Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trumpov azijski lanac

Trump u 13 dana otkrio Aziju: To su sve moji prijatelji

Foto: Reuters
14.11.2017.
u 15:48

Završila je Trumpova azijsko-pacifička turneja na kojoj je, kaže, otkrio da mu “kemija štima” s liderima najbitnijih zemalja tog dijela svijeta

Trinaestodnevnom turnejom po Aziji, iako se ona na prvi pogled čini samo skupom protokolarnih susreta, američki predsjednik Donald Trump uvelike je uspio stabilizirati situaciju na području istočne i jugoistočne Azije, učvrstiti partnerstva, popraviti odnose s Kinom i Filipinima, ali i osigurati unosne poslove američkim kompanijama.

Velika zarada zbog Kima

Prvi dio njegove turneje, posjet Japanu i Južnoj Koreji, nije toliko bio usmjeren na političke odnose s Tokijem i Seulom, glavnim partnerima SAD-a u tom dijelu svijeta, već je bio testiranje odlučnosti Sjeverne Koreje koja je pokazala da ipak nema hrabrosti ispaliti dalekometnu raketu preko Japana u trenutku dok se tamo nalazi američki predsjednik. Pyongyang je procijenio da bi se ispaljivanje smatralo ugrozom Trumpa što bi izazvalo odgovor američkog zrakoplovstva i mornarice. A na takvo kockanje Kim Jong-un još nije spreman.

Posjet Japanu i Koreji iskorišten je i kako bi se dogovorila isporuka naoružanja ovim zemljama, čime je višemjesečni verbalni sukob sa Sjevernom Korejom donio SAD-u veliku financijsku dobit.

1/15

Vjerojatno najvažniji dio puta odnosio se na posjet Kini. Trump je u tom posjetu popravio odnose s Pekingom koji je još prije nekoliko mjeseci javno prozivao za podrivanje američkih interesa i nepoštenu igru. Prema Trumpu, prije nekoliko mjeseci upravo je Kina bila najveći američki neprijatelj na svijetu.

Duterte kao mali Dačić

Sljedeći bitan susret Trump je odradio u Vijetnamu gdje se, na marginama summita predsjednika azijsko-pacifičkih zemalja, susreo s ruskim predsjednikom Putinom. Na samom kraju azijske turneje Trump se susreo s filipinskim predsjednikom Rodrigom Duterteom. Bio je to susret dvaju možda najkontroverznijih svjetskih lidera. Žestoki lider Duterte zapjevao je Trumpu.

“Ti si svjetlo moga svijeta, polovina moga srca. Zauvijek nije dovoljno da te volim iznova svakog trenutka”, otpjevao je Duterte. Trump je nakon Putina, Xija i lidera Južne Koreje, Japana i Vijetnama, kazao da mu “kemija štima“ i s Duterteom. 

Komentara 1

Avatar marengoo
marengoo
16:30 14.11.2017.

Ovaj i debeljko da se sretnu i malo posjete par noćnih klubova, postali bi još i najbolji frendovi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije