Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REZULTATI IZBORA

Donji dom ljevici, Senat republikancima

Foto: REUTERS
1/28
05.11.2020.
u 19:40

Analitičari su procjenjivali da će demokrati kontrolirati cijeli Kongres, ali to se nije dogodilo

Američki demokrati, kojima je utjecajni portal FiveThirtyEight procjenjivao šanse da će zauzeti Senat na čak 75 posto, ipak nisu uspjeli u svojoj namjeri. U brojnim utrkama koje su demokrati praktički već proglasili gotovima republikanci su uspjeli održati prednost te se jučer očekivalo da će stranka Donalda Trumpa uspjeti zadržati većinu u tom tijelu. Demokrati bi trebali zadržati Predstavnički dom Kongresa, ali su i na tom polju republikanci uspjeli smanjiti razliku Demokrati su se nadali da će tijekom izborne noći uspjeti osvojiti Bijelu kuću te oba doma Kongresa, ali prema prvim rezultatima najmanje će Senat ostati u rukama republikanaca.

Još se sve može preokrenuti Na ovim izborima, osim predsjednika, Amerikanci su birali svih 435 članova Predstavničkog doma te 35 senatora, a održani su i brojni referendumi na državnoj razini. Republikanci su u utrku ušli s vodstvom u Senatu 53 prema 47, a demokrati su se nadali da će uspjeti osvojiti najmanje tri senatorska mjesta što bi im, kad bi Joe Biden postao predsjednik, s eventualnom potpredsjednicom Kamalom Harris kao šeficom tog tijela osiguralo većinu. Potpredsjednik SAD-a, podsjetimo, predsjednik je Senata. No, prema prvim rezultatima koje je objavio NBC, demokratima to nije pošlo za rukom.

Demokrat John Hickenlooper osvojio je senatsko mjesto u Koloradu, ali je i republikanac Tommy Tuberville pobijedio u Alabami pa je rezultat bio izjednačen. Tijekom jutra postalo je jasno da je još jedan demokrat u Arizoni odnio pobjedu, ali toj stranci nije uspjelo poći po ruci uzeti republikancima mjesta u Maineu, Sjevernoj Karolini, Teksasu... Sve to ukazuje da su analitičari kao u mnogo toga u ovim izborima promašili. Važno je pritom napomenuti da su neke od ovih utrka bile tijesne i da bi se situacija s konačnim rezultatima mogla promijeniti.

1/6

Dva najpoznatija republikanca, unatoč nadanjima demokrata u suprotno, dobila su svoje utrke, i to prilično jednostavno. Vođa republikanske senatske većine Mitch McConnell uvjerljivo je osvojio novi mandat u svom Kentuckyju. Senator Lindsey Graham, možda i najutjecajniji republikanski senator kod samog Trumpa, osvojio je pak novi mandat u Južnoj Karolini.

U Senat je također ušla i prva transrodna osoba, Sarah McBride iz Delawarea. U Predstavničkom domu demokrati su očekivano zadržali svoju većinu iako će ona biti nešto manja nego što je bila ranije. Prema procjenama NBC-ja, demokrati će imati prednost od 227 prema 208republikanskih mjesta u Predstavničkom domu, dok su ranije imali većinu 232 prema 197 (uz pet ispražnjenih kongresničkih mjesta i jednog libertarijanca, prvog iz te stranke u povijesti Donjeg doma Kongresa Justina Amasha). Neke od najpoznatijih mladih političarki na tvrdoj ljevici, demokratkinje Alexandria Ocasio-Cortez i Ilhan Omar uspjele su također zadržati svoja mjesta.

Uberu sve ostaje isto

Jučer su bili poznati i rezultati nekoliko referenduma u kojima su građani pojedinih saveznih država odlučivali o vrlo važnim pitanjima iz svakodnevnog života. Tako su Arizona, New Jersey i Južna Dakota glasali da će legalizirati rekreativno korištenje marihuane, a u Južnoj Dakoti se prvi put u povijesti dogodilo da su medicinsko i rekreativno korištenje kanabisa legalizirani istog dana. Nije bilo jasno jesu li Montana i Mississippi, koji su također glasali o kanabisu, odobrili njegovu legalizaciju. Dosad je 11 američkih država potpuno legaliziralo korištenje marihuane za odrasle. Louisiana je, piše CNN, odobrila ograničenje pobačaja na referendumu sa 62 prema 38 posto. Glasači su na referendumu zapravo glasali u korist uvrštavanja rečenice da “ništa u ustavu Louisiane ne štiti pravo na pobačaj”.

Kad bi se na saveznoj razini ukinulo pravo na pobačaj, i ta se politika prepustila državama (što je prema nekima i namjera republikanaca imenovanjem troje konzervativnih sudaca u Vrhovni sud u Trumpovu mandatu), Louisiana bi mogla zabraniti za američke konzervativce kontroverzan postupak. Ovo je izglasavanje naišlo na kritike aktivista koji se zalažu za očuvanje prava na pobačaj, koji naglašavaju da je ova država treća najsiromašnija u SAD-u što znači da mnogim ženama nije dostupan postupak.

Nasuprot tomu, stanovnici Kolorada odbili su na referendumu zabranu pobačaja nakon 22. tjedna razvoja nerođenog djeteta. Stanovnici države Washington odobrili su javnim školama uvođenje seksualnog obrazovanja što je bila politika oko koje su se sukobili liberalni demokrati i konzervativni republikanci. Stanovnici Kalifornije na referendumu su odlučili da će kompanije koje zapošljavaju ljude kao nezavisnu stranu u ugovoru, na tzv. gaže, kao primjerice Uber svoje vozače, to smjeti i dalje raditi. Isto su tako odbili mogućnost da se proširi kontrola visine stanarine na više domova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije