Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.11.2016. u 09:00

Clinton je predstavnica starog establišmenta koji teško prihvaća geopolitičke promjene

Ako je velika Amerika spala na Hillary Clinton i Donalda Trumpa, a spala je, onda se loše piše Americi, ali i ostalom svijetu. Pa ipak, to ne znači da je baš svejedno koga će Amerikanci izabrati.

Čini mi se da bi bilo bolje, uza sve svoje mane kojih nije malo, da pobijedi neiskusni newyorški biznismen Trump. Kao novi čovjek, koji nije dio washingtonskog establišmenta, puno bi lakše proveo promjene za kojima jednostavno vapi američka unutarnja i vanjska politika. Dok američki tzv. mainstream mediji odašilju uljepšanu sliku Amerike, jasno je da je američko društvo podijeljeno i po klasnoj i po rasnoj osnovi. Nije lako američkim manjinama, ali vidimo da nije lako ni američkim bijelcima koji su toliko nezadovoljni da im se čak i jedan Trump čini kao spasonosno rješenje.

Što se tiče vanjske politike, Amerika se mora suočiti s činjenicom da više nije gospodar svijeta, što je na ovaj ili onaj način bila od završetka Prvog svjetskog rata, dakle u posljednjih stotinu godina. Bojim se da bi pobjeda Hillary Clinton značila kontinuitet američke politike koja jednostavno nema više gospodarskog i društvenog potencijala za svjetsku dominaciju. Hillary Clinton je predstavnica starog establišmenta koji teško prihvaća velike geopolitičke promjene. Stoga će pokušati pod svaku cijenu zadržati sadašnji status, pa možda čak i nekim ozbiljnijim ratovima. Autsajder Trump bi lakše prihvatio činjenicu da Amerika više nije apsolutni gospodar svijeta.

>> Povijesna novina: Što će biti Bill Clinton ako Hillary uđe u Bijelu kuću?

Komentara 3

Avatar Anemični HDZ
Anemični HDZ
10:31 08.11.2016.

Znači netko misli kako je Rusija svjetska sila, zar je to moguce? Onoliko koliko je Austrija ispred Srbije toliko je Amerika ispred Rusije. Odlična usporedba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije