišćenja došlo – slučajno

Čermak najavljuje tužbu

Istražitelji su utvrdili da ne postoji uzročno-posljedična veza između curenja benzina koje se dogodilo pri izvođenju radova na ispitivanju stanja Croduxova produktovoda 28. ožujka 2018. i povećanja koncentracije udjela ugljikovodika u uzorcima vode od 30. ožujka 2018. i jednog uzorka od 1. travnja 2018. Istražitelji su utvrdili da sastav tla na mjestu curenja benzina čine naslage gline, koja je nepropusna, pa ugljikovodici koji su istjecali iz produktovoda nisu mogli prodrijeti dublje u podzemlje. Pri tome je utvrđeno da je iz produktovoda iscurio motorni benzin, a da u uzorcima vode nisu nađeni tragovi organskih spojeva koji su karakteristični za taj derivat. Istražitelji nisu našli elemente kaznenih djela ni za osobe koje sudjeluju u procesu uzorkovanja vode i ispitivanja njezine kakvoće.

U Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić Zagreb, u uzrocima vode iz Slavonskog Broda nađeni su tragovi teških naftnih frakcija, u koje spadaju motorna ulja, parafini, sredstva za podmazivanje. U nalazu Centra se zaključuje kako je do onečišćenja uzoraka vode vjerojatno došlo slučajno. A kako su motorna ulja ili sredstva za podmazivanje mogla završiti u vodovodu?

– Na vodocrpilištima postoje pumpe koje treba podmazivati, a onaj tko ne zna podmazivati onda zagadi vodu. Može pri tome biti da je to bilo slučajno ili se radi o nekom nestručnom uhljebu – kaže Viktor Simončić, stručnjak iz područja zaštite okoliša i nezavisni konzultant koji je otpočetka tvrdio da voda u Slavonskom Brodu nije mogla biti onečišćena benzinom iz Croduxova produktovoda. Da je do onečišćenja došlo na vodocrpilištu, kaže, upućuje i to da se onečišćenje naglo i pojavilo i nestalo. Simončić ističe da je sramota za struku da je utvrđivanje onog što je očito tako dugo trajalo. Objašnjava da bi prosječno školovani državni službenik u Njemačkoj odmah utvrdio ono što je naše državno odvjetništvo tek sad zaključilo. Ivan Čermak, vlasnik Croduxa, kaže da je Duspara digao veliku paniku i napadao sve – Crodux, Vladu, ministra... Najavljuje da će podići tužbu protiv Duspare i Grada Slavonskog Broda zbog štete koju su nanijeli njegovoj tvrtki.

– Duspara je onečišćenje vode iskoristio za svoje političke ciljeve na naš račun i to treba platiti. Dobro ćemo razmisliti i hoćemo li bilo što raditi u Brodu dok ga vodi takav čovjek koji nanosi štetu i ne radi za boljitak ni građana ni države – poručio je Čermak.

Duspara je, pak, kazao da nije zadovoljan nalazom DORH-a koji mu je proslijeđen više od 100 dana nakon incidenta.

Duspara: Nisam ga blatio

– Ispada da se nešto dogodilo slučajno i da nitko nije kriv. Spominje se jedan dan, a mi imamo nalaze tijekom tri dana koji govore o povišenim koncentracijama ugljikovodika u vodi. Nešto se može slučajno dogoditi jednom, ali ne može tri dana i na 12 uzoraka. Gospoda iz DORH-a trebala bi biti ozbiljnija jer ovo je prvi put u Hrvatskoj da se dogodio takav problem – rekao je Duspara. O najavi Čermaka da će ga tužiti Duspara je odgovorio da nitko nije blatio ime generala Čermaka ni tvrtku Crodux. Dodao je da je njegova kaznena prijava išla temeljem nalaza državne inspektorice koja je obavila uviđaj na terenu i zaključila da postoji mogućnost zagađenja vode.

– Čermak je postupio na osnovi ove obavijesti DORH-a, koja je nama u najmanju ruku smiješna. Tražit ćemo da nam se objasni kako je moguće da se takvo što dogodilo slučajno. Trebala je biti ozbiljna istraga jer 90.000 ljudi u Slavonskom Brodu i okolici imaju pravo znati zbog čega su u vrijeme Uskrsa deset dana morali čekati u redovima za vodu – rekao je Duspara.

Slavonski Brod: Vodu za piće građani dobivaju iz cisterni

Slavonski Brod - eko incident
1/22

 

Komentara 48

Avatar navijač
navijač
12:28 19.07.2018.

Hoće li čuveni DORH ikada otkriti tko jenapravio svastiku na Poljudu , ili tko je sabotirao auto onog četnika predsjednika Hrvatskog novinarskog društva? Neće naravno , ali ako ih zanima mogu pitati bilo koga to znaju već i vrapci na grani.

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
13:46 19.07.2018.

Kod nas se sve koristi za politiziranje, svaka sitnica za fakenews. Meni je bilo zanimljivo kak se Duspara HSPSDP brzo poceo pravdati po onoj "drz lopova", narod zbori "koga svrbi taj se i češe. Nema dokaza :

B2
bokida 2
21:51 19.07.2018.

Svi koji bez dokaza nekoga optužuju moraju snositi posljedice. Bio to Čermak ili Marko Marković , bez dokaza nema blaćenja i optužbi. Tako bi trebalo procesuirati i novinare.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije