Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkazuje dogovor

Trump vraća ograničenja za Kubu: 'Nećemo više šutjeti na komunističku opresiju'

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
17.06.2017.
u 00:15

Donald Trump ostavio je mnoge Obamine promjene, uključujući američko veleposlanstvo u Havani

Američki predsjednik Donald Trump odlučio je u petak uvesti stroža ograničenja za putovanja na Kubu i ograničiti poslovanje s kubanskom vojskom, kazavši da otkazuje "strašan i pogrešan dogovor" s Havanom svojeg prethodnika Baracka Obame.

Iznoseći novu politiku prema Kubi u govoru u Miamiju, Trump je potpisao predsjednički ukaz o ukidanju dijelova Obaminog povijesnog otvaranja prema Kubi nakon diplomatskog proboja 2014.

Nije, međutim, posve prekinuo diplomatske odnose obnovljene 2015. nakon više od 50 godina neprijateljstava.

Ostavio je mnoge Obamine promjene, uključujući američko veleposlanstvo u Havani, iako pokušava pokazati da ispunjava svoje predizborno obećanje da će zauzeti stroži stav prema Kubi, posebno kad je riječ o poštivanju ljudskih prava.

"Nećemo više šutjeti na komunističku opresiju", rekao je. "Otkazujem posve jednostran dogovor s Kubom koji je sklopila bivša administracija i to odmah", rekao je.

Njegov pristup predviđa strožu provedbu dugogodišnje zabrane turističkih putovanja na Kubu i želi spriječiti da se američkim dolarima financira represivna kubanska vlada kojom dominira vojska.

Nova politika zabranjuje većinu poslovnih transakcija s kubanskim konglomeratom Armed Forces Business Enterprises Group, koji je aktivan u svim sektorima gospodarstva. Ali uz neke iznimke, uključujući zračna i pomorska putovanja, kazali su američki dužnosnici.

Trump je obećao da američke sankcije neće biti ukinute dok Kuba ne oslobodi sve političke zatvorenike i ne održi slobodne izbore.

Kubanska vlada nije ovo još komentirala.

Komentara 7

DU
Deleted user
16:05 19.06.2017.

Samo Hrvati sute na komunisticku opresiju i gledaju kako drugovi unistavaju domovinu. Koga god biramo, lijevo ili desno krilo, dobijemo.....pogodite! .......Lopove!!

I1
ing-12345
13:57 17.06.2017.

Bravo Trump, to je još jedan udarac globalističkim-liberalnim- fašistima. No kada će se iste mjere primjeniti i za komunističku diktaturu u Kini.

AA
aabbcc
11:26 17.06.2017.

Kvare narod i zato treba zabraniti narodu da putuje u Komunisticke zemlje . J Koreja je davno zabranila svojim gradjanima da putuju u S. Koreju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije