Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ključni dokument

Donošenje zakona o obnovi bit će 'na knap'

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/3
07.05.2020.
u 14:38

Sabor se raspušta 15. ili 22. svibnja, a ključni dokument za sanaciju nakon potresa još mora proći i javnu raspravu

Visi im nad glavom, ali ne crepovi i dimnjaci kao Zagrepčanima, već samo taj jedan dokument, pa su valjda zaključili da za njegovo izglasavanje ima vremena. Rebalans proračuna i nova državna odvjetnica doći će na red, sigurni su u Saboru, ali zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba i okolice, kako stvari trenutačno stoje, neće biti donesen u ovom sazivu parlamenta.

Bez muke s amandmanima

– Hoće li izbori biti potkraj lipnja, u srpnju ili kolovozu, mislim da je vrlo mala razlika – rekao je jučer, nakon koalicijskog sastanka u Banskim dvorima, predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić, potvrdivši još jednom da je raspuštanje parlamenta “iza ugla”.

Za koliko točno dana, ne zna još nitko ili, pak, konkretno ne želi reći, ali kako doznajemo, najizgledniji datumi za to su 15. ili 22. svibnja. “Gusto” će to biti za zakon o obnovi jer on bi još ovaj tjedan morao završiti na javnoj raspravi, koja se, kažu u Ministarstvu graditeljstva, svakako planira.

– Mislili smo prvo da će trajati desetak dana, ali bude li trajalo tri do pet dana, mogli bismo sve završiti do sljedećeg tjedna. Zakon je bio u svim ministarstvima, ona su dala pozitivna mišljenja, a čeka se sad samo još premijer Andrej Plenković da se dokument može dati na konzultacije s javnošću – objašnjavaju neslužbeno u Ministarstvu graditeljstva situaciju koja je, čini se, opet čisto politička.

Jesu li trzavice između HDZ-a i zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića razlog što zakon još nije ugledao svjetlo dana, pitali smo i u Gradskoj upravi.

FOTO Sanacija štete u Zagrebu

1/17

– Nadamo se da će do kraja sljedećeg tjedna sve biti izglasano i moramo vjerovati da će tako biti – kažu u Gradu, ali dodaju i da nisu baš posve sigurni da će dokument biti ozakonjen. Iz Ministarstva graditeljstva, pak, mole saborske zastupnike da, kad zakon pred njih dođe, u njegovu izglasavanju budu što brži. Ili, drugim riječima, poručuju im da se ne muče s primjedbama ili amandmanima jer bi upravo to onda dodatno moglo usporiti cijelu proceduru.

Ako i od građana tijekom javnog savjetovanja dođu neke primjedbe, ne zaboravimo da će to također produljiti postupak jer će na njih Ministarstvo graditeljstva morati odgovoriti, a neke, procijeni li da mora, i uvrstiti u konačnu verziju dokumenta. Sve je to prilično “na knap” i donošenje zakona o obnovi zgrada bit će utrka s vremenom koja bi ipak mogla završiti tek najesen.

Ne zna se još ni točna šteta

– Prema tom se zakonu svi ponašaju kao da im ne treba. Milan Bandić osniva svoj savjet za potrese, a Ministarstvo graditeljstva upustilo se u izradu dokumenta koji otvara razne mogućnosti, umjesto da se napravi prvo jedan koji predviđa hitne mjere. Ovo s čime se sad ide traži dovoljno aktivnosti svih uključenih, ali i dovoljno vremena – govori bivša ministrica graditeljstva i čelnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš, koja kaže i da će nakon javne rasprave sigurno stići primjedbe, što i jest svrha savjetovanja s javnošću, ali šanse da se na njih odgovori i uključi ih u zakon gotovo su nikakve, s obzirom na količinu vremena koja je ostala prije raspuštanja Sabora. Hoće li pogođeni potresom imati dokument koji barem donekle rješava njihove probleme, nije posve sigurna.

– Sumnjam, ali nadam se – kaže Anka Mrak-Taritaš pa ističe da se do danas, a od 5,5 po Richteru prošlo je šest i pol tjedana, još i ne zna točna šteta koju je metropola pretrpjela.

Komentara 4

JK
ja-kan
15:24 07.05.2020.

Već viđeno u Gunji, najlakše je krasti novce svih građana preko precijenjenih radova koji su pomoć nekome ili nečemu.

KO
Kokoiduhovi
15:00 07.05.2020.

A obavijesti za javnost o sredstvima za pomoć za sanaciju dimnjaka, nekih zidova i sl. već su ..kao dogovoreni ?? Temeljem čega? Kako? Kome? u kojem roku? temeljem koje dokumentacije? Samo onima koji su prijavili štetu?? Tko će procijeniti štetu? Kada? Kako?

LA
larala
16:37 07.05.2020.

Ma da, najbolje da prođe nakaradni i kriminalni zakon u kojem se obnova svodi na bojlere, samo zato jer HDZ forsira izbore i 2 mjeseca odugovlači sa Zakonom o obnovi, kako bi mogao pošto, poto progurati sve svoje nebuloze i i neučinkovitost. Sačuvaj bože da se izbori odgode jer, u tom slučaju HDZ bi bio izbrisan sa političke scene radi svih onih nameta i poreza koje misle uvesti tobože za spas gospodarstva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije