Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTKORNJAK

DORH istražuje je li 19 stabala na Marjanu posječeno bez doznake

Marjan
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
26.03.2019.
u 08:04

Javna ustanova Marjan prijavila Krizni stožer za nezakonitu sječu

Sječa stabala na splitskom Marjanu, za koji je proglašena izravna opasnost od nastanka elementarne nepogode, zbog mediteranskog potkornjaka koji je poharao šumu, nastavlja se, ali paralelno sa sanacijom, posla ima i Općinsko državno odvjetništvo u Splitu, koje provodi istragu nakon što je Inspekcija zaštite prirode prijavila Krizni stožer za ilegalnu sječu stabala, odnosno sječu protivno pravilima struke.

Navodno je riječ o 19 stabala posječenih bez doznake, a Nenad Ružić, koordinator Kriznog stožera tvrdi kako sve rade po zakonu te za svako uklonjeno stablo imaju obrazloženje. Prijavu inspekciji podnijela je Javna ustanova (JU) Marjan koja je splitskom park-šumom upravljala do nedavnog proglašenja opasnosti od elementarne nepogode “ Javna ustanova dužna je zabilježiti i prijaviti nadležnim inspekcijama svaku uočenu nedopuštenu radnju u park-šumi i u izvanrednim vremenima bez obzira na to je li riječ o nedopuštenom pristupu, gradnji ili sječi bez doznake.

Na Ministarstvima i inspekcijama je da prime zabilješke te utvrde hijerarhije postojećih Zakona RH i možebitno prekomjerno iskorištavanje izvanredne situacije. JU uvijek predoči stručni stav, ali poštuje hijerarhiju izvanrednog stanja. 

Primjerice, iako se stručno nismo slagali s piljenjem debala za potrebe volonterske akcije jer njihovo ležanje u šumi povećava rizik od izlijetanja potkornjaka, radnici Ustanove su po nalogu Kriznog stožera nekoliko dana pripremali i pilili debla za potrebe volonterske akcije”, napisali su u JU Marjan vezano za veliku volontersku akciju održanu u subotu i rasplamsali stare sukobe s nevladinim udrugama.

Naravno, oglasila se i udruga Naš Marjan. “Dokazali smo da volonteri mogu biti i te kako učinkoviti, ali smo dokazali i to da su djelatnici JU, da su htjeli, mogli sami u dvije godine očistiti čitav Marjan. Ali ne, tamo rade ljudi koji su potpuno nekompetentni i koji Marjan ne vole i kojima se treba zahvaliti na njihovim uslugama”, drže članovi udruge Naš Marjan. Dogradonačelnik Splita Nino Vela nastoji smiriti situaciju. Kaže da se za svako posječeno stablo bez doznake piše obrazloženje. – Nemojmo zbog jednog stabla ne vidjeti šumu – upozorio je Vela i dodao kako je najvažnije što se Marjan sanira. Zbog potkornjaka će se posjeći 20.000 stabala.   

Sječa zaraženih stabala na Marjanu 

 
Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
10:32 26.03.2019.

DORH treba pokrenuti istragu i protiv Javne ustanove Marijan jer su pred 10 godina trebali rješavat problem potkornjaka pa se nebi sjeklo 20000 stabala već 200! Za to vrijeme su svi dobivali plaće za nerad! Nažalost za Marijan je kasno! Ovo sada više neće zaustavit širenje potkornjaka!!!

DU
Deleted user
14:35 26.03.2019.

Ona Puljak je osnovala stranku Pametno, ovo bi mogli Glupo! Zajeba*ati DORH sa 20 stabala koja su možda tehnički smetala može netko tko velikog mozga nema, samo mali.

DU
Deleted user
16:07 26.03.2019.

DORH kada će istraga tko je posjekao 30 posto hrvatskih šuma! Možda i više

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije