Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trumpova ideja

Uzet će djeci i siromašnima da bi imao za vojnu paradu

Donald Trump
Foto: Reuters/ PIXSELL
18.02.2018.
u 22:42

Iako administracija planira uštedjeti oko 4 bilijuna dolara, na vojsci se ne treba štedjeti, nego im je povećao sredstva za 14,1 posto

Bogati će biti još bogatiji, a siromašni će skapavati od gladi – zaključak je ogorčenih Amerikanaca nakon što je predsjednik Donald Trump predložio budžet za 2019. uključivši rezanje troškova za neke sektore na razdoblje od deset godina.

U slučaju da Kongres prihvati Trumpov prijedlog, milijuni ljudi izgubit će zdravstveno osiguranje, subvencioniranu hranu, pravo na socijalne stanove, javni prijevoz i druge beneficije.

Dostava hrane

U svojem je prijedlogu proračuna Trump odrezao 20,3 posto sredstava za zdravstvo, 10,5 posto za obrazovanje, 26,9 za State Department, a tijekom desetljeća planira rezati troškove prijevoza čak na petinu i tako uštedjeti 122 milijarde dolara te ukinuti bonove za hranu za siromašne na čemu će “ušparati” čak 213 milijardi dolara. Vodi li sve ovo u Ameriku u siromaštvo i glad, pogotovo što će bonove za hranu izgubiti čak 16 milijuna socijalno ugroženih domaćinstava? Predsjednik se s direktorom za proračun Mickom Mulvaneyem dosjetio da umjesto bonova siromašnima na vrata dostavljaju pakete s hranom, kao što rade servisi dostave poput Blue Aprona, preko kojega možete naručiti namirnice za cijeli tjedan. Trumpova administracija istaknula je da će sva hrana biti od domaćih proizvođača, s nekvarljivim proizvodima poput trajnog mlijeka, juicea, žitarica, tjestenine, maslaca od kikirikija, konzerviranog mesa, graha, voća i povrća. Takva odluka mogla bi biti i direktan udar na industriju hrane, preciznije supermarkete u kojima su siromašni mogli kupovati hranu koristeći bonove. Tako će im pasti prodaja čak 7,5 posto od ukupne godišnje potrošnje od 840 milijardi, što bi moglo dovesti do povećanja cijena namirnica i otpuštanja radnika. Također, mogla bi biti zakinuta i djeca u školama sa subvencioniranim ručkom i stariji i nemoćni građani, za koje je organizirana posebna dostava hrane. Iako novim proračunom Trumpova administracija planira tijekom desetljeća uštedjeti oko četiri bilijuna dolara, na vojsci štedjeti neće i povećao joj je sredstva za čak 14,1 posto.

Raskoš i moć

Zna se da je Trumpova velika želja organizirati vojnu paradu u Washingtonu, čiji bi troškovi porezne obveznike stajali do 30 milijuna dolara, a sve s ciljem da pokaže raskoš i moć američke vojske. Okidač mu je bio posjet Francuskoj 2017. kada je predsjednik Emmanuel Macron organizirao raskošan vojni marš na Elizejskim poljanama u Parizu.

– To će biti takvo bacanje novca, a sve zbog zadovoljstva krhkog predsjedničkog ega. Trump je već napravio vrtoglavi deficit s povlaštenim porezima za bogate i korporacije, tako da uistinu nema potrebe tome dodati još 30 mil. dolara – kritizirao je Andrew Bates, glasnogovornik Američkog mosta iz Demokratskog odbora za političku akciju.

Pogledajte i vojnu paradu u Moskvi:

Donald Trump
1/20

Donald Trump rekao je da optužnice podignute protiv 13 Rusa i triju tvrtki jasno pokazuju da njegova izborna kampanja nije učinila ništa loše i da nije bilo dosluha s Moskvom. “Rusija je počela protuameričku kampanju 2014., davno prije nego što sam najavio da ću se natjecati za predsjednika. Nije bilo utjecaja na rezultat izbora. Trumpova kampanja nije učinila niša ilegalno, nije bilo dosluha”, napisao je predsjednik na Twitteru nakon što je američko pravosuđe objavilo da su 13 Rusa i tri ruske tvrtke optuženi za umiješanost u izbore i američki politički proces. Te su se osobe predstavljale kao američki građani i upravljale su profilima na društvenim mrežama kako bi privukle pažnju javnosti u SAD-u tijekom izborne utrke, javili su američki mediji. Zamjenik glavnog tužitelja Rod Rosenstein kazao je da nema nikakvih naznaka da je to miješanje utjecalo na ishod izbora.

Komentara 17

ZI
zimerman
07:39 19.02.2018.

Sramota je koliko su nasi novinari postali nerealni.

Avatar mofo
mofo
08:08 19.02.2018.

Stvarno, ta vaša predviđanja i tih "ogorčenih Amerikanaca" se uglavnom sva ostvare... Burza se srušila nakon izbora, nezaposlenost na vrhuncu, novi svjetski rat...ups ček, sve obrnuto... Pazi, "uzima od sirotinje"... Spomenite i djecu, bolesnu po mogućnosti, za slučaj da niste pogodili u živac svima.. otima im džeparac, doslovno, čeka na ispred škole i krade.. nego, nešto ste prestali pisati o Rusima, baš me zanima zašto....

DU
Deleted user
12:03 19.02.2018.

Ja stvarno neznam tko vise nasjeda na ove vase konstruirane clanke

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije