Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OLUJA Potraga za nestalim topničkim dnevnicima

DORH istražuje Gotovinina odvjetnika

Autori: Davor Ivanković, Ivanka Toma
28.11.2008.
u 22:56

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužni prijedlog protiv odvjetnika Marina Ivanovića, člana Ureda obrane generala Ante Gotovine.

Dokazivanje krivnje
Taj je optužni prijedlog povezan, kako doznajemo u Državnom odvjetništvu, s istragom o dokumentaciji Ministarstva obrane RH, konkretno s topničkim dnevnicima uz pomoć kojih Tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije nastoji dokazati tezu o prekomjernom granatiranju Knina tijekom Oluje. Cijelu priču pokrenulo je Haaško tužiteljstvo otvarajući pitanje nestale dokumentacije MORH-a pred raspravnim vijećem Suda. Tvrdili su kako iz Hrvatske ne mogu dobiti dokumente bitne za dokazivanje krivnje generala Gotovine.

Tim povodom Uprava za suradnju s međunarodnim sudovima u Ministarstvu pravosuđa RH provela je istragu i ustanovila da je od nekoliko osoba iz MORH-a M. Ivanović preuzeo dio dokumentacije.

Je li riječ o još kakvoj dokumentaciji osim tzv. topničkim dnevnicima na kojima Haaško tužiteljstvo već dulje inzistira, danas nismo uspjeli saznati.

U skladu s propisima
U optužnom prijedlogu dostavljenom Općinskom sudu u Zagrebu za odnošenje dokumentacije iz MORH-a tereti se više osoba. Uz Ivanovića na meti kaznenog progona su i zaposlenici MORH-a koji se optužuju da su mu učinili dostupnima dokumente za kojima je Haaško tužiteljstvo iniciralo potragu. U optužnom prijedlogu Ivanovića se tereti da je počinio kazneno djelo uništavanja arhivske građe.

Iz Ureda obrane generala Gotovine kažu da o potezu DORH-a ne znaju ništa, ali ističu da se svi njihovi djelatnici ponašaju u skladu s hrvatskim i haaškim propisima i ne vjeruju da bi protiv nekog njihova člana bila podignuta prijava.


Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije