Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zadaci

Donosimo popis promjena na državnoj maturi

06.06.2016., Zagreb - I. gimnazija, maturanti zapoceli s polaganjem ispita drzavne mature. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/4
10.04.2017.
u 18:30

Broj zadataka i bodova ostao je isti, a teorijski dio ispita iz hrvatskog jezika maturanti pišu 100 umjesto 80 minutaa

Pripada li basna diskurzivnom, dramskom, epskom ili lirskom rodu, tko je autor programatskog članka Naša književnost i koji je točan glagolski prilog glagola glodati samo su neka od pitanja oglednog ispita uoči održavanja državne mature iz hrvatskog jezika. Dio je to koji se odnosi na višu, A razinu ispita, koju je za ljetni rok prijavilo 11.589 gimnazijalaca i 10.073 učenika strukovnih škola.

Esej nosi 50 posto ocjene

No osim takvih pitanja i toga dijela maturalnog ispita, srednjoškolcima je sada već posljednji rok da za maturu ponove lektire koje ih ove godine očekuju na esejskom ispitu koji traje 160 minuta i nosi 50 posto ukupne ocjene hrvatskog jezika. Popis lektira već je objavljen, a on je ove godine na obje razine ispita umanjen za po jedan naslov. Tako srednjoškolci koji su prijavili A razinu ispita imaju na popisu 14, a oni koji su birali osnovnu razinu Hrvatskog, B razinu ispita, moraju se prisjetiti sadržaja osam lektira. Osim što maturanti na ispitu mogu dobiti tri vrste eseja: interpretativni, raspravljački te usporednu raščlambu dvaju ili više tekstova, moraju se pridržavati jasnog pravila: esej na A razini mora imati najmanje 400, a esej na osnovnoj razini najmanje 350 riječi.

Marinković umjesto Goethea

I dok popis lektire na A razini ne odskače previše od prošlogodišnjeg, osim što je ove godine “Kiklopom” zamijenjen naslov “Ruke” Ranka Marinkovića, popis lektire za B razinu ima tri izmjene naslova. Ove godine učenike očekuju Dostojevski, A. G. Matoš, D. Cesarić, J. Pupačić, S. Mihalić u dijelu hrvatskog pjesništva, R. Marinković i Shakespeare umjesto Goethea, Boccaccia, Cesarića. Na ovogodišnjem popisu lektire tako su “Posljednji Stipančići” Vjenceslava Novaka, Krležini “Gospoda Glembajevi”, Hamlet i Antigona. Promjena ima i u teoretskom dijelu. Važnija je – a odnosi se na obje razine ispita – da je za teorijski dio ispita produljeno vrijeme njegova pisanja s dosadašnjih 80 na sto minuta. Na obje razine ispita, iako je ukupan broj zadataka i broj bodova ostao isti, broj zadataka uz polazne tekstove smanjen je s 35 na 30, a povećan je broj zadataka iz književnosti bez polaznog teksta s 20 na 25.

>>Ljutiti ravnatelj poslao poruku ministru Barišiću: Brinem za budućnost djece...

>>Barišić: Sustav obrazovanja u Hrvatskoj nije katastrofalan, a po nekim pokazateljima i prednjačimo

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije