Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Obama izdao Izrael'

Trump: Ostani mi snažan, Izraele, 20. siječnja će brzo

Izrael
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
29.12.2016.
u 22:15

Izrael je zbog Palestine diplomatske odnose zahladio s V. Britanijom, Francuskom, Španjolskom, Rusijom i još osam članica Vijeća sigurnosti

Izrael je formalno zahladio diplomatske odnose s 12 zemalja koje su u Vijeću sigurnosti u petak glasale za rezoluciju koja osuđuje gradnju novih židovskih naselja na okupiranom palestinskom teritoriju. Nazvavši tu rezoluciju sramotnom, izraelski premijer Benjamin Netanyahu kritizirao je i SAD, odnosno odlazeću administraciju predsjednika Baracka Obame, zbog neiskorištavanja američkog prava veta.

“Mudro i agresivno”

Kao dio oštre izraelske reakcije na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a, gradske vlasti Jeruzalema planirale su jučer odobriti građevinske dozvole za gradnju još 618 stanova u istočnom dijelu grada u kojem prevladava palestinsko stanovništvo, no Netanyahu je od gradskih vlasti zatražio da odgode usvajanje te odluke dok ne čuje što odlazeći američki državnik tajnik John Kerry ima za reći u jučer najavljenom govoru o novom pokušaju rješavanja izraelsko-palestinskog sukoba.

Kerry je kasno sinoć po hrvatskom vremenu planirao održati govor u kojem bi pokušao oživiti mirovni proces na temelju ideje o dvije države, izraelskoj i palestinskoj, koje bi gradile miran suživot.

No, iako je odgađanjem građevinskih dozvola za nova židovska naselja u palestinskom dijelu Jeruzalema signalizirao da želi (makar kratko) slušati što odlazeća Obamina administracija ima reći, izraelski premijer Netanyahu proteklih je dana, nakon usvajanja rezolucije u UN-u, jasno dao do znanja da jedva čeka da Obama napusti Bijelu kuću i da se u nju useli Donald Trump. Novoizabrani američki predsjednik, čija je inauguracija predviđena za 20. siječnja, otvoreno je lobirao protiv Obamine i Kerryjeve odluke da SAD ostane suzdržan pri glasanju u Vijeću sigurnosti. Trump je želio da SAD (kao mnogo puta do sada) uloži veto i spriječi usvajanje rezolucije za koju je glasalo 14 ostalih stalnih i nestalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a. Izrael je odmah snizio razinu diplomatskih radnih odnosa s 12 članica, a s ostale dvije, Venezuelom i Malezijom, nije imao što snižavati jer s njima i nema diplomatske odnose.

– Izrael je država s nacionalnim ponosom i mi ne okrećemo drugi obraz. Reagiramo mudro, agresivno i odgovorno, što je prirodna reakcija koja daje do znanja svim nacijama diljem svijeta da nam nije prihvatljivo ono što se dogodilo u UN-u – rekao je premijer Netanyahu.

Donald Trump jučer je na Twitteru podržao Netanyahua i kritizirao Obamu.

– Ne možemo dopustiti takav prijezir i nepoštovanje prema Izraelu. U SAD-u su nekad imali velikog prijatelja, ali više nemaju. Počelo je vrlo lošim sporazumom s Iranom, a sad ovo s UN-om. Ostani snažan, Izraele, 20. siječnja brzo će doći – poručio je Trump.

I Zapadni zid “okupiran”

Izraelski premijer optužio je Obaminu administraciju ne samo za to da je “propustila zaštititi Izrael od udruživanja (njegovih protivnika) u UN-u nego ih je tajno podupirala”. Jedva čekamo da počnemo surađivati s Trumpom i našim prijateljima u Kongresu, poručio je Netanyahu, koji posljednjih godina s Obamom nije imao najbolji odnos, ali usvajanjem ove rezolucije u VS-u UN-a taj je odnos dotakao najnižu točku.

U neobičnoj situaciji da izabrani predsjednik lobira u UN-u protiv politike još uvijek aktualnog predsjednika SAD-a, Donald Trump je nagovorio egipatskog predsjednika Abdela Fattaha al-Sisija da Egipat povuče prijedlog rezolucije. No, nakon što je Egipat to i učinio, neočekivan obrat dogodio se kad su Novi Zeland, Senegal, Venezuela i Malezija preuzele egipatski nacrt i pogurale ga na glasovanje kao svoj prijedlog.

SAD je 2011. u Vijeću sigurnosti uložio veto na sličnu rezoluciju koja je planirala osuditi Izrael zbog izgradnje naselja na teritoriju koji bi, u slučaju mirovnog rješenja s dvije države, pripao palestinskoj državi.

No, izraelskog premijera Netanyahua i njegove sunarodnjake posebno je zaboljela činjenica da rezolucija VS-a UN-a, koja je sada prošla uz američku suzdržanost, “okupiranim teritorijem” smatra i Zapadni zid, najsvetije mjesto judaizma. Izrael je diplomatske odnose sada ograničio s V. Britanijom, Francuskom, Španjolskom, Rusijom, Ukrajinom, Kinom, Japanom, Angolom, Egiptom, Urugvajem, Senegalom i Novim Zelandom.

>> Izraelske rakete pogodile zračnu bazu blizu Damaska

Komentara 5

TH
than
00:42 30.12.2016.

Trump je mica maca. Voditi ce on istu poliku kao i Obama. Zna se tko u SAD-u vodi politiku, jos od rada za nezavisnost. Ako ne bude po njihovom, unistiti ce Trumpa. Dakle nece biti zaokreta u politici SAD-a. A vi navijajte...

DU
Deleted user
23:06 29.12.2016.

Ljudi zaboravljaju da je Barak Husein Obama...Dakle...

Avatar matalan
matalan
07:54 30.12.2016.

Koalicija USA&IZRAEL uzdanica je civilizacije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije