Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZNIMNO PRIZNANJE

Doprinos financijskoj pismenosti: RMF-u i Večernjem listu nagrada Akademije Zagrebačke burze

Miro Miljković, Eva Horvat i Ivan Šarić
18.12.2020.
u 21:28

U seriji intervjua u kojima je Šarić ugostio osobe iz svijeta financija građani su dobili odgovore na pitanja o kojima se nisu imali s kime posavjetovati

Projekt Raiffeisen Future Boost 2020, koji zajednički provode Raiffeisen mirovinski fondovi (RMF) i Večernji list, nagrađen je iznimnim priznanjem – nagradom Akademije Zagrebačke burze, i to za doprinos edukaciji o tržištu kapitala, koja je i službeno dodijeljena danas.

Nagradu je preuzela Eva Horvat, članica uprave Raiffeisen mirovinskog društva, naglasivši da je ova nagrada projektu koji promiče financijsku pismenost kao jedan od najvažnijih alata potrebnog svim građanima iznimno priznanje koje motivira za nastavak takvih aktivnosti.

Poticaj za dalje

– Iznimna mi je čast primiti nagradu Akademije Zagrebačke burze za doprinos edukaciji o tržištu kapitala. Svjesni svoje uloge ne samo institucionalnog investitora na tržištu kapitala nego i financijske institucije u kojoj za mirovinu štedi više od 600.000 građana, pokrećemo i provodimo projekte financijske pismenosti s ciljem podizanja znanja, izgradnje povjerenja i boljeg društva u cjelini. Tijekom 2020. godine iznenada smo se suočili sa zdravstvenom, ekonomskom i društvenom krizom, stoga nas ova nagrada još dodatno čini ponosnima. Uspjeli smo, naime, u navedenim okolnostima osmisliti i pružiti inovativan i relevantan sadržaj. Ova nagrada samo je poticaj da i u idućim godinama nastavimo razvijati vizije u skladu s vrijednostima koje njegujemo te ostanemo prepoznatljivi po izvrsnosti – poručila je Horvat.

Naime, riječ je o projektu koji su zajednički realizirali Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima d. d. i Večernji list, a koji je pokrenut još 2019. i koji se sastojao od predavanja o financijskoj pismenosti na četiri fakulteta u tri različita hrvatska grada. No zbog okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa projekt Raiffeisen Future Boost koncepcijski je izmijenjen i u prvi je plan istaknuo emisije o financijskoj pismenosti koje je vodio popularni voditelj i stand up komičar Ivan Šarić, približavajući tako svim gledateljima pojmove iz svijeta financija i ekonomije koje se tiču svih nas. U seriji intervjua u kojima je Šarić ugostio osobe iz svijeta financija, poput ministra Zdravka Marića, guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića, Zdenka Adrovića, direktora Hrvatske udruge banaka, financijske stručnjakinje Marijane Ivanov, Martine Dalić, ekonomistice, ministrice i bivše potpredsjednice Vlade, svi gledatelji dobili su odgovore na „financijska“ pitanja o kojima se dosad nisu imali s kime posavjetovati.

Među gostima u seriji objavljenih intervjua na Večernji TV-u gostovao je i ekonomski analitičar Velimir Šonje, koji je podijelio svoja razmišljanja o štednji i mirovinama te pomogao gledateljima da lakše donesu odluku o svojoj financijskoj budućnosti. Kako je tom prilikom istaknuo, svaka generacija doživljava svoju krizu, i to ne samo jednu nego više njih, krize su normalni ciklus u životu i baš zbog toga treba štedjeti, pogotovo za mirovinu. Na današnjoj svečanoj dodjeli nagrade Zagrebačke burze nagrađenima je čestitala Ivana Gažić, predsjednica uprave Zagrebačke burze, izrazivši zadovoljstvo što je ova dodjela nagrada postala tradicionalno događanje kojem je cilj kontinuirano identificirati i nagrađivati pozitivne primjere na našem tržištu.

Nagrada stara devet godina

 – Nagrade dodjeljujemo već devetu godinu, a ovogodišnja dodjela bila nam je jako važna jer smo u ovim teškim vremenima dodatno htjeli naglasiti pozitivne primjere s hrvatskog tržišta kapitala. Unatoč svemu, događalo se puno pozitivnih stvari: imali smo četiri nova izdanja dionica na uređenom tržištu, vodeće tržište ulaskom Hrvatskog telekoma broji šest kompanija, tu je i naše Progress tržište za SME-ove, gdje zajedno s Funderbeamom kreiramo okruženje u kojem kompanije mogu potražiti financiranje u svim fazama svog rasta i razvoja. Izuzetno važno biloje uvrštenje prvih ETF-ova, kojima je investitorima omogućen pristup ovom globalno izuzetno atraktivnom i popularnom financijskom instrumentu. Ove godine imali smo 14% više i edukacija i polaznika, indeksi su se većim dijelom solidno oporavili, a trgovinska statistika pokazuje da je na tržištu bilo prilično živo te da interes investitora nije izostao. Navršavamo punih pet godina otkako smo vlasnici Ljubljanske burze te godinu dana otkako imamo udio u Makedonskoj burzi. Unatoč okolnostima, na našim brojnim događanjima okupilo se oko 900 pojedinaca, razmjenjujući znanja, iskustva i upoznajući se s našim kompanijama. Kada podvučemo crtu, možemo reći da je 2020. za Zagrebačku burzu bila vrlo uspješna – poručila je Gažić.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije